Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Με τις παρακάτω συμβουλές, ο οργανισμός σας θα βρει και πάλι την ισορροπία του μετά τις πασχαλινές σας διατροφικές ατασθαλίες, το στομάχι σας θα ηρεμήσει από το… σοκ που έπαθε, οι βλαβερές τοξίνες θα απομακρυνθούν κι εσείς θα ξεπεράσετε τη δυσκινησία που σας έπιασε από το πολύ φαγητό. Δείτε τι πρέπει να κάνετε.
Φτιάξτε σούπες
Είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθείτε τις αγαπημένες σας σούπες, αποφεύγοντας, όμως, να προσθέσετε και πάλι κρέας στην κατσαρόλα. Το μπρόκολο και το κολοκύθι αποτελούν καλές επιλογές για σούπα, απλώς φροντίστε να μην προσθέσετε πάρα πολύ νερό, για να μην χαθούν οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Οι σούπες, λόγω του ότι είναι εύπεπτες, δεν επιβαρύνουν περαιτέρω το γαστρεντερικό σύστημα, το οποίο τις προηγούμενες μέρες είχε «πνιγεί» στο κρέας και το λίπος.
Φάτε πολλές σαλάτες
Ίσως είναι μια καλή στιγμή να αυξήσετε την πρόσληψη λαχανικών, μέσα από τις σαλάτες, τις οποίες θα μπορούσατε κάποιες μέρες να καταναλώσετε και ως κύριο γεύμα. Οι φυτικές ίνες των λαχανικών θα βελτιώσουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, θα συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, θα σταθεροποιήσουν το σάκχαρο του αίματος και το αίσθημα της πείνας θα καθυστερήσει να σας… χτυπήσει την πόρτα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στη σαλάτα σας ξηρούς καρπούς, όπως ανάλατα αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια Αιγίνης. Μην ξεχάσετε να εμπλουτίσετε τη σαλάτα με αρκετό λεμόνι, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Ό,τι ακριβώς χρειάζεστε την εβδομάδα μετά την υπερκατανάλωση πασχαλινών εδεσμάτων.
Πιείτε χυμούς
Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών με τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά τους θα «καθαρίσουν» τον οργανισμό από τις τοξίνες γρηγορότερα και θα κάνουν ευκολότερη την επαναφορά σας. Αν νομίζετε ότι αντέχετε, ξεκινήστε την αποτοξίνωση καταναλώνοντας για μία ολόκληρη ημέρα μόνο χυμούς και νερό. Επιλέξτε χυμό ροδιού που είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες, χυμό καρότου που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και διεγείρει τη λειτουργία του πεπτικού και ντοματοχυμό με λίγες σταγόνες ελαιολάδου.
Ώρα για τσάι
Αφήστε για λίγο τον καφέ και οργανώστε κι εσείς “Tea Time” μέσα στην ημέρα. Ειδικά το πράσινο τσάι, είναι πλούσιο σε κατεχίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες διεγείρουν τις καύσεις και την οξείδωση του λίπους, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμούν τις βλαβερές για τον οργανισμό, ελεύθερες ρίζες. Για να είστε σίγουροι ότι θα πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το τσάι, εμβαπτίστε το σε νερό για τουλάχιστον 5 λεπτά και πιείτε το σκέτο, χωρίς ζάχαρη ή γάλα.
Μην ξεχνάτε το νερό
Όπως είναι γνωστό, δεν χρειάζεται να διψάτε για να γεμίσετε ένα ποτήρι νερό και να το πιείτε. Ειδικά αυτή την περίοδο μετά τις πασχαλινές κραιπάλες με το αλκοόλ και τα λιπαρά που φορτώσατε στον οργανισμό σας, αυτός ζητάει ενυδάτωση. Το νερό θα σας ενυδατώσει, θα «καθαρίσει» τον οργανισμό από το υπερβάλλον νάτριο των τροφών και θα βοηθήσει στην κινητικότητα των οργάνων. Αν θέλετε, προτιμήστε το κρύο: οι έρευνες δείχνουν ότι ο το σώμα μας καίει περίπου 8 παραπάνω θερμίδες ανά ποτήρι, προσπαθώντας να αυξήσει τη θερμοκρασία του νερού.
Επιλέξτε το γιαούρτι με δημητριακά για πρωινό
Τα λίπη και τα σάκχαρα που καταναλώσατε το Πάσχα, είναι πιθανό να ανέστειλαν την ανάπτυξη των «φιλικών» βακτηρίων του γαστρεντερικού σωλήνα και γι’ αυτό θα χρειαστεί να φέρετε και πάλι την ισορροπία στην περιοχή με προβιοτικά. Τα προβιοτικά που βρίσκουμε στα εμπλουτισμένα γιαούρτια, βοηθούν το πεπτικό σύστημα να επανέλθει, διασπούν τις τοξίνες και αποτρέπουν την απορρόφησή τους. Συνδυάστε το γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία περιέχουν φυτικές ίνες που επίσης συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και δεσμεύουν μεγάλο μέρος χοληστερίνης.
Φάτε ξηρούς καρπούς
Αποτελούν μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, όλα απαραίτητα για τον οργανισμό τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά και γενικότερα. Μιας και θα αποφύγετε για μερικές μέρες το κρέας και τα πολλά γαλακτοκομικά, τα αμύγδαλα θα σας δώσουν το ασβέστιο που χρειάζεστε, 2 χούφτες φιστίκια Αιγίνης την πρωτεΐνη που απαιτεί ο οργανισμός και τα καρύδια θα σας ενισχύσουν με κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε. Φροντίστε να τα τρώτε ανάλατα και να προσέχετε τις ποσότητες που καταναλώνετε, χωρίς να ξεπερνάτε τις 2 μέτριες χούφτες την ημέρα.