Αίσθηση προκάλεσε χθες η είδηση προσωποποίησης των διώξεων για την φονική πλημμύρα του Νοεμβρίου του 2013 στον πρώην περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, στον πρώην δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά και στον πρώην αντιπεριφερειάρχη και νυν δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, που θα απολογηθούν ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου την 30ή Μαΐου και 5η Ιουνίου του 2018.
Εις βάρος τους απαγγέλθηκαν συγκεκριμένα κατηγορίες για πλημμύρα από την οποίαν μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή και έκθεση η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή.
Κομβικό σημείο για την στοιχειοθέτηση της κατηγορίας είναι να δικαιολογηθεί ο ενδεχόμενος δόλος, πράγμα που θεωρείται απίθανο.
Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι η αμέλεια, που τους αποδίδεται στο κατηγορητήριο, απέχει πολύ από τον δόλο, που προϋποθέτει ο νομοθέτης για την στήριξη των ως άνω κακουργηματικών κατηγοριών.
Στους κατηγορούμενους αποδίδεται συγκεκριμένα ότι με πρόθεση προξένησαν πλημμύρα, από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε πράγματα και ανθρώπους και επήλθαν θάνατοι 4 ανθρώπων.
Πιο συγκεκριμένα την 22η Νοεμβρίου 2013, έλαβαν χώρα έντονα καιρικά φαινόμενα που εξελίχθηκαν σε πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία έπληξαν το βόρειο κυρίως τρίγωνο της νήσου Ρόδου και δη τις περιοχές της Ιαλυσού, της Παστίδας και της Κρεμαστής.
Ειδικότερα πνίγηκαν ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος του Γεωργίου και η Αναστασία Κατσαρού του Ιωάννη, που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά ύδατα της κοίτης του Κρεμαστενού ποταμού και οι Ιωάννης Μπαϊράμης του Μικέ και η Καλλιόπη σύζυγος Ιωάννη Μπαϊράμη το γένος Φειδία Παναγιώτου που παρασύρθηκαν από ορμητικότητα των υδάτων ξηροποτάμου-χειμάρρου στην Παστίδα.
Από τα πλημμυρικά φαινόμενα προέκυψε κοινός κίνδυνος σε άγνωστο εισέτι αριθμό ξένων πραγμάτων, όπως αυτοκινήτων, κατοικιών, καταστημάτων, οικοσκευών, εμπορικών, βιομηχανικών και βιοτεχνικών χώρων και εγκαταστάσεων, μηχανημάτων, μηχανολογικών εξοπλισμών κλπ. και ανυπολόγιστη εισέτι ζημία σε άγνωστο αριθμό ξένων πραγμάτων, οπωσδήποτε όμως ποσού 577.433,67 ευρώ σε οικοσκευές ιδιωτών στις Δημοτικές Ενότητες Ιαλυσού, Πεταλούδων, Παστίδας, Αφάντου, Καλλιθέας και Λινδίων, ποσού 699.330,20 ευρώ σε εμπορικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις στην Δημοτική Ενότητα Ρόδου, στην Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων (Δημοτική Κοινότητα Κρεμαστής) και στην Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού, καθώς και ποσού 3.750.000 ευρώ σε υποδομές και οδικό δίκτυο της νήσου Ρόδου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο για το ενδεχόμενο των ως άνω πλημμυρικών φαινομένων υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση με το Α.Π. 6773/20-11-2013 έγγραφο του Κέντρου Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που κοινοποιήθηκε, με την επισήμανση προς τους εμπλεκόμενους φορείς σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση σχετικών κινδύνων να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους προς αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που θα προέκυπταν από την εκδήλωση των φαινομένων.
Σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ/ΕΜΚ ο καιρός παρουσίαζε επιδείνωση με ισχυρές βροχές και καταιγίδες με επέκταση από την Πέμπτη 21-11-2013, στα Δωδεκάνησα, με βαθμιαία εξασθένηση από την Παρασκευή 22-11-2013.
Ο πρώην περιφερειάρχης φέρεται συγκεκριμένα, ενώ είχε ιδιαίτερη υποχρέωση δεν προέβη, από την 1η Ιανουαρίου 2011 έως την 22η Νοεμβρίου 2013 στον σχεδιασμό, την μελέτη, την κατασκευή και την συντήρηση συγκοινωνιακών και αντιπλημμυρικών έργων στο βόρειο τμήμα της νήσου Ρόδου, για την αναβάθμιση των υφιστάμενων δικτύων απορροής των υδάτων εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων, και δη μεταξύ άλλων, στην κατασκευή έργων διευθέτησης των κοιτών των ρεμάτων γέφυρας στον Κρεμαστενό ποταμό και την κατάργηση της λεγόμενης «ιρλανδικής διάβασης» σε αυτόν, στην μελέτη και εκτέλεση έργων συγκράτησης των εδαφών σε εγγύς δασικές εκτάσεις που η φυσική τους βλάστηση είχε καταστραφεί από πυρκαγιές (κορμοδέματα, κορμοφράγματα, αυλακώσεις κλπ), με αποτέλεσα να προκληθεί η πλημμύρα της 22 Νοεμβρίου 2013.
Ακόμη, του αποδίδεται ότι δεν κινητοποίησε τον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας κατά τον κρίσιμο χρόνο ώστε να ληφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως μέτρα διακοπής ή/και εκτροπής της κυκλοφορίας οδών που κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα και ενημέρωση των πολιτών για να λάβουν και ίδια μέτρα πρόσληψης και προστασίας της ζωής τους και των περιουσιών τους.
Τα ίδια ως άνω περιστατικά αποδίδονται στους κατηγορούμενους για την στοιχειοθέτηση του αδικήματος της εκθέσεως από την οποία επήλθε θάνατος.
Θυμίζουμε ότι οι τρεις πραγματογνωμοσύνες, που διενεργήθηκαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε έλλειψη μελέτης, σχεδιασμού και κατόπιν κατασκευής ικανών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, υλοποίηση λανθασμένων επιλογών, όπως π.χ. κατασκευή δρόμου στο πρωτεύον ή δευτερεύον οδικό δίκτυο, εγκαρσίως μέσα σε ρέματα, παντελής έλλειψη αστυνόμευσης για τις παρεμβάσεις τρίτων στα υδατορέματα και τέλος απομείωση του πλάτους των υδατορεμάτων.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Κ. Σαρής, Γρ. Μοράρης, Δ. Σαλαμαστράκης, Γ. Φιλιππάκος και Μ. Κουτσούκος.
https://www.dimokratiki.gr/16-05-2018/amelis-symperifora-apodidetai-gia-tin-foniki-plimmyra-se-machairidi-koysoyrna-kai-chatzidiako/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.