Ειδήσεις

«Γραμμή Μαζινό» στα Δωδεκάνησα για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Mε πολλές απουσίες αλλά και με «φιλοφρονήσεις» μεταξύ του Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη και του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, ξεκίνησε σήμερα το πρωί και βρίσκεται σε εξέλιξη η σύσκεψη φορέων της Δωδεκανήσου με θέμα τα επικείμενα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζονται ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι Βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Δημήτρης Γάκης, Μάνος Κόνσολας, οι δήμαρχοι Ρόδου και Καρπάθου κ.κ. Φώτης Χατζηδιάκος και Ηλίας Λάμπρος, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Μιχαήλ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών & Εμπόρων Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Κακλιός, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Χρήστος Μαντάς και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Με την έναρξη της σύσκεψης συμμετέχοντες προέβησαν σε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ.

Γιάννης Πάππου, Πρόεδρος του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

«Πραγματικά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να συζητούμε για κάτι που θεωρείται απαραίτητο καθεστώς για την επιβίωση των νησιωτών. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συζητούμε για περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση, ούτε αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην Δωδεκάνησο γιατί καταλαβαίνουμε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα όχι μόνο στην αγορά αλλά γενικότερα στην επιβίωση του κάθε κατοίκου της Δωδεκανήσου. Μιλάμε για αύξηση του κόστους διαβίωσης από 20%, αύξηση όχι μόνο στα εμπορεύματα αλλά και στις υπηρεσίες. Είναι κάτι απαγορευτικό για τις καταστάσεις τις οποίες βιώνουμε σήμερα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα καταλάβει το ολέθριο σφάλμα το οποίο έχουν σκεφτεί μερικοί για την Δωδεκάνησο.

Είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση η σκέψη αυτή και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ενώ δεν προσφέρει το παραμικρό στην αύξηση των εσόδων των δημόσιων ταμείων. Ξέρουμε πολύ καλά η υπέρμετρη φορολόγηση δεν φέρνει έσοδα, το αντίθετο μάλιστα.

Ολοι μαζί θα καταθέσουμε μια ομόφωνη πρόταση που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση, άλλως θα ξεσηκωθούμε γιατί οι κυβερνώντες τη χώρα αυτή δεν έχουν καταλάβει ότι η καθημερινότητα των νησιωτών είναι τελείως διαφορετική από την καθημερινότητα των βουλευτών και των υπουργών που βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Θα πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από τους κατοίκους της Δωδεκανήσου».

Αναφερόμενος στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τα Δωδεκάνησα ο κ. Πάππου δήλωσε:

«Θέλω να πιστεύω ότι είναι εξίσου πατριώτες και θα πράξουν το καθήκον τους προς την πατρίδα προς την Δωδεκάνησο»

Μιχαήλ Μιχαήλ, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

«Όπως όλοι ξέρουμε τα τελευταία 4-5 χρόνια γίνεται συνέχεια αντικείμενο διαπραγμάτευσης το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ τόσο από υπηρεσιακούς παράγοντες, όσο και από την Τροϊκα και από τους Θεσμούς, με τη νέα ονομασία. Εμείς σύσσωμη όλη η περιφέρεια δηλώνουμε την αντίθεση μας γιατί τα αποτελέσματα ενός τέτοιου ενδεχομένου θα είναι καταστροφικά για την κοινωνική συνοχή των κατοίκων της περιοχής μας. Ηδη η υπέρμετρη φορολογία που έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια έχει εξαντλήσει την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών οπότε η αύξηση του ΦΠΑ θα αποτελέσει την ταφόπλακα της περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Με οποιαδήποτε θυσία θα πρέπει να το αποτρέψουμε. Η συνέπειες είναι ορατές και στο μέσο πολίτη ο οποίος δεν έχει επάρκεια οικονομικής και στατιστικής θεωρίας, θέλουμε να τονίσουμε σαν επιστημονικός φορέας είναι ότι η διάτρηση του κοινωνικού ιστού που θα γίνει από ένα τέτοιο ενδεχόμενο οφείλεται περισσότερο στο ότι δεν λειτουργεί η δημόσια διοίκηση, δηλαδή η εισπραξιμότητα της δημόσιας διοίκησης είναι πολύ χαμηλή σε επίπεδο ευρωζώνης. Αυτή τη στιγμή ο δείκτης εισπραξιμότητας στην Ελλάδα είναι γύρω στο 0,40 όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 0,77. Αν είχαμε τον μέσο όρο αυτό στην Ελλάδα θα είχαμε παραπάνω έσοδα το χρόνο 11 δις. ευρώ. Σωρευτικά δηλαδή τα τελευταία 5 έτη έχουν απολεσθεί από φόρους γύρω στα 50 δις. που αντιστοιχούν σ’ όλα τα μέτρα που έχουν υποστεί οι πολίτες. Θα πρέπει με ένα εκσυγχρονισμένο φορολογικό νομοσχέδιο να αντιμετωπιστεί η στέρηση που έχουμε στα έσοδα και όχι με υπέρμετρη φορολόγηση».

Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

«Το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ του Αιγαίου, εγκαταλείφθηκε στο εσωτερικό αρχικά. Όλη αυτή η συζήτηση για τις πιέσεις των δανειστών. Όλη αυτή η συζήτηση για τις πιέσεις των δανειστών είναι μια συζήτηση η οποία εμένα δεν με πείθει καθόλου. Βλέπω ότι η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται από το κεντρικό πολιτικό σύστημα υπέρ της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δείχνει και αποδεικνύει ότι το κεντρικό πολιτικό σύστημα δεν πίστεψε ποτέ πρώτον στη νησιωτικότητα, δεν πίστεψε ποτέ στα νησιά και δεύτερον και χειρότερο για τη χώρα έχει μάθει να διοικεί, να κυβερνά αυτή τη χώρα αξιοποιώντας ή εκμεταλλευόμενοι τα ταπεινά ένστικτα των Ελλήνων.

Όταν αποφασίσεις να κυβερνήσεις ανοίγοντας την πόρτα των ταπεινών ενστίκτων τότε θα πρέπει να ξέρεις ότι αυτό δεν έχει τελειωμό και πάτο. Αυτό ακριβώς κάνουνε, κοινωνικός αυτοματισμός, μεγάλα νησιά – μικρά νησιά, ηπειρωτική Ελλάδα εναντίον νησιωτικής Ελλάδας, βόρεια Ελλάδα εναντίον νότιας Ελλάδας και όλα αυτά τα επικοινωνιακά τερτίπια για να μπορέσουν να θολώνουν το σκηνικό και να παίρνουν μέτρα τα οποία είναι καταστροφικά. Δεν έχει καμία αξία πιστεύω σε αυτή τη φάση να αναπτύξουμε τα επιχειρήματα μας για το πόσο καταστροφική θα είναι όλη αυτή η λαίλαπα, η φοροεπιδρομή που σχεδιάζουν στα νησιά για την οικονομία. Αυτά είναι αυταπόδεικτα πράγματα και μόνο σε μια ομάδα ανθρώπων ανόητων θα πρέπει να έχεις πια επιχειρήματα με αριθμούς. Τα υφεσιακά μέτρα συνεχίζονται απλώς αλλάζουνε τίτλους, έχουμε πέσει πλέον σε μια περίοδο που ασχολούμαστε με τη λογοτεχνία και αλλάζουμε ορολογίες. Έχουμε εγκαταλείψει την πολιτική και την περνάμε στη φιλοσοφία. Η τρόικα λέγεται θεσμός, το μνημόνιο λέγεται σύμφωνο ανάπτυξη, η φοροεπιδρομή λέγεται ανακατανομή πλούτου, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών λέγεται streamline στα Aγγλικά, η φράση που δεν κατάλαβε ο κ. Βαρουφάκης ότι συμπεριέλαβε στο συμφωνητικό που υπέγραψε.

Το πολιτικό μήνυμα που βγαίνει και φτάνει στο λαό μας είναι πάρα πολύ δυσάρεστο, γιατί το πολιτικό σύστημα δείχνει σημάδια αυτισμού».

Μάνος Κόνσολας, Βουλευτής Δωδεκανήσου

«Σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία που χρειαζόμαστε βηματισμό για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή, ιδιαίτερα στην Δωδεκάνησο στο Νότιο Αιγαίο, νομίζω ότι το μέτρο των μειωμένων συντελεστών θα έπρεπε να επεκταθεί και όχι να συρρικνώνονται οι προσπάθειες των επιχειρηματιών και των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό που έδωσαν μια ανάσα στον κρατικό κορβανά. Σήμερα πρέπει ομόφωνα να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και δεσμεύσεις και να ακολουθήσουμε αυτά που θα αποφασίσει η σύσκεψη. Γίνεται παράλληλα σύσκεψη στο Βόρειο Αιγαίο από την κ. Καλογήρου και νομίζω ότι όλο το Αιγαίο θα πρέπει να είναι ενωμένο στο ενδεχόμενο κατάργησης των συντελεστών, που δεν αποτελούν προνόμοιο αλλά μέτρο επιβίωσης της επιχείρησης και της περιοχής σε μια γεωπολιτική ζώνη που είναι σημαντική για τη χώρα, όταν μάλιστα στην Ευρώπη υπάρχουν μηδενικοί συντελεστές σε αντίστοιχες περιπτώσεις».

Ηλίας Λάμπρος, δήμαρχος Καρπάθου

«Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, η κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ, η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, πως θα αντέξει αυτή η κοινωνία; Στον αντίποδα ακτοπλοϊκό μηδέν, ιατρική περίθαλψη μηδέν. Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι τα νησιά για να ζήσουν θέλουν ειδική μεταχείριση».

Δημήτρης Γάκης, Βουλευτής Δωδεκανήσου

«Θεωρώ ότι η σημερινή σύσκεψη είναι μια ώριμη αντίδραση σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην οποία η χώρα μας βρίσκεται σε μια καμπή που θα χαρακτηρίσει την απο εδώ και μετά πορεία της. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο γι’ αυτό κανείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικός για τις δράσεις και τις αντιδράσεις που θα έχει. Δεν είναι για αστεία η υπόθεση, δεν είναι για να κάνουμε αντιπολίτευση ούτε να στηρίξουμε τον ένα ή τον άλλο. Εχουμε ευθύνη μπροστά στις εξελίξεις και γι αυτό που θα διαμορφωθεί και στη χώρα και στην περιοχή μας. Είναι γνωστό ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος προβληματισμός για τη μεταβολή – μετατροπή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ προς τα πάνω, εκείνο που απαιτείται σήμερα είναι να διαφυλάξουμε τις δυνατότητες τις αναπτυξιακές που έτσι κι αλλιώς η περιοχή μας διαθέτει αλλά ταυτόχρονα να τις ενισχύσουμε μέσα σε αυτό το κλίμα που είπα πριν. Θα γίνει μια ισομερής ανακατανομή κατά τις δηλώσεις των υπευθύνων των βαρών που οι δανειστές μας επιβάλουν εμείς θα αντισταθούμε σαν κυβέρνηση, το δήλωσε και χθες ο πρόεδρος μας στη συνέλευση του economist, γι αυτό είμαστε και εδώ για να συνεννοηθούμε με τους τοπικούς φορείς ώστε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που η περιοχή μας έχει δηλαδή τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ να τα υπερασπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να μην τα αφήσουμε να χαθούν μέσα σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας».

Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει το μέτρο αν έλθει προς ψήφιση στη Βουλή, ο κ. Γάκης τόνισε ότι «εξαρτάται καταρχήν πως θα έρθει το μέτρο. Πως μπορώ να πω ότι καταψηφίζω κάτι το οποίο δεν έχω δει. Εαν εξασφαλίζεται ανακατανομή των βαρών και μια προστασία των λαικών στρωμάτων από τη μεταβολή αυτή του ΦΠΑ θα το ψηφίσω. Εαν όμως αυτό δεν περιγράφεται ή αφήνονται ασάφειες τότε κανείς θα βάλει το μυαλό, τη σκέψη και την ευθύνη του μπροστά στην επιλογή μια στρατηγικής της χώρας».

Φώτης Χατζηδιάκος, δήμαρχος Ρόδου

«Για ακόμη μια φορά οι φορείς του Νοτίου Αιγαίου στο σύνολο τους και στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες έχουν άμεσα αντανακλαστικά σε κάθε μέτρο που εξαγγέλλεται και είναι σε βάρος των νησιών μας. Ομως προσωπική μου άποψη και εκτίμηση είναι ότι δεν μπορούμε κάθε μήνα μετά από κάθε δήλωση που γίνεται υπεύθυνη ή ανεύθυνη από κάποιο υπουργό εμείς να είμαστε σε εγρήγορση να επαναλαμβάνουμε το αυτονόητο, ότι δεν μπορούν να επιβαρυνθούν τα νησιά με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, ακόμη περισσότερο όταν μιλάμε για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, μετά από εκείνη τη συνάντηση που είχαμε στην Αθήνα, που ήταν η τελευταία μιας σειράς κινήσεων αντιδράσεων φορέων και έγινε φανερό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για να επιβάλουν νέους φόρους στα νησιά. Πήραν κάποια μέτρα ενόψει της όποιας διαπραγμάτευσης που μεμονωμένα επιβαρύνουν το νησιώτικο χώρο τις νησιωτικές περιοχές, είναι μη νόμιμα είναι αντισυνταγματικά και δεν μπορούν τα νησιά που αυξάνουν το ΑΕΠ της χώρας, που δίνουν πολλά περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή να είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, καλώς είμαστε σε εκγρήγορση να στείλουμε ακόμη ένα μήνυμα αλλά η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν μπορούμε κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα και δεν μπορεί με κάθε δήλωση υπουργός να ανακαλεί προηγούμενη. Ας βρεί επιτέλους αυτή η κυβέρνηση μια λύση ας κλείσει μια συμφωνία γιατί με όλες αυτές τις αναβολές πάμε από το κακό στο χειρώτερο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου