Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως βρίσκονται οι ελληνικές ακτές. Συνολικά τετρακόσιες ογδόντα έξι (486) Ελληνικές ακτές και δώδεκα (12) μαρίνες κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ”.
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα τις βραβεύσεις ακτών και μαρινών.
Με 486 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών.
Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 71 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.574 ακτές, 662 μαρίνες και 50 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.
Φέτος, χρόνια που έχει χαρακτηρισθεί από το Διεθνή Οργανισμό Τουρισμού ως Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουρισμού για την Ανάπτυξη, η «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 30 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.
Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών και μαρινών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, σήμερα στην Αθήνα. Συγκεκριμένα στην βραβευμένη παραλία του Δήμου Γλυφάδας πραγματοποιήθηκε το πρωί εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα με την συμμετοχή περισσότερων από εκατό παιδιών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία της περιοχής. Τα παιδιά συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη.
Η δεύτερη φάση της εκδήλωσης, που περιλάμβανε και την ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών και μαρινών, έγινε το απόγευμα στο Glyfada Golf Gardens με παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού.
Απεύθυναν χαιρετισμούς: Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κος Σωκράτης Φάμελλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κος Γιάννης Τσιρώνης, η Γενική Γραμματέας Τουρισμού, κα Βασιλική Κουρνέτα, ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ, κος Δημήτρης Τρυφωνόπουλος ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κος Ιωάννης Μπασκόζος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κος Γεώργιος Πατούλης, η κα Ελίζα Τσολάκου εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Αθηναίων, ο Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κος Αλέξανδρος Βασιλικός, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ, κος Γεώργιος Βερνίκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας, κος Σταύρος Κατσικάδης, ο Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ κος Μάνος Κόνσολας, και ο καθηγητής τουριστικής ανάπτυξης και τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κος Πάρης Τσάρτας. Ακολούθησαν εισηγήσεις από τον κο Γιώργο Δρακόπουλο σύμβουλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, από τον κο Δημήτρη Μητσάτσο, Γενικό Διευθυντή της HELMEPA (που χειρίστηκε το πρόγραμμα στην Ελλάδα μεταξύ 1987-200), από την κα Αλίκη Βαβούρη. τέως Υπεύθυνη Συντονισμού του Προγράμματος ΓΣ και τον κο Νίκο Πέτρου, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος για την περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) που είναι ο Αιεθνής Συντονιστής της “Γαλάζιας Σημαίας”.
Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική».
Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που έκλεισε το 2016, 65 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. (www.eepf.gr)
Η λίστα με τις παραλίες του Δήμου Ρόδου
Κιοτάρι 3/Rodos Princess Beach
Λάρδος 1/Lindos Princess Beach
Λάρδος 3/Lindian Village
Αφάντου 2/Irene Palace & Port Royal
Κολύμπια/Μικρή Πόλη
Κολύμπια/Mythos Beach
Κολύμπια Α-Λιμανάκι/Atlantica Imperial
Αμμούδες-Φαληράκι/Rodos Palladium & Elycium Resort
Καβουράκια/Aldemar Amilia Mare & Paradise Village
Φαληράκι-Καστράκι/Grecotel Rhodos Royal
Φαληράκι 1/Esperides
Φαληράκι 2/Amada Colossos
Φαληράκι 3/Esperos Palace
Φαληράκι 4/Καλυψώ
Φαληράκι 5/Blue Sea
Φαληράκι 5/Epsilon
Ρένη 1/Sunwing Kallithea Beach
Τριάντα Β/Sun Beach Resort
Γαλούνι Κοκκινόγια/Princess Adriana Resort
Γαλούνι Κοκκινόγια/Mitsis Rodos Village
Τριάντα/Electra Palace Resort
Βληχά/Lindos Mare & Lindos Blu
Ρένη Καλάθου/Atrium Palace
Λαχανιά/Atrium Prestige
Λη/My Pefkos
Πηγή: reporter.gr