Ειδήσεις

Δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις εξελίξεις στο ζήτημα του διαλόγου με την κυβέρνηση σχετικά με το πρόγραμμα «Κλεισθένης-Ι» εμφανίσθηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Αναφερόμενος στο πρόσφατο κοινό συνέδριο της ΚΕΔΕ με την ΕΝΠΕ που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο τον «Κλεισθένη-Ι» ο κ. Χατζημάρκος, τόνισε τα εξής: «Ο ΥΠΕΣ κ. Σκουρλέτης δέχεται να μπει σε μία μεγάλη συζήτηση με την Τ.Α. κρατώντας σταθερό τον στόχο της απλής αναλογικής. Παρά το χρονικό όριο για την διαβούλευση, αφήνει τώρα ανοιχτή την συζήτηση για ένα δίμηνο, ενώ παράλληλα έχει ανοίξει στην κεντρική πολιτική σκηνή, μία συζήτηση για το ‘σπάσιμο’ των μεγάλων περιφερειών με πρώτη, αυτή της Β’ Αθήνας. Καταλήξαμε στο ό,τι αυτό το σχέδιο νόμου ‘Κλεισθένης-Ι’ είναι ένα κείμενο που δεν αποτελεί σενάριο εργασίας και συζήτησης.
Εκδώσαμε ένα κοινό ψήφισμα –πολύ ψύχραιμο, προσεκτικά διατυπωμένο καθώς είναι πολλές οι διαφορετικές αντιλήψεις μέσα στην ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ. Όποια διοικητική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, πρέπει να πιάσει τομείς, όπως τα οικονομικά και οι αρμοδιότητες. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν.Αιγαίου στην πρόσφατη συνεδρίασή μας, με μόνο μια προσθήκη, για τη νησιωτικότητα. Δηλαδή, καλείται η κυβέρνηση σε αυτή την διοικητική μεταρρύθμιση να συμπεριλάβει προβλέψεις που θα αφορούν τη νησιωτικότητα ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ α’ και β’ Βαθμού να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών».
Αναφέρθηκε ακόμη στην σημερινή συνάντηση στο ΥΠΕΣ για την τυπική επίδοση του ψηφίσματος, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί επίσημα ο διάλογος.
«Είμαστε υπέρ της μεταρρύθμισης και ξέρουμε ποια είναι τα σημεία που απαιτούνται παρεμβάσεις. Αυτό που ζητάμε είναι η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια αλλά και η φορολογική αποκέντρωση» τόνισε ο περιφερειάρχης.

Για την συνάντηση με την Fraport Greece
Αναφερόμενος στην συνάντηση που έγινε στην Αθήνα ανάμεσα στους εκπροσώπους της Fraport Greece και της ΠΝΑΙ ο κ. Χατζημάρκος είπε τα εξής: «Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προσέλκυση περισσότερων πτήσεων στα 4 μεγαλύτερα, σημαντικότερα αεροδρόμια που λειτουργούν στην ΠΝΑΙ: Ρόδου, Κω, Σαντορίνης και Μυκόνου. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε εκεί, όπου έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, διαπιστώνοντας πως υπάρχει μέσα στο έτος μια μακρά περίοδος (6μηνο) όπου τα αεροδρόμιά μας υπολειτουργούν ενώ τους υπόλοιπους μήνες, σημειώνεται μεγάλη ζήτηση». Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως το γεγονός πως η Fraport Greece έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο πλάνο αποτύπωσης, έρευνας και καταγραφής όλων των χαρακτηριστικών του επιβατηγού κοινού (ανά επιβάτη, διαδρομή, έκδοση εισιτηρίου κ.λπ.) Με αυτό το δεδομένο, θα προχωρήσει μια συνεργασία με την ΠΝΑΙ, όπου μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής, θα τεθούν οι στόχοι για αγορές, προορισμούς και αεροπορικές εταιρείες.
«Είναι γεγονός πως η ΠΝΑΙ έχει το μεγαλύτερο, ακριβότερο, πληρέστερο και πιο καλά μελετημένο τουριστικό πλάνο σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες της χώρας. Κι αυτό καθιστά μονόδρομο την συνεργασία μας με την FraportGreece σε αυτό τον τομέα», είπε ο περιφερειάρχης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε πως η ΠΝΑΙ έχει το δικό της πλάνο ενώ υπάρχουν δρομολογημένες δράσεις και πρωτοβουλίες για νέες αγορές και πτήσεις ενώ η Διεύθυνση Τουρισμού θα προσλάβει και ειδικό σύμβουλο για το θέμα.
«Θα έχουμε αποτελέσματα από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Είναι σημαντικά τα στοιχεία αυτά, τα οποία θα μας βοηθήσουν για τις επόμενες κινήσεις –ίσως να προσθέσουμε νέες αγορές, εκθέσεις, δράσεις κ.λπ. Ο πρώτος, πάντως ωφελημένος θα είναι η ίδια η Fraport Greece καθώς τα νησιά αυτά που δεν λειτουργούν τουριστικά για 6 μήνες, είναι ‘κοιμώμενοι γίγαντες’ και σίγουρα με τις κατάλληλες δράσεις, θα μας δώσουν και νέους επισκέπτες».
Για «σπάσιμο» Περιφέρειας: «Δεν μας λείπουν τα νέα σύνορα…»
Σε ερώτηση σχετικά με οποιοδήποτε ενδεχόμενο για ‘σπάσιμο’ της ΠΝΑΙ, ο κ. Χατζημάρκος ήταν κατηγορηματικός: «Ο ΥΠΕΣ το έχει αποκλείσει αυτό, ως συζήτηση. Δεν μας λείπουν νέα σύνορα. Δεν έχουμε ανάγκη ούτε να απλωθούμε, ούτε να μαζευτούμε. Μας λείπει να έχουμε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Τι θα κερδίσουμε αν σπάσει η ΠΝΑΙ πέρα από το ‘ψυχολογικό’ κομμάτι (ο καθένας θα έχει την δική του πρωτεύουσα κ.λπ.) Και μετά τι; Όποιοι το φέρνουν αυτό το θέμα, το κάνουν εκ του πονηρού. Ήταν μια λειτουργία ενός τοπικού παλαιοκομματικού συστήματος που διά του διχασμού επεδίωκε να συμμαζέψει τον δικό του πολιτικό χώρο. Εγώ δεν το έχω ανάγκη αυτό. Στην πολιτική απαιτείται να υπάρχει σοβαρότητα. Στην Ευρώπη η τάση είναι οι Περιφέρειες να είναι όλο και μεγαλύτερες. Ωστόσο, εάν ανοίξει αυτή η συζήτηση, θα είναι κάποιοι προετοιμασμένοι να το διαχειριστούν αυτό που θα γίνει;» διερωτήθη.

Το Αναπτυξιακό
Περιφερειακό Συνέδριο
στη Σύρο
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο του Σύριζα που θα γίνει στη Σύρο, στις 5 και 6 Ιουνίου ενώ θα προηγηθεί ένα μίνι-συνέδριο (συνάντηση) με αντικείμενο τον πρωτογενή τομέα στη Νάξο, την 1η Ιουνίου: «Η δική μας ιδιαιτερότητα που είναι η πολυνησία, για να καλύψει γεωγραφικά τις απαιτήσεις, επέβαλε να γίνουν δύο συνέδρια –ένα στην Ρόδο και ένα στην Σύρο. Τελικά, θα γίνει μία συνάντηση – συνέδριο στην Νάξο με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου με αποκλειστικό αντικείμενο τον πρωτογενή τομέα καθώς το νησί αυτό είναι πρώτο σε αυτό τον τομέα» όπως είπε.
Για τις σχέσεις με
τον Δήμο Ρόδου
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις της ΠΝΑΙ με τον Δήμο Ρόδου, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε: «Στην δημοσιογραφία, πουλάει το πικάντικο και ο καβγάς. Οι Δήμοι μας είναι 34. Η σχέση της ΠΝΑΙ με τους Δήμους, έχει όλα τα στοιχεία ενός ‘γάμου’: έχει καλές στιγμές, έχει μήνα του μέλιτος, έχει λίγα συννεφάκια, μπορεί να γίνεται και πιο βαριά η ατμόσφαιρα… Ανθρώπινο είναι αυτό. Υπάρχουν Δήμοι με τους οποίους έχω πολύ καλή συνεργασία και Δήμοι που είναι δύσκολη. Είναι και ο Δήμος Ρόδου. Όμως δεν το κρύβω αυτό. Η ‘δυαρχία’ δεν λειτούργησε πουθενά στην χώρα μας. Με τους Δήμους, γίνονται δράσεις, υλοποιούνται έργα, προχωρούν χρηματοδοτήσεις. Ο καθένας διατηρεί την επιλογή σε διαπροσωπικό επίπεδο με ποιους θα κάνει παρέα: εγώ πάντως, ΔΕΝ θα κάνω παρέα με τον δήμαρχο Ρόδου. Παρακάτω. Πολιτικά, διοικητικά και οικονομικά, ως περιφερειάρχης το νησί της Ρόδου δεν το έχω αδικήσει».

Για την αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο
Ο κ. Χατζημάρκος ρωτήθηκε και για την κοινή ανακοίνωση της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, όπου τον κατηγορούν για κάποια θέματα: «Πόσο ντροπιαστικό, παρακμιακό, ανήθικο είναι να γίνεται αναφορά σε ανακοίνωση παρατάξεων στην απουσία συμβούλων που βρίσκονται σε νοσοκομείο. Αυτό είναι το επίπεδο της αντιπολίτευσης που έχουμε. Έχουν πάρει διαζύγιο με την σοβαρότητα. Αν έχεις πρόταση και επιχειρήματα, πηγαίνεις και δίνεις την μάχη για όσους σε ψήφισαν. Είναι εμπάθεια και προσωπική ατζέντα ανθρώπων που έχουν καβαλήσει το…. καλάμι. Αναγνώρισαν κάποιοι πως η απουσία τους, τους εκθέτει λιγότερο από την παρουσία τους», κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου