Χρόνο προκειμένου να εξελίξει τις νέες προγραμματικές θέσεις του κόμματός του, να εμβαθύνει το «άνοιγμα» προς ομάδες πληθυσμού που δεν θεωρούνται προνομιακά ακροατήρια και, κυρίως, να αναδειχθούν οι συνέπειες των φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση, παρέχει στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη η απόφαση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, να αποδεχθεί μία επώδυνη συμφωνία προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.
Η ψήφιση του πρώτου πακέτου μέτρων, την προηγούμενη Κυριακή, προφανώς προκάλεσε αμηχανία σε αριθμό γαλάζιων στελεχών και τμήμα της οργανωμένης βάσης που, εμφανώς, ήλπιζαν ότι υπό το βάρος των μέτρων ο κ. Τσίπρας θα επέλεγε την οδό της διαφυγής. Αυτό, βέβαια, δεν ήταν ποτέ το κυρίαρχο (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν και το επιθυμητό για κάποιους) σενάριο στον πολύ κλειστό πυρήνα στελεχών περί τον κ. Μητσοτάκη καθώς, όπως αναγνώριζαν, η Ν.Δ. –παρά το αίτημά της για εκλογές– «ουδέποτε μπορούσε να τις επιβάλει, όπως έπραξε ο κ. Τσίπρας τον Δεκέμβριο του 2014, αρνούμενος την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας». Το «μούδιασμα» από την εξέλιξη της προηγούμενης Κυριακής όταν, κατά τη φράση γαλάζιου στελέχους, «φάνηκε ότι οι 153 των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορούν να ψηφίζουν αενάως αντιλαϊκά μέτρα» αποτυπώθηκε και στις κλειστές συσκέψεις της Ν.Δ. την εβδομάδα που μεσολάβησε, οδηγώντας εκ των πραγμάτων και σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής του κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως φάνηκε και από τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, χωρίς να αποσύρει το αίτημα, αλλά και χωρίς αυτό να επαναλαμβάνεται μονότονα σε κάθε δημόσια δήλωση της Ν.Δ., θα επιχειρήσει, το επόμενο διάστημα, να οικοδομήσει τη νομιμοποιητική βάση και να συγκροτήσει την κοινωνική συμμαχία για την πτώση του κ. Τσίπρα.
Πλέον, το νέο ορόσημο τοποθετείται για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Τότε που θα έχει ήδη γίνει αισθητό το νέο βάρος που σωρεύει στα ελληνικά νοικοκυριά η νέα δέσμη μέτρων, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι η Αθήνα δεν θα βρεθεί, εκ νέου, αντιμέτωπη με ένα νέο κύκλο επώδυνης διαπραγμάτευσης, καθώς το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους κάθε άλλο παρά δεδομένο ήταν, όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, ότι θα κλειδώσει στο Εurogroup της 24ης Μαΐου.
«Παρά τους πραγματικούς κινδύνους που εγκυμονεί για τη χώρα η παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία και νομιμοποιούν το αίτημα Μητσοτάκη για εκλογές, με όρους πολιτικού κυνισμού, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η παραμονή του κ. Τσίπρα στο Μαξίμου είναι το καλύτερο σενάριο για τη Νέα Δημοκρατία» σημειώνει γαλάζιο στέλεχος, ομολογώντας ότι θα είναι η πραγματική οικονομία που θα κάνει τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι «απλώς ένας συμπαθητικός ψεύτης αλλά ένας πολιτικός που με τις επιλογές του επιδείνωσε σημαντικά την καθημερινότητά τους».
Περιοδείες
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εντείνει τις περιοδείες του με στόχο να προσελκύσει κοινό που εμφανίζεται «υπό τη σκέπη» του ΣΥΡΙΖΑ. Οι επισκέψεις στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο της Αργυρούπολης και την Παρασκευή στο Περιστέρι είναι ενδεικτικές της στρατηγικής επιλογής να πειστούν μεγάλες μερίδες της κοινής γνώμης ότι μόνον η πρόταση της Ν.Δ. μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη και να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης. «Η βέβαιη νίκη Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές, θα μετατραπεί σε πολιτική κυριαρχία εφόσον εξασφαλίσει τη στήριξη και αυτών των περιοχών» σημειώνει σύμβουλος του προέδρου, με αυτή την «πορεία προς τον λαό» να κορυφώνεται, παραδοσιακά, στη ΔΕΘ του προσεχούς Σεπτεμβρίου, όπου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται –εάν δεν υπάρξουν άλλου τύπου εξελίξεις– να παρουσιάσει πιο αναλυτικά το πρόγραμμα της Ν.Δ. σε κρίσιμους τομείς.
Πριν από αυτό, ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση θα δοκιμαστεί, σε μία εβδομάδα από σήμερα, κατά την ψήφιση του «δεύτερου πακέτου» μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση. Κι αν η αντίθεσή της στην αύξηση των έμμεσων φόρων θεωρείται δεδομένη, η στάση της σε άλλα κεφάλαια της συμφωνίας, όπως για παράδειγμα το «Υπερ-ταμείο Αποκρατικοποιήσεων» αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού. Διότι ναι μεν οι ιδιωτικοποιήσεις είναι στο επίκεντρο του πολιτικού λόγου της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο σε εσωτερική σύσκεψη διατυπώθηκαν και επιφυλάξεις από στελέχη. Η Συγγρού αναμένει το τελικό κείμενο για να καταλήξει, πλην όμως όλα δείχνουν ότι η Ν.Δ. κλίνει προς τη στήριξη της διάταξης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα εκπέμψει μάλλον μήνυμα σύγχυσης στο ακροατήριό της.
Κρίσιμα ερωτήματα πολιτών και η Ν.Δ.
Καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να ταυτίσει τη Ν.Δ. με ό,τι πιο συντηρητικό στην Ευρώπη, κοινωνικές ομάδες νιώθουν κόπωση από την εξαετή προσπάθεια και δύο νέα κόμματα (Εθνική Ενότητα από Καρατζαφέρη, Μπαλτάκο, και Νέα Δεξιά από Κρανιδιώτη) επιχειρούν να εκφράσουν το εθνικό τόξο, η προσπάθεια της Ν.Δ. να εκφράσει έναν«παραγωγικό ευρωσκεπτικισμό», κατά τη φράση συνεργάτη του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, μοιάζει εξηγήσιμη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπήρξε προσεκτικός. Αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ευρώπη να δώσει απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα των πολιτών, ενώ άσκησε κριτική στην επιλογή της Ε.Ε. να αποδεχθεί το ατελέσφορο μείγμα πολιτικής (φόρους) της κυβέρνησης.
Στα ΜΜΕ, πάλι, υπήρξαν αιχμηρές δηλώσεις στελεχών για τη στάση των Ευρωπαίων, κάποιες εκ των οποίων έμοιαζαν να εκπορεύονται από την… πίκρα της ανεκτικής στάσης των δανειστών έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα συζητήθηκε τη Δευτέρα στο συντονιστικό όργανο, παρουσία του κ. Μητσοτάκη, των αντιπροέδρων, των συντονιστών και άλλων κομματικών και κοινοβουλευτικών παραγόντων. Και μάλιστα σε τέτοια ένταση που έκανε έναν εκ των παρισταμένων να επισημάνει ότι απαιτείται προσοχή, «ώστε να μη χαρίσουμε και την Ευρώπη στον Τσίπρα».
«Η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας είναι συνυφασμένη με τον πολιτικό λόγο της Ν.Δ., κι αν κάποιο κόμμα δικαιούται να ασκεί εποικοδομητική κριτική δεν είναι άλλο από αυτό που έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη», σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, κλείνοντας κάθε άλλη συζήτηση.
Καθημερινή