Αύξηση των εισαγγελικών διατάξεων και βουλευμάτων για άρση απορρήτου τηλεφωνικών συνομιλιών καταγράφηκε το 2015, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστο Ζαμπίρα. Μάλιστα υπήρξε και ρεκόρ δεκαετίας με βάση τα στοιχεία της αρχής, με τον κ. Ζαμπίρα να ξεκαθαρίζει πως στο παρελθόν δεν καταγράφονταν αναλυτικά τα αιτήματα.
Ο ίδιος είπε πως πέρυσι “παραλάβαμε 4.871 διατάξεις για περιπτώσεις άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας κ.λπ. και περίπου 2.304 βουλεύματα για άρση απορρήτου που συνδέεται με διακρίβωση εγκλημάτων. Η ΑΔΑΕ δεν εξετάζει την ουσία των εισαγγελικών βουλευμάτων, αλλά ασχολούμαστε με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Τα αιτήματα αφορούν λόγους εθνικής ασφάλειας, τρομοκρατίας, εγκλήματα, λαθρεμπορία, ναρκωτικά, παράνομη διακίνηση μεταναστών”. Πέρυσι, πάντως, επιβλήθηκαν και κυρώσεις σε δύο παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών για παραβάσεις της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών. Οι εταιρείες έχουν ασκήσει αιτήσεις ακυρώσεων και αναμένεται η εκδίκασή τους.
Η νέα διοίκηση ανέλαβε πριν λίγο καιρό, στις 21 Μαρτίου, με τον κ. Ζαμπίρα να υποστηρίζει πως “προσπάθησε να βάλει κάποιους στόχους, με κύριο μέλημα την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της αρχής. Πρώτον, θα θέλαμε ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα, μέσω μετατάξεων εξειδικευμένου προσωπικού. Δεύτερον, προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε περαιτέρω το υφιστάμενο προσωπικό. Επιπλέον, αναζητούμε κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να αναβαθμίσουμε την υλικοτεχνική υποδομή και για να είμαστε περισσότερο τεχνολογικά εξοπλισμένοι. Προωθούμε, επίσης, εκσυγχρονισμό νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της αρχής και διασφάλιση της ανεξαρτησίας στο πλαίσιο της συνταγματικής αρχής για κοινοβουλευτικό έλεγχο.
“Η ΑΔΑΕ έχει σήμερα 38 υπαλλήλους και η αίσθησή μας είναι πως χρειάζεται ενίσχυση του προσωπικούτουλάχιστον κατά 50%”, είπε ο κ. Ζαμπίρας. Ο ίδιος τόνισε πως στόχος της αρχής είναι να ελέγχει τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, ενώ σήμερα οι έλεγχοι γίνονται κάθε δύο χρόνια λόγω των ελλείψεων προσωπικού.
Πέρυσι πραγματοποίησε 15 τακτικούς ελέγχους και 24 επισκέψεις σε παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών για διερεύνηση καταγγελιών καθώς και 9 έκτακτους ελέγχους σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά από καταγγελίες. Το 2015 οριστικοποιήθηκε το πρόστιμο των 50,16 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί από την ΑΔΑΕ το 2013 στη Vodafone.
Η διοίκηση της ΑΔΑΕ υποστήριξε πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα με συστήματα παρακολούθησης που κυκλοφορούν στην αγορά και χρησιμοποιούνται από ιδιώτες. Γι’ αυτό τον λόγο έχει προχωρήσει και σε κατάθεση νομοθετικών προτάσεων επί του θέματος.
Σε ερωτήματα για τη χρήση των γνωστών συστημάτων της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής ο κ. Ζαμπίρας υποστήριξε πως η ΑΔΑΕ ελέγχει και τα συγκεκριμένα συστήματάα αλλά μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρεί την κατάχρηση αντίστοιχων συστημάτων που αξιοποιούνται από ιδιώτες άνευ αδείας.
euro2day.gr