Στις ακραίες για την εποχή θερμοκρασίες αναφέρθηκε στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Έκανε ξεκάθαρο ότι ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στον ήλιο δεν “σκοτώνουν” τον ιό.
“Μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Η άμεση έκθεση στον ήλιο και η θερμοκρασία πάνω από 25 βαθμούς δεν έχει προληπτική δράση απέναντι στον κορονοϊό” ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας ενόψει του ζεστού τριημέρου, κατά το οποίο αναμένεται αρκετοί πολίτες να αναζητήσουν δροσιά στις παραλίες.
Καταλήγοντας είπε: “Ας προσέξουμε να έχουμε υγιεινές στρατηγικές αυτές τις ημέρες. Να παραμείνουμε ψύχραιμοι, σοβαροί, να δείξουμε συνέπεια, να βοηθήσουμε όλοι μαζί να ορθοποδήσουμε. Η αλλαγή της συμπεριφοράς που μας επιβάλει ο νέος ιός δεν είναι καταναγκαστικό μέτρο, είναι μέτρο προστασίας όλων”.
Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι ο λόγος που δεν έχουμε ακόμα εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα είναι όχι γιατί ο ιός έχασε τη δύναμή του αλλά γιατί με τη συμπεριφορά μας, με την τήρηση των μέτρων, κρατήσαμε την κυκλοφορία του σε χαμηλά επίπεδα και σιγά σιγά αν μείνουμε έτσι σβήνει, αλλά όμως δεν έχει εξαφανιστεί.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν για την εποχή και έβαλε τέλος σε… θεωρίες. Όπως είπε, ενημερώθηκε από τον καθηγητή του Τμήματος Φυσικής κ. Καρτάλη ότι αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες είναι σπάνιες για το μήνα Μάιο.
“Το lockdown δεν ευθύνεται για τη ζέστη των επόμενων ημερών ούτε για την κλιματική αλλαγή. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν σε βάθος χρόνου τη μεταβολή του κλίματος αλλά όχι άμεσα” είπε ο καθηγητής προσθέτοντας πως “επηρεάζουν μακροχρόνια”.
Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενημερώθηκε ότι οι θερμοκρασίες αυτού του τριημέρου είχαν να καταγραφούν 62 έτη αφού μόνο μία φορά είχαν σημειωθεί 33 βαθμοί στη χώρα μας την αντίστοιχη περίοδο.