Φρενίτιδα επικρατεί στη Ρόδο με την μετατροπή ιδιόκτητων κατοικιών σε διαμερίσματα Airbnb από γκαρσονιέρες μέχρι βίλες και πολυτελή διαμερίσματα!
Πλέον, πέρα από τη μετατροπή δεύτερης κατοικίας σε Airbnb παρατηρείται κατά κόρον το φαινόμενο να ξεσπιτώνονται οικογένειες που είτε μετακομίζουν σε μικρότερα σπίτια, είτε συγκατοικούν με γονείς και πεθερικά προκειμένου να διαθέσουν τα δικά τους διαμερίσματα ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης!
Οι ανακαινίσεις κατοικιών στη Ρόδο για να διατεθούν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαδέχονται η μια την άλλη με τους ιδιοκτήτες τους είτε να μετακομίζουν σε συγγενικά πρόσωπα, είτε να επιλέγουν ακόμα και γκαρσονιέρες για να στριμωχτούν με τις οικογένειές τους, με απώτερο στόχο το κέρδος που μπορεί να αποκομίσουν μέσω του Airbnb.
Από την μια άκρη του νησιού έως την άλλη, τα διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια είναι πλέον από ελάχιστα έως δυσεύρετα αφού τα περισσότερα διατίθενται μόνο για βραχυχρόνια μίσθωση και την ίδια ώρα που η αυξημένη ζήτηση και το γρήγορο κέρδος, κυριολεκτικά βγάζουν από τα σπίτια τους, τους ιδιοκτήτες!
Οσοι δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες, δανείζονται από συγγενείς και φίλους για να κάνουν την απαραίτητη ανακαίνιση εγκαταλείποντας τα σπίτια τους, τα οποία γίνονται ανάρπαστα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπου το κέρδος, αναλόγως με τις παροχές είναι μέχρι και 10πλάσιο τον μήνα απ’, ότι αν θα το διέθεταν προς μακροχρόνια ενοικίαση.
Στην πόλη της Ρόδου η εύρεση κατοικίας για μακροχρόνια ενοικίαση είναι σχεδόν αδύνατη αφού υπάρχει μεγάλη ζήτηση από επισκέπτες του νησιού, ειδικά για το κέντρο όπου έχουν αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό ακόμα και χώροι λίγων διαθέσιμων τετραγωνικών μέτρων οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε studio για τη φιλοξενία τουριστών, που δεν επιθυμούν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία ή οργανωμένα συγκροτήματα καταλυμάτων.
Το 2020, εξαιτίας του κορωνοϊού και της περιορισμένης τουριστικής κίνησης όπως επίσης και της συρρικνωμένης σεζόν, «απελευθερώθηκαν» πολλά σπίτια από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και διατέθηκαν προς μακροχρόνια ενοικίαση ωστόσο η ανάκαμψη του τουρισμού και ειδικά στη Ρόδο επανέφερε το πρόβλημα, το οποίο εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό ζήτημα.
Η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος των ενοικίων και έχει περιορίσει σημαντικά την διαθεσιμότητα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τα έσοδα του ιδιοκτήτη ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι τρεις μέχρι και οκτώ φορές υψηλότερα από εκείνου που το διαθέτει προς εκμετάλλευση με μακροχρόνια μίσθωση. Η πιο εντυπωσιακή απόδοση πανελλαδικά καταγράφεται στη Ρόδο (!) όπου φτάνει τις 8,21 φορές, με τα Χανιά να ακολουθούν με 6,05 φορές και την πρώτη τριάδα να συμπληρώνει η περιοχή του Κεραμικού στην Αθήνα με 5,48 φορές, όπως προκύπτει από έρευνα της Grant Thornton με τίτλο «Βραχυχρόνιες Μισθώσεις: Επιπτώσεις στις Πόλεις και στους Πολίτες» που παρουσιάστηκε πριν από μερικούς μήνες.
Η εκρηκτική αύξηση των καταλυμάτων Airbnb έχει ως αποτέλεσμα τα ενοίκια να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και ολόκληρες περιοχές να χάνουν τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα τους, την ώρα που πολλοί μισθωτές έχουν αναγκαστεί να μετακομίσουν εκτός πόλεως Ρόδου για να βρουν σπίτι, επωμιζόμενοι και το κόστος των καυσίμων.
Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες των σπιτιών τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κενή ούτε μια μέρα για την τουριστική περίοδο ξεκινώντας από τον Μάιο και φτάνοντας μέχρι και τον Οκτώβριο, με τα έσοδά τους να φτάνουν και να περισσεύουν για όσους προσφάτως έκαναν ανακαινίσεις.
Η τάση αυτή, έχει οδηγήσει σε οικειοθελή «έξωση» τους ιδιοκτήτες που προτιμούν να στριμωχτούν σε λίγα τετραγωνικά μέτρα ή ακόμα και να επιστρέψουν στα πατρικά τους, προκειμένου να αποκομίσουν κέρδος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στη Ρόδο λειτουργούν περισσότερα από 1.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης με τάση συνεχώς αυξανόμενη γεγονός που θα οξύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της εύρεσης κατοικίας.
Τα λιγοστά διαθέσιμα σπίτια για μακροχρόνια μίσθωση είναι απαγορευμένα για ένα νοικοκυριό με μέσο εισόδημα το οποίο έχει συρρικνωθεί εξαιτίας του κύματος ακρίβειας, ενώ όσα ενοικιάζονται και βρίσκονται σε αξιοπρεπή κατάσταση, είναι διαθέσιμα μόνο από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο. Για όλο το υπόλοιπο διάστημα είναι διαθέσιμα μόνο στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για τους επισκέπτες του νησιού.
Παράγοντες της αγοράς πάντως αναφέρουν ότι το πρόβλημα έχει γίνει πιο έντονο στα τελευταία χρόνια εξαιτίας της απήχησης των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να παραμένουν «δεσμευμένα» στις ηλεκτρονικές διαδικτυακές πλατφόρμες στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
https://www.dimokratiki.gr/16-05-2023/i-ekrixi-ton-vrachychronion-misthoseon-echei-ektinaxei-sta-ypsi-to-kostos-ton-enoikion/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.