Οι ροές εσόδων λόγω τουρισμού σε συνδυασμό με το «μάζεμα» των αποθεματικών από Ταμεία και φορείς του Δημοσίου μπορεί να αποτελέσουν το σωσίβιο για να μη ναυαγήσει η μακρά διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Απ’ ότι φαίνεται η διαδικασία εν μέσω θέρους θα είναι μακρά, αλλά η δυναμική ροή τουρισμού δίνει τα απαραίτητα «μαξιλάρια εσόδων» ώστε να αντέξει κάπως η ελληνική πλευρά.
Αυτό τουλάχιστον είναι η εκτίμηση παραγόντων του τουρισμού που μεταφέρουν στο bluebirds. Άλλωστε ξεκινάει σιγά – σιγά η κορύφωση της σεζόν με τα αεροδρόμια της Κρήτης και της Αθήνας ειδικά να καταγράφουν σημαντικά ανοδικά ποσοστά. Ωστόσο αυτό με την αίρεση αποφυγής κάποιου θεαματικού αρνητικού γεγονότος που θα συμπαρασύρει αυτόματα τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Στην αλυσίδα των κρίσιμών ημερομυνιών το επόμενο όριο προσδιορίζεται για το τέλος του μήνα όπου η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις αλλά και το σύνολο των οφειλών του μήνα στο ΔΝΤ ύψους 1,5 δισεκ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκέντρωση διαθεσίμων από ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και άλλες πηγές έχει διασφαλίσει την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα (1,9 δισ. ευρώ περίπου), ενώ δεν αποκλείει κανείς να αναβληθεί η πληρωμή του ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός κατά πολλούς καθώς υπάρχει σχετική νομική φόρμουλα αλλά και τοποθέτηση των διεθνών οίκων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μια τέτοια απόφαση θα περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα διαμορφώνοντας ένα γόρδιο δεσμό.
Πάντως όπως αναφέρθηκε η κυβέρνηση λόγω τουρισμού μπορεί να περιμένει χρηματοδοτικές ανάσες και να καταφέρει να συντηρήσει της διαπραγμάτευση ακόμα και με επεκτάσεις του υφιστάμενου προγράμματος μέχρι τις 20 Ιουλίου. Τότε οι μεγάλες πληρωμές 3,5 δισεκ στην ΕΚΤ βάζουν ένα απώτατο όριο. Εν τω μεταξύ το ζήτημα είναι πόσο θα αντέξει η πραγματική οικονομία την ώρα που η κυβέρνηση βλέπει προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης της «πρώτης αριστερής κυβέρνησης» στην Ε.Ε. και οι Θεσμοί με συντονισμένες δηλώσεις τους ρίχνουν την ευθύνη στην Ελληνική πλευρά που δεν καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις.
Η «βατλίτσα» φαίνεται θα πάει μακριά. Όλοι αναμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την ρευστότητα των τραπεζών την Τετάρτη 17 Ιουνίου. Μέχρι στιγμής ο Μάριο Ντράγκι, εν μέσω διαπραγμάτευσης έχει αποφύγει, παρά τις πιέσεις, να τραβήξει το χαλί στις ελληνικές τράπεζες. Πολλοί πάντως στους πολιτικούς κύκλους των Αθηνών θεωρούν ότι αυτό θα αποτελέσει αποτελεσματικό μέσο πίεσης για την ελληνική πλευρά να υποχωρήσει, γιαυτό και δεν το αποκλείουν. Ωστόσο ένα τέτοιο σενάριο ανοίγει ένα κύκλο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, εντός κι εκτός, που δεν μπορεί να παραβλεφτεί. Σημειώνεται ότι το ΔΣ της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα αύξησε το όριο του ELA στο μεγαλύτερο μέχρι σήμερα επίπεδο, κατά 2,3 δισ. ευρώ χωρίς να κουρέψει τις εγγυήσεις που καταβάλουν οι ελληνικές τράπεζες, Το Eurogroup και το ESM συνεδριάζουν την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο με τη συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ Γ Βαρουφάκη, που έχει κάνει σαφές ότι θα ηγείται της αποστολής εν μέσω κλίματος επανάληψης της κατάστασης στη Ρίγα. Ο ίδιος έχει επισημάνει ότι η συμφωνία είναι κοντά φτάνει να υπάρξει πολιτική βούληση ενώ δε χάνει την ευκαιρία με κάθε αφορμή να υπενθυμίζει τα λάθη των Θεσμών στο πρόγραμμα που έχουν καταθέσει.
bluebirds.gr