«Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια, όσο η άλλη πλευρά δεν συμμορφώνεται»
Το μήνυμα ότι «είναι θετικό να συνομιλούμε» με την Τουρκία «χωρίς, όμως, αυταπάτες ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις πάγιες θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο» έστειλε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τη συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα. Ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, στάθηκε στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας και των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών και έθεσε το διακύβευμα των ευρωεκλογών 9ης Ιουνίου.
«Η αντιπολίτεση έχει υψώσει σημαία φθηνού πατριωτισμού»
«Τους τελευταίους 14-15 μήνες έχει συντελεστεί μια σημαντική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «έχουμε μια σημαντική πρόοδο συνεργασίας στο προσφυγικό» και κάνοντας επίσης λόγο για εξαιρετικά περιορισμένες ροές μεταναστών στο Αιγαίο.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 4 χρόνια και υπογράμμισε ότι «έχουμε αυστηρά οριοθετημένες κόκκινες γραμμές απέναντι στην Τουρκία». Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς να έχουμε το δάχτυλο στη σκανδάλη, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «η επέκταση της ζώνης θαλάσσιας προστασίας εντός χώρου ελληνικής κυριαρχίας είναι κάτι που δεν αφορά την Τουρκία» και ότι τα θαλάσσια πάρκα «βεβαίως θα γίνουν».
Οσον αφορά την κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση αναφορικά με την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «έχει μπλεχτεί» με τη στάση της αντιπολίτευσης. «Θυμόμουν τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς να είναι υπέρμαχες του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ξαφνικά, έχουν υψώσει μια σημαία φθηνού πατριωτισμού χωρίς να αναλογίζονται τις επιπτώσεις την επόμενη μέρα», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια των Πρεσπών όσο δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται»
Κληθείς να πάρει θέση για την τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών και την «πρόκληση» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό «να βάλει την περικεφαλαία του και να αλλάξει τη Συμφωνία», ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του.
Επανέλαβε την κριτική στη Συμφωνία των Πρεσπών ότι «ο επιθετικός προσδιορισμός “μακεδονικός” κατοχυρώνεται από τις Πρέσπες» και επανέλαβε την προειδοποίηση προς τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι «οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της Συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες στη σχέση μας αλλά και στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
Ως προς το ζήτημα των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει να έρθουμε τώρα να κυρώσουμε τα μνημόνια και να ακυρώσουμε όποιο διαπραγματευτικό όπλο έχουμε. Αγγίζει τον παραλογισμό αυτό που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με χρεοκοπία της χώρας.
Τέλος, για το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε: «Δικαιωθήκαμε απόλυτα που δεν φέραμε τα μνημόνια. Διαβάζαμε ότι έρχεται μια άλλη κυβέρνηση (σ.σ. στα Σκόπια). Εμείς δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται». Ερωτηθείς για την κίνηση του Κυριάκου Βελόπουλου να σκίσει το κείμενο των Πρεσπών στη Βουλή, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «ο κ. Βελόπουλος έχει κάνει καριέρα πάνω σε αυτά τα ζητήματα».
Ευρωεκλογές
«Μόνο εμείς συζητάμε την ευρωπαϊκή διάσταση των ευρωεκλογών και ότι ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει περισσότερα οφέλη για τους πολίτες. Σημαίνει χρήματα όπως αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης του οποίου διεκδικούμε τη συνέχεια αλλά και ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αμυντική πολιτική», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης για το διακύβευμα της ευρωκάλπης.
«Πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ πιο πειστικοί αν προτείνουμε και κοινά έργα και έχω υπόψη μου να συνδέσω το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο με έργα κοινής αμυντικής πολιτικής και έχω υπόψη μου ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας που θα καλύπτει τις χώρες έναντι οποιασδήποτε απειλή», τόνισε ενώ αποκάλυψε ότι ετοιμάζει επιστολή στην κυρία φον ντερ Λάιεν με την οποία θα ζητήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση «για να μας εξηγήσουν οι πολυεθνικές γιατί διατηρούν διαφορετικές τιμολογιακές πολιτικές».
«Δεν θέλουμε να προάγουμε τον “επαναστατικό τουρισμό”»
Για το ζήτημα των καταλήψεων στα πανεπιστήμια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «από τη στιγμή που υπάρχει καλή συνεργασία με τους πρυτάνεις, οποιαδήποτε κατάληψη γίνεται εκκενώνεται γρήγορα». Εστειλε, μάλιστα, το μήνυμα ότι «ο επαναστατικός τουρισμός δεν είναι ένα είδος τουρισμού που θέλουμε να προάγουμε. Αν κάποιοι θέλουν να έρχονται εδώ και να κάνουν όσα έγιναν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή στις ΗΠΑ, να το ξεχάσουν».
Οσον αφορά το διακύβευμα των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πήχυς για τη Νέα Δημοκρατία είναι το αποτέλεσμα των αντίστοιχων ευρωεκλογών του 2019.
«Δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα», απάντησε ερωτηθείς για το αν υπάρχει ενδεχόμενο ανασχηματισμού. «Πάμε για εξάντληση της τετραετίας, θέλω η Ν.Δ. να κερδίσει τις εκλογές του 2027 και αισθάνομαι φρέσκος, πολύ πιο έμπειρος και δημιουργικός», προσέθεσε ενώ ξεκαθάρισε ότι επιθυμία του είναι «να εκπροσωπέι την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα».