Νέος κύκλος ερευνών ξεκίνησε στη χώρα μας για την ανεύρεση του Μπεν Νήνταμ με τη συνεργασία Άγγλων και Ελλήνων αξιωματικών, 24 χρόνια μετά την εξαφάνιση του από το νησί της Κω.
Την Παρασκευή 15 Μαΐου φιλοξενήθηκαν στο «Τούνελ» ο Βρετανός επικεφαλής της ομάδας έρευνας Ματ Φένγουϊκ, έμπειροι ντετέκτιβ, ο Άγγλος δημοσιογράφος Μαρκ Γουίτι και η οικογένεια του άτυχου παιδιού.
Οι Βρετανοί αξιωματικοί αναγνωρίζοντας τη συμβολή της Αγγελικής Νικολούλη στην έρευνα, ζήτησαν να εμφανιστούν στην εκπομπή με σκοπό να ενημερώσουν το Ελληνικό κοινό για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση. Απευθύνθηκαν στους μάρτυρες που γνωρίζουν για το θρίλερ, να μιλήσουν.
Ανακοίνωσαν πως υπάρχει και αμοιβή δέκα χιλιάδων αγγλικών λιρών σε όποιον δώσει μια αξιόπιστη μαρτυρία που θα οδηγήσει στον αγνοούμενο νέο, που σήμερα θα είναι 26 χρόνων.
Την αμοιβή προσφέρει η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση για την πάταξη του εγκλήματος, «Crimestoppers» που συνεργάζεται με την αστυνομία του Νότιου Γιορκσάϊρ.
Δείγμα DNA του Μπεν που κρατήθηκε στο νοσοκομείο όπου γεννήθηκε, είναι στη διάθεση των Βρετανικών και των Ελληνικών Αρχών.
Η οικογένεια Νήνταμ και οι αστυνομικοί που ερευνούν εκ νέου την υπόθεση, απηύθυναν έκκληση σε όποιον νομίζει ότι έχει κοινά χαρακτηριστικά με το αγνοούμενο παιδί, να υποβληθεί σε εξέταση ταυτοποίησης.
Το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στον Βρετανικό Τύπο και όλοι πιστεύουν πως το κλειδί για τη λύση του μυστηρίου, βρίσκεται στη χώρα μας.
Τα στελέχη της Αγγλικής Αστυνομίας που φιλοξενήθηκαν στο στούντιο κατά τη διάρκεια της εκπομπής, παρακολούθησαν τη ροή των πληροφοριών. Για κάποιες πολύ συγκεκριμένες μαρτυρίες που αξιολογήθηκαν ως σοβαρές, ήρθαν και οι ίδιοι σε επαφή με τους μάρτυρες μετά και από δική τους επιθυμία.
Την ζωντανή εκπομπή παρακολούθησαν και κάλυψαν τα τηλεοπτικά συνεργεία του BBC και του ITV News ενώ αποσπάσματα ζήτησαν το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι SKY NEWS και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και ENEX.
Ο Μπεν Νήνταμ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από την Κω στις 24 Ιουλίου 1991, σε ηλικία 21 μηνών. Η οικογένειά του βρισκόταν στο νησί συνδυάζοντας εργασία και διακοπές και έμενε σε τροχόσπιτο στην αγροτική περιοχή Ηρακλής. Εκείνη την ημέρα, ο θείος του απομακρύνθηκε με μηχανή και το παιδάκι τον ακολούθησε. Όλοι πίστεψαν ότι τον πήρε ο θείος του στη βόλτα και η εξαφάνισή του δηλώθηκε αρκετές ώρες αργότερα. Παρά την άμεση κινητοποίηση το παιδί δεν βρέθηκε.
Το χρονικό του θρίλερ
Για δυόμισι δεκαετίες η οικογένεια Νήνταμ ποτέ δεν σταμάτησε να ψάχνει. Τα μέλη της ταξίδευαν συχνά στην Ελλάδα προκειμένου να βρουν μαρτυρίες που θα οδηγούσαν στα ίχνη του Μπεν. Στην προσπάθεια τους να κάνουν γνωστή την υπόθεση στο ευρύ κοινό, συγκέντρωσαν πολλές πληροφορίες και ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε εξέταση DNA. Όμως όλες οι απαντήσεις ήταν αρνητικές και την ελπίδα διαδεχόταν η απογοήτευση.
Το 2011 η εκπομπή «Ημερολόγιο» του τηλεοπτικού σταθμού ITV του Γιορκσάιρ, ζήτησε τη βοήθεια της Αγγελικής Νικολούλη. Ο μόνος τρόπος για να βρεθεί ο Μπεν ήταν να δοθεί δημοσιότητα για το θέμα στην Ελλάδα. Από εκείνη την παρουσίαση στο «Φως στο Τούνελ» η οικογένεια κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες από όσες είχαν συγκεντρωθεί τα προηγούμενα είκοσι χρόνια. Όλες οι μαρτυρίες τέθηκαν στη διάθεση των Αρχών.
Στις αρχές του 2015 η Βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει μια νέα έρευνα για τον Μπεν Νήνταμ. Άμεσα συστήθηκε ειδική ομάδα αξιωματικών με έδρα την Αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ, με επικεφαλής τον επιθεωρητή Ματ Φένγουϊκ. Η επιχείρηση ονομάστηκε «Επιχείρηση Μπεν» και πλαισιώνεται από επτά αξιωματικούς με μεγάλη εμπειρία στην έρευνα εγκλημάτων αλλά και σε ανεξιχνίαστες υποθέσεις.
Ένα μεγάλο μέρος των ερευνών θα επικεντρωθεί στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και άλλες έρευνες που πρέπει να γίνουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι μαρτυρίες εξετάζονται από την αρχή μία προς μία από άλλη οπτική γωνία.
Πληροφορία που είχε φτάσει στο «Τούνελ» τον Ιανουάριο, έκανε λόγο για μία οικογένεια Ρομά που το 1991 απήγαγε τον Μπεν από την Κω. Σύμφωνα με τον μάρτυρα η συγκεκριμένη οικογένεια βρήκε τον Μπεν στο δρόμο, τον κοίμισε και τον έκρυψε κάτω από καρπούζια που πουλούσε. Μ’ αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να φύγουν από το νησί χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Λίγο καιρό αργότερα ο μάρτυρας κατέθεσε στις Βρετανικές Αρχές. Σε πρόσφατη επικοινωνία του με το «Τούνελ» υποστήριξε πως μετά την πρώτη επαφή που είχε με την εκπομπή, συνέχισε την έρευνα του σχετικά με την υπόθεση και κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Μπεν απήχθη από τους Ρομά προμελετημένα και όχι τυχαία.
Μαρτυρία σοκ για τον Μπεν: Δεν το υποθέτω, το ξέρω…».
Μια μαρτυρία σοκ για την υπόθεση του μικρού Μπεν παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ». Συγκεκριμένα, ένας Έλληνας που ζει στη Γερμανία και είχε αποκαλύψει και άλλες πληροφορίες στο παρελθόν, μίλησε στην εκπομπή και με απόλυτη σιγουριά είπε πως η αρπαγή του Μπεν δεν έγινε τυχαία, αλλά ήταν προμελετημένη.
«Έχουν έρθει οι αστυνομικοί εδώ και έχουν πάρει κατάθεση από μένα. Ήρθε ολόκληρο επιτελείο. Έψαξα να βρω από μόνος μου κι άλλες πληροφορίες. Οι αστυνομικοί είπαν πως όταν κατέβουν στην Ελλάδα, είναι να φέρουν τον Μπεν πίσω. Και με το βίντεο που τους έχω δώσει εγώ, βλέπουν μέσα πολλά κοινά πράγματα, αυτά τα επιβεβαιώσαμε εδώ, στο Αμβούργο.
Το ότι το βάλανε μέσα στα καρπούζια και το περάσανε στην Ελλάδα, στην πόλη, από την Κω, αυτό είναι 100% σίγουρο. Το θέμα όμως είναι ότι το τυχαίο, ότι το βρήκαμε στο δρόμο και το πήραμε πάνω στην καρότσα, αυτό δεν είναι αλήθεια. Όλη αυτή η δουλειά ήταν προγραμματισμένη από άτομα από την Κω που είχαν υποδείξει ότι υπάρχει μια οικογένεια που έχει προβλήματα, η κόρη είναι χωρισμένη, έχει ένα μωρό και δουλεύει σερβιτόρα. Ήταν προμελετημένο, δεν το υποθέτω, το ξέρω. Το ξέρω από αυτά που έχω ψάξει».
Επικοινωνία με τις Αγγλικές Αρχές
Όσοι ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με την ομάδα έρευνας της αστυνομίας του Νότιου Γιορκσάιρ, μπορούν να τηλεφωνούν χωρίς χρέωση στο νούμερο 00 44 114 296 3022.
Η γραμμή λειτουργεί καθημερινά ενώ υπάρχει τηλεφωνητής με μήνυμα στα ελληνικά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν τον αστυνόμο κ. Θάνο που μιλάει ελληνικά.
Η επικοινωνία με τους Βρετανούς αστυνομικούς μπορεί να γίνει και μέσω μέιλ στο opben.needham@southyorks.pnn.police.uk
Μέσω Τουίτερ μπορούν να γράφουν στο #BenNeedham.
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν ακόμη να καλούν στην Βρετανική μη κυβερνητική φιλανθρωπική οργάνωση «Crimestoppers» για την πάταξη του εγκλήματος και να δώσουν ανώνυμα την πληροφορία τους στο νούμερο 0044800 555 111.
anikolouli.gr