Ψήφισμα κατά της επέκτασης του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Σορωνή εξέδωσε η δημοτική κοινότητα Σορωνής:
Αναλυτικά:
Θέμα 1: «Ψήφισμα κατά της επέκτασης του Α-Η.Σ. Σορωνής και υπέρ της κατασκευής του νέου εργοστασίου της Δ.Ε.Η. στη Νότια Ρόδο, όπου έχει χωροθετηθεί»
Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το θέμα είπε: Σήμερα πληροφορήθηκα ότι ένα σωματείο με την επωνυμία: «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Ανάπτυξη της Νότιας Ρόδου», προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της κατασκευής του νέου εργοστασίου της Δ.Ε.Η. στη Νότια Ρόδο, προτείνοντας μεταξύ άλλων την επέκταση του ήδη υπάρχοντος εργοστασίου της Δ.Ε.Η. στη Σορωνή, το οποίο, ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης, αν συμβεί, θα είναι η ταφόπλακα της ευρύτερης περιοχής μας. Θεωρώ ότι η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση, ως πρώτο βήμα δε, προτείνω να εκδώσουμε ένα ψήφισμα κατά οποιασδήποτε επέκτασης του Α-Η.Σ. Σορωνής και υπέρ της κατασκευής του νέου εργοστασίου της Δ.Ε.Η. στη Νότια Ρόδο, όπου έχει χωροθετηθεί. Προτείνω λοιπόν το ακόλουθο ψήφισμα προς έγκριση από το σώμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε σήμερα, την 13η Ιουνίου 2014, ότι ένα σωματείο με την επωνυμία: «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Ανάπτυξη της Νότιας Ρόδου», προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της κατασκευής του νέου θερμοηλεκτρικού εργοστασίου της Δ.Ε.Η. στη Νότια Ρόδο, προτείνοντας μεταξύ άλλων την «αναβάθμιση»!!! και την επέκταση του ήδη υπάρχοντος εργοστασίου της Δ.Ε.Η. στη Σορωνή, οι οποίες (αναβάθμιση και επέκταση) όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζεται από τους προσφεύγοντες, είναι «η βέλτιστη από περιβαλλοντική άποψη, επιλογή»!!!
Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Σορωνής, αφού έλαβε υπ’ όψιν τη συσσωρευμένη και διαχρονική εμπειρία, λόγω της συνεχούς ενασχόλησής μας με τα θέματα του εργοστασίου του Α-Η.Σ. Σορωνής, καθώς και ότι:
· Το νησί της Ρόδου χρειάζεται αδιάλειπτη και καλής ποιότητας ηλεκτρική ενέργεια.
· Το δίκτυο ηλεκτρισμού της Ρόδου, όπως και άλλων νησιωτικών περιοχών, είναι απομονωμένο από το εθνικό δίκτυο και η διασύνδεσή τους δεν προβλέπεται για το άμεσο μέλλον.
· Η συνεχής αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της συνεχώς αυξανόμενης τουριστικής κίνησης, με ρυθμό της τάξεως του 6% ετησίως, επιβάλει την συνεχή αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.
· Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να γίνεται μέσα στα πλαίσια και τους κανόνες της αειφόρου ανάπτυξης και για αυτό το σκοπό θα πρέπει να προτιμώνται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
· Η εγκατεστημένη ισχύς στη Ρόδο των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων από ΑΠΕ έφθανε το Φεβρουάριο 2014 το 29% της εγκατεστημένης θερμικής ισχύος, πλησιάζοντας πλέον το μέγιστο επιτρεπόμενο από το Νόμο όριο (δηλαδή περί το 30%).
· Η παραγωγή των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων από ΑΠΕ, παρόλο ότι εξασφαλίζει την εξοικονόμηση πλέον του 13% των ετήσιων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια της Ρόδου, δεν είναι διασφαλισμένη, καθόσον εξαρτάται από τους πνέοντες ανέμους και την ηλιοφάνεια στην περιοχή των μονάδων.
· Οι ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής στη νήσο Ρόδο έχουν από το 2004 πάψει να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τις εγκατεστημένες μονάδες της ΔΕΗ στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Σορωνής Ρόδου και από τις λοιπές μονάδες ΑΠΕ, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να αναγκάζεται κάθε καλοκαίρι, να ενοικιάζει ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (Η/Ζ), που λόγω αντιδράσεων των κατοίκων των όμορων με το Σταθμό Δημοτικών Κοινοτήτων, Σορωνής, Θολού και Παραδεισίου, εγκαθίστανται πλέον σε χώρους που δεν ενδείκνυνται για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.
· Η λειτουργία του ηλεκτρικού δικτύου της Ρόδου κάτω από τις παραπάνω συνθήκες έχει σαν αποτέλεσμα την κατασπατάληση οικονομικών πόρων, τα οποία καλούνται να πληρώσουν όλοι οι Έλληνες μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
· Οι επτά επεκτάσεις του ΑΗΣ Σορωνής Ρόδου από το 1976 μέχρι σήμερα, που σχεδόν οκταπλασίασαν την εγκατεστημένη ισχύ του και η παλαιότητα των πρώτων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων του, έχουν σαν αποτέλεσμα την περιβαλλοντική επιβάρυνση στην ευρύτερη περιοχή του Σταθμού (Σορωνή, Θολός, Παραδείσι, Παστίδα και Κοιλάδα των Πεταλουδών που βρίσκεται σε περιοχή Natura), οπότε περαιτέρω επέκτασή του ή ενεργειακή του «αναβάθμιση», να καθίσταται πλέον ανεπίτρεπτη, αφού θα αυξήσει τους ρύπους κατά 50% τουλάχιστον.
· Η εγκατάσταση του Α-Η.Σ. στη Σορωνή, πέραν των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έχει αποδεδειγμένα καταστήσει μη εκμεταλλεύσιμο το ευφορότερο κομμάτι του κάμπου της Σορωνής, το οποίο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Δ.Ε.Η., επί επταετίας, με αποζημιώσεις, τουλάχιστον γελοίες πλην όμως αναγκαστικές, με όλη την έννοια του όρου λόγω καθεστώτος, για όσους απώλεσαν τις ιδιοκτησίες τους.
· Το εργοστάσιο του Α-Η.Σ. Σορωνής, απέχει μόλις 400 μέτρα από τον οικισμό της Θολού, 2 χιλιόμετρα από τον οικισμό της Σορωνής και βρίσκεται σχετικά κοντά στην Κοιλάδα των Πεταλουδών που βρίσκεται σε περιοχή Natura, στο Παραδείσι (στο οποίο υπάρχει και το αεροδρόμιο Ρόδου και τα ραντάρ) και την Παστίδα, με ότι αυτό συνεπάγεται από τις εκπομπές ρύπων (αύξηση τουλάχιστον 50%), για το οικοσύστημα της Κοιλάδας και για την υγεία των κατοίκων των περιοχών αυτών.
· Λόγω του χειμάρου των Διποτάμων, που βρίσκεται παραπλεύρως του εργοστασίου της ΔΕΗ και προς τη Θολό, κάθε επέκταση του Α-Η.Σ. Σορωνής, θα χωροθετηθεί αναγκαστικά εντός των ορίων της Δημοτικής Κοινότητας Σορωνής και μάλιστα σε περιοχή που ήδη κατοικείται.
· Οι συνεχείς προσπάθειες της ΔΕΗ και άλλων τοπικών φορέων (ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Νομαρχία, ΡΑΕ, κλπ.) από τις αρχές του 1990, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο Νομοθετικό πλαίσιο, είχαν σαν κατάληξη την χωροθέτηση το 2001 ενός νέου Θερμοηλεκτρικού Σταθμού (ΘΗΣ) στις θέσεις «Εμπρός Κάμπος» και «Πλάκα Στένη» στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Κατταβιάς Νότιας Ρόδου, η οποία συγκέντρωνε την μέγιστη δυνατή συναίνεση των τότε τοπικών αρχών του νησιού (Δήμου Νότιας Ρόδου και Νομαρχίας Δωδεκανήσου).
· Το 2016 λήγει η άδεια παραγωγής των τριών παλαιότερων μονάδων του ΑΗΣ Σορωνής, συνολικής ονομαστικής ισχύος 50 MW, οπότε οριοθετείται και η μέγιστη δυνατή καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του νέου ΘΗΣ Νότιας Ρόδου.
Καλεί
τις αρμόδιες αρχές και ειδικά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου, τους εκλεγμένους της τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού (απερχόμενους και επερχόμενους), τους βουλευτές, τα πολιτικά κόμματα, τους επιστημονικούς, περιβαλλοντικούς και άλλους συλλόγους, καθώς και τους απλούς πολίτες της Ρόδου, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να συμβάλουν στην προσπάθεια της Πολιτείας και της ΔΕΗ για συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του νέου ΘΗΣ Νότιας Ρόδου, ο οποίος και έχει χωροθετηθεί ήδη από το 2001 και
απορρίπτει
κάθε προσπάθεια επαναχωροθέτησης του νέου Σταθμού σε άλλη θέση και ιδιαίτερα στον ΑΗΣ Σορωνής, είτε με την μορφή της επέκτασής του, είτε με την μορφή της ενεργειακής του «αναβάθμισης»!!! , που θα είχε ως αποτέλεσμα:
· Την περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής του ΑΗΣ Σορωνής, δηλαδή της Σορωνής, της Θολού, του Παραδεισίου (στο οποίο υπάρχει και το αεροδρόμιο Ρόδου και τα ραντάρ), της Παστίδας και του οικοσυστήματος της Κοιλάδας των Πεταλουδών που βρίσκεται σε περιοχή Natura.
· Τη συνέχιση της οικονομικής αιμορραγίας της Εθνικής οικονομίας.
· Τον κίνδυνο αιφνίδιων, αλλά ακόμη και προγραμματισμένων περικοπών της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος σε περιόδους υψηλής ζήτησης, λόγω αδυναμίας κάλυψής της από τις υφιστάμενες μονάδες μετά το 2016 και
δηλώνει
Ότι θα αντιταχθεί με κάθε τρόπο, νόμιμο και δίκαιο, στην όποια προσπάθεια περαιτέρω υποβάθμισης παντός είδους της ευρύτερης περιοχής μας και κυρίως στην οποιαδήποτε ενέργεια ή άλλη παρελκυστική τακτική, με στόχο την ενεργειακή «αναβάθμιση»!!! και επέκταση του Α-Η.Σ. Σορωνής.
Το συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση
Αποφασίζει, ομόφωνα
Υιοθετεί αυτολεξεί το παραπάνω ψήφισμα, το οποίο θα προωθήσει σε κάθε κατεύθυνση, με μοναδικό στόχο την προστασία της ευρύτερης περιοχής μας, απαιτώντας συνάμα την υιοθέτησή του από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου και από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, με σχετικές αποφάσεις τους.
Η απόφαση έλαβε αριθμό 10/2014
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Μαρίνος
Τα Μέλη
Κωνσταντίνος Μπονιάτης Μιχαήλ Χατζηκυριαζής
Νικολέτα Χατζηγεωργίου
Δημήτριος Κουτσουδάκης
Η Γραμματέας
Μαρία-Λουκία Παπαστεργή