• Αναλυτικός πίνακας με τις νέες χρεώσεις ανά δημοτική ενότητα • Αύξηση από 11% έως και 18% στα ανταποδοτικά τέλη
Από τις αρχές του 2025, οι δημότες του Δήμου Ρόδου βλέπουν σημαντική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος, λόγω της εφαρμογής νέων συντελεστών στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.
Η αύξηση εφαρμόζεται βάσει απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (351/2024) που έρχεται να αναθεωρήσει τις τιμές που ίσχυαν με την απόφαση 303/2020 για το έτος 2021.
Η αύξηση των τελών, που χρεώνονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και άλλων παρόχων, έγινε με γνώμονα τη διαφορά μεταξύ των εσόδων και των δαπανών του Δήμου για υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Το έλλειμμα για το 2024 ξεπερνά τα 7,6 εκατ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε στη λήψη της απόφασης για αύξηση.
Αναλυτικός πίνακας αυξήσεων ανά δημοτική ενότητα (οικιακή χρήση)
Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες;
Η αύξηση κατά 0,20€ ανά τετραγωνικό μέτρο μπορεί να φαίνεται μικρή αριθμητικά, αλλά για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. σημαίνει 20 ευρώ επιπλέον τον χρόνο μόνο από ένα ακίνητο. Σε μια εποχή αυξημένων τιμών ενέργειας, καυσίμων, ενοικίων και βασικών προϊόντων, κάθε επιπλέον επιβάρυνση προκαλεί πίεση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Για οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένους με χαμηλές συντάξεις ή άτομα με αναπηρίες, ακόμα και ένα μικρό ποσό δημιουργεί πραγματική διαφορά στην καθημερινότητα. Πολλοί εκφράζουν φόβους για “καταιγίδα” νέων τελών, εφόσον ανοίγει πλέον θεσμικά ο δρόμος για «επιπλέον επιβαρύνσεις στο όνομα της βιωσιμότητας του δήμου».
Η επόμενη μέρα – Ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης
Η διαχείριση των ανταποδοτικών τελών δεν είναι απλά οικονομικό ζήτημα. Είναι ζήτημα πολιτικής προτεραιότητας. Η επιλογή ανάμεσα σε μία κοινωνική πολιτική ή μια διαχειριστική προσέγγιση που φορτώνει τα βάρη στους πολίτες, καθορίζει και τον χαρακτήρα μιας δημοτικής αρχής.
Η κοινωνική κόπωση είναι εμφανής. Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν «το τίμημα» χωρίς να έχουν λόγο, ενώ ταυτόχρονα η κεντρική κυβέρνηση δηλώνει προτεραιότητα την αναχαίτιση της ακρίβειας. Η αντίφαση είναι φανερή.
Συμπέρασμα
Η συζήτηση για τα δημοτικά τέλη δεν μπορεί να γίνεται αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα. Οι αυξήσεις μπορεί να είναι «τεχνικά αναγκαίες», αλλά αν δεν συνοδεύονται από ισοδύναμα κοινωνικής δικαιοσύνης, μετατρέπονται σε καταναγκαστικά βάρη, που χάνουν τον ανταποδοτικό χαρακτήρα τους.
Το ερώτημα δεν είναι μόνο πόσα θα πληρώσει ο δημότης – αλλά τι θα πάρει πίσω.
Αντιδράσεις και προοπτικές
Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για αύξηση που έρχεται σε περίοδο οικονομικής πίεσης για τα νοικοκυριά, ενώ η δημοτική αρχή απαντά πως η αύξηση κρίθηκε απολύτως αναγκαία για τη διατήρηση των υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού. Ο Δήμος υπόσχεται διαφανή διαχείριση των εσόδων και αναβάθμιση των υπηρεσιών.