Ως ένδειξη συνέχισης της ναυτικής δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο υπολογίζεται η χθεσινή ανακοίνωση από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ περί αποστολής του αμερικανικού πλοίου διασώσεως «USNS-Grapple» στο αρχιπέλαγος και ένταξής του στον στολίσκο SNMG-2, ο οποίος έχει ως βασικό σκοπό τη μείωση των προσφυγικών ροών στα ελληνικά νησιά. Το πλοίο διασώσεως «USNS-Grapple» βρίσκεται στη ναυτική βάση της Σούδας ήδη από προχθές 14 Ιουνίου, όπου και θα παραμείνει και σήμερα. Από αύριο αναμένεται η ένταξή του στον SNMG-2 και η ενεργοποίησή του σε κάποιον από τους τομείς. Αναμένεται με ενδιαφέρον αν το πλοίο των ΗΠΑ θα ενεργοποιηθεί σε κάποιον από τους τομείς P-3 και P-4, οι οποίοι αντιστοιχούν στα Δωδεκάνησα και στο Καστελλόριζο. Οπως είναι γνωστόν, έως σήμερα, λόγω των ενστάσεων που εγείρουν οι Τούρκοι, τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν έχουν προωθηθεί νότια της Σάμου.
Η αμερικανική συμμετοχή στη νατοϊκή δράση είχε δρομολογηθεί ήδη στις αρχές Απριλίου, σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων στη Συμμαχία. Τότε οι Αμερικανοί γνωστοποίησαν στην Ελλάδα την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά τη σχετική υπουργική σύνοδο τον περασμένο Μάιο. Οι χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Πάρκερ ήταν η αναμενόμενη κατάληξη μιας δίμηνης προετοιμασίας.
Το σύνολο της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ είχε εξέχουσα σημασία για τα ζητήματα της Μεσογείου που αφορούν και την Ελλάδα. Προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι αναβαθμίζεται ιδιαιτέρως το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) του Πολεμικού Ναυτικού στα Χανιά, όπου θα εκπαιδευθούν τα στελέχη του Λιμενικού αλλά και του Ναυτικού της νέας κυβέρνησης της Λιβύης. Ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος τόνισε χθες, μετά τη λήξη της συνόδου, ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας στη Μεσόγειο «ως δύναμης σταθερότητας», αλλά και της Κύπρου, που συμμετέχει σε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στη σημασία της συνέχισης της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, διότι, όπως είπε, «έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία» ως προς τον στόχο της μείωσης των μεταναστευτικών ροών.