Ειδήσεις

Σε συναινετικό κλίμα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Με σημείο αιχμής την ανακοίνωση για τις αλλαγές στις αρμοδιότητες των αντιδημάρχων, συνεδρίασε την Τρίτη βράδυ το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου.
Η συνεδρίαση κινήθηκε σε κλίμα συναίνεσης στα περισσότερα θέματα, ενώ ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ξεκίνησε την εισήγησή του με την πρόταση να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση το ενδεχόμενο κατασκευής ενός νέου μνημείου, όπως ο μυθικός Κολοσσός.
«Η Ρόδος είναι η γενέτειρα του Κολοσσού, θα ήταν καλό για το νησί να κατασκευαστεί κάτι ανάλογο, ένα νέο μνημείο», τόνισε ο δήμαρχος.
Ακολούθως, προέβη σε ενημέρωση για μια σειρά από επαφές και δραστηριότητες που προηγήθηκαν, αρχής γενομένης από την συμμετοχή του στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ με αντικείμενο το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Ο κ. Χατζηδιάκος εκτίμησε πως «το ζήτημα φαίνεται ότι βρίσκεται σε ύφεση, αλλά ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει στο επόμενο διάστημα, εάν η Τουρκία δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την Ευρώπη» λέγοντας πως στην Ελλάδα υπάρχουν 55.000 μετανάστες αυτή την περίοδο, ενώ στην Ρόδο, περίπου 65 άτομα. Ωστόσο, απαιτείται συνεχής εγρήγορση από τις αρχές, καθώς ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. «Εμείς θα βρισκόμαστε σε ετοιμότητα», είπε ο δήμαρχος.
Ακόμη, ανακοίνωσε στο Σώμα ότι έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες την πλήρη αποτύπωση και περιγραφή της Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας (κατάσταση κυριότητας, τόπος, λεπτομέρειες κ.λπ.). Τα αποτελέσματα θα έρθουν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να αποφασιστεί ποια θα είναι η καλύτερη και προσφορότερη διαχείριση των ακινήτων.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη, στις επαφές που είχε στο προηγούμενο διάστημα με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου τέθηκε η ανάγκη ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό καθώς ο δημοτική αρχή δεν έχει καμία αρμοδιότητα να κάνει συλλήψεις σε περιπτώσεις, όπως η επαιτεία, οι κράχτες και άλλες παράνομες δραστηριότητες, που εντοπίζονται.
Η ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από τις παρατάξεις της μειοψηφίας πάντως, η πρόταση του δημάρχου για  επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας αφού η παρουσία της θεωρείται πλέον επιβεβλημένη προκειμένου να ενισχυθούν οι έλεγχοι που εκτελούν τα μικτά κλιμάκια των υπηρεσιών από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου και την ΕΛΑΣ. «Το θέμα άπτεται της εικόνας της πόλης. Η ΕΛΑΣ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Και άλλοι Δήμοι προέβησαν στην επανασύσταση δημοτικής αστυνομίας. Οφείλουμε να δώσουμε λύση» είπε ο κ. Χατζηδιάκος.
ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΚΤΑΙΟΝ, ΗΧΟΣ & ΦΩΣ
Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ακόμη ότι οι μελέτες για το «ΑΚΤΑΙΟΝ» βρίσκονται υπό έγκριση από την αρχαιολογική υπηρεσία σε τοπικό επίπεδο, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκεται και η αξιοποίηση του «Ήχος&Φως»: «Πιστεύω να υπάρχει καλή συνεργασία διότι μια υπηρεσία δεν μπορεί να είναι τροχοπέδη στις αποφάσεις ενός δημοτικού συμβουλίου στην προσπάθειά του να αξιοποιήσει κάποιες δράσεις και έργα».
Για την ΔΕΔΔΗΕ είπε ότι έχει καλέσει την διοίκηση να έρθουν τα στελέχη της στην Ρόδο ώστε να ενημερώσουν το Σώμα για τις τελικές αποφάσεις, σχετικά με το κέντρο διανομής στον Άγιο Νικόλαο.
Αναφερόμενος στον ΠΡΟΤΟΥΡ ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις: «Η πρότασή μας για αλλαγές στο Καταστατικό του ΠΡΟΤΟΥΡ έγινε δεκτή από το Ειρηνοδικείο. Το ένταλμα των 200.000 ευρώ βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και βρισκόμαστε εν αναμονή των αποφάσεων ώστε να καθορίσουμε τις δράσεις μας από εδώ και πέρα».
Για τον ΠΡΟΤΟΥΡ μάλιστα, τοποθετήθηκε και ο αντιδήμαρχος κ. Τέρης Χατζηϊωάννου, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Δεν έχει την ευθύνη μόνον ο Δήμος για τον ΠΡΟΤΟΥΡ. Πρέπει να αναλάβουν και κάποιοι άλλοι τις ευθύνες τους. Αν θέλουν να βοηθήσουν, πρέπει να έρθουν όλοι».
ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ
Κλείνοντας την ενημέρωσή του ο δήμαρχος έκανε ειδική αναφορά στην σχέση του με τον παραιτηθέντα από την θέση του αντιδημαρχου Οικονομικών κ. Γιάννη Περδίκη (ο οποίος καθόταν στο έδρανό του και εισηγήθηκε τα θέματα της Διεύθυνσης Οικονομικών στην συνεδρίαση) λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επειδή πολλά ειπώθηκαν το τελευταίο διάστημα, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Γιάννη Περδίκη έστω κι αν ένα θέμα προσωπικό πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις και δημοσιότητα. Δουλέψαμε μαζί πολύ σκληρά όλο αυτό τον καιρό για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του ΔΗΦΟΔΩ. Περάσαμε δύσκολες καταστάσεις» και ανακοίνωσε τις αλλαγές (αναλυτικά, βλέπε σελίδα 5). Ακόμη, δήλωσε στο Σώμα ότι έχει την πρόθεση να ορίσει γενικό γραμματέα στον Δήμο Ρόδου με προτεινόμενο τον τέως υποδιοικητή του νοσοκομείου Ρόδου κ. Ευγένιο Κορναρόπουλο.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ
ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ
Στις τοποθετήσεις τους, οι επικεφαλής της μειοψηφίας φάνηκε ότι επέδειξαν στα περισσότερα θέματα μία τάση συναίνεσης, κυρίως για το θέμα της κατασκευής ενός νέου μνημείου, όπως ο μυθικός Κολοσσός, καθώς και της επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας.
«Ο Δήμος θα πρέπει να είναι μπροστάρης σε τέτοιες πρωτοβουλίες» δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης  ‘Ροδίων Όραμα’ κ. Στράτος Καρίκης και ζήτησε την αρωγή της δημοτικής αρχής να στηρίξει την τοπική κοινωνία σε ζητήματα, όπως το κέντρο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στον Άγιο Νικόλαο.
Ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας του Δήμου Ρόδου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε θέματα Πολιτικής Προστασίας (με αφορμή την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη κ. Χ. Κόκκινου στην συνεδρίαση καθώς και του ορισμού του κ. Αγαπητού Πάλλα σε αντιδημαρχία). Ο κ. Χατζηδιάκος, επέμεινε ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητη η συνέχιση της λειτουργίας της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ αφού η προσφορά της είναι καίρια για την Ρόδο και άλλες περιοχές, όπου εμφανίζεται έκτακτη ανάγκη.
Ο κ. Γιώργος Υψηλάντης αποδέχτηκε την πρόταση για επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας με όσα άτομα είναι διαθέσιμα, ενώ μίλησε για την ανάγκη βελτίωσης της εικόνας και της λειτουργίας του κέντρου της πόλης.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΦΜ
Εντύπωση πάντως, προκάλεσε το γεγονός πως ο δήμαρχος επέμεινε ότι οι κατασχέσεις που είχε κάνει η δημοτική αρχή διά της οικονομικής υπηρεσίας στα ΑΦΜ επιχειρηματιών της Ρόδου για οφειλές προς τον Δήμο Ρόδου, ήταν επιβεβλημένες: «Ήταν υποχρέωσή μας εκ του νόμου. Είναι αδιανόητο ο πολίτης να θέτει τον Δήμο τελευταίο στις υποχρεώσεις του. Είχαμε 3εκ. ευρώ οφειλές. Έμειναν 600 εκδοτήρια, που έχουν υποχρεώσεις από 10.000-100.000 ευρώ και είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στην ίδια διαδικασία. Δεν θα αλλάξουμε πολιτική είτε χαρακτηρίστηκε σκληρή είτε όχι….»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου