Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε για τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν σε διαγωνισμούς για τη μίσθωση θέσεων ανάπτυξης ομπρελών σε παραλίες του νησιού από τη δημοτική επιχείρηση «Δ.Ε.Ρ.Μ. Α.Ε.» και την εισαγγελική παρέμβαση με την οποία ζητείται η ακύρωσή τους, ερωτηματικά προκαλεί επώνυμη καταγγελία για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την μίσθωση μηχανημάτων για τον καθαρισμό των παραλιών.
Στην καταγγελία που έγινε εγγράφως από τον κ. Γεώργιο Σπανό – Παπαγιάννη στη «δημοκρατική», υποστηρίζονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Στις 24 Ιανουαρίου 2014 το Δ.Σ. της «ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΡΟΔΟΥ – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ- Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε.» με το υπ’ αριθ. 89/24-01-2014 πρακτικό συνεδρίασης αποφάσισε την απ’ευθείας (εξαιρετική ή με διαπραγματεύσεις) μίσθωση ιδιωτικής χρήσεως μηχανημάτων έργου για τις ανάγκες άμεσου (sic !!!) καθαρισμού και αποκατάστασης των παραλιών.
Ειρήσθω εν παρόδω, ότι είμαι ιδιοκτήτης συρόμενου ειδικού μηχανήματος ακτοκαθαριστή και ως εκ τούτου παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς τις προκηρύξεις σχετικών διαγωνισμών κάθε χρόνο, προκειμένου να συμμετάσχω σ’ αυτούς. Επισημαίνω δε, ότι λόγω της συμμετοχής και ενίοτε της επιλογής μου, κατά το παρελθόν, σε τέτοιους διαγωνισμούς, γνωρίζω πολύ καλά το αντικείμενο, αλλά και τα ποσά των προσφορών που «παίζονται».
Αυτή την χρονιά, ατυχώς δεν κατάφερα να «ξετρυπώσω» την προκήρυξη του διαγωνισμού αν και παρακολουθούσα με ιδιαίτερη προσοχή και αυτονόητο ενδιαφέρον τις σχετικές δημοσιεύσεις με κάθε πρόσφορο μέσο (π.χ. στο διαδίκτυο). Ο λόγος είναι προφανής: Η μίσθωση ιδιωτικής χρήσεως μηχανημάτων έργου για τις ανάγκες καθαρισμού και αποκατάστασης των παραλιών, όπως προελέχθη, έγινε με απ’ ευθείας ανάθεση, δηλαδή χωρίς διαγωνισμό, αφού κατά το νόμο, τούτο είναι επιτρεπτό (ηθικά όμως;), καθόσον η συμβατική διάρκεια αυτής (μίσθωσης) ήταν 90 ημέρες («συμπτωματικά» το κατά νόμο ανώτατο όριο της μίσθωσης για την απ’ ευθείας ανάθεση είναι 90 ημέρες).
Ανεξάρτητα από το πλήθος ερωτημάτων που γεννώνται από τη διαδικασία αυτή, σχετικά με τον τρόπο πληροφόρησης των ενδιαφερομένων, προκειμένου αυτοί να υποβάλουν έγγραφες προσφορές, τα κριτήρια επιλογής των ιδιοκτητών μηχανημάτων, αλλά και αποκλεισμού ορισμένων εξ αυτών (όπως εγώ), το εξωφρενικό στην υπόθεση αυτή, το οποίο προκαλεί την οργή μου και την ανάγκη να την εκφράσω δημόσια είναι τα ποσά που δόθηκαν για τη μίσθωση αυτή.
Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση η «Δ.Ε.Ρ.Μ. Α.Ε.» εκμίσθωσε για το χρονικό διάστημα ενενήντα (90) ημερών 8 φορτωτές και εκσκαφείς διαφόρων τύπων, 1 φορτηγό και 3 ειδικά μηχανήματα ακτοκαθαριστές αντί του συνολικού µισθώµατος των 170.000,00 ευρώ, πλέον του αναλογούντος στο ποσό αυτό Φ.Π.Α.
Τίθεται επομένως το ερώτημα αν το τίμημα αυτό της μίσθωσης είναι εύλογο και σκόπιμο, δεδομένου ότι, εκτός άλλων, στην εταιρεία (Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε.) παραχωρήθηκαν προς χρήση από το Δήμο Ρόδου, με την υπ’ αριθ. 635/20-09-2013 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για χρονικό διάστημα ενός έτους από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής απόφασης του Δ.Σ. (με δυνατότητα ανανέωσης ή χρονικής επέκτασης), είκοσι (20) μηχανήματα έργου διαφόρων τύπων, για την συντήρηση της οδοποιίας προσέγγισης στις παραλίες του νησιού, καθώς και στον καθαρισμό των παραλιών.
Αλήθεια, αυτά τα μηχανήματα που είναι; -μην μας πουν ότι είναι σε αδράνεια λόγω βλάβης (προσφιλές επιχείρημα), διότι με 170.000 ευρώ όχι μόνο δεν επιδιορθώνονται, αλλά μπορούν να αντικατασταθούν με καινούργια.
Ας αναλογιστεί ο καθένας μας τι μπορεί να κάνει και ποιος με 170.000 ευρώ στον τομέα αυτό».