Ειδήσεις

Οι θεσμοί “καρφώνουν” Π. Πολάκη και τις προηγούμενες ηγεσίες για την επιλογή των διοικητών στο ΕΣΥ

Δυνατό χαστούκι στις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας- και ειδικότερα του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη που είναι υπεύθυνος για τα θέματα των δημόσιων νοσοκομείων- ότι δηλαδή για πρώτη φορά η τοποθέτηση των νέων διοικητών θα γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια, κατηγορώντας παράλληλα τις προηγούμενες ηγεσίες για “βόλεμα ημετέρων”, δίνει σύμφωνα με πληροφορίες η αξιολόγηση της προόδου που έχει γίνει στο χώρο της περίθαλψης, στο πλαίσιο των δράσεων που περιλαμβάνονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο.

Πιο συγκεκριμένα, οι θεσμοί “καρφώνουν” τον αναπλ. υπουργό Υγείας για τον τρόπο που έγινε η αντικατάσταση των παλιών διοικήσεων των νοσοκομείων και η επιλογή των νέων, αναφέροντας πως η παύση της πλειοψηφίας των τέως διοικητών βασίστηκε σε μη σαφείς αιτίες, αν και οι ίδιοι προηγουμένως είχαν επιλεγεί- όπως τονίζουν οι θεσμοί- με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια.

Όπως μάλιστα συμπληρώνουν οι θεσμοί, ο τρόπος που έγινε η τοποθέτηση των διοικητών εμποδίζει τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, προκαλώντας καθυστερήσεις στην εφαρμογή των βελτιώσεων που πρέπει να γίνουν στο ΕΣΥ. Εξάλλου εκφράζουν ανοικτά αμφιβολίες για το εάν το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί πλέον να διοικηθεί πάνω σε μια επαγγελματική βάση.

Δεν είναι πάντως τυχαίο πως η απομάκρυνση των παλιών διοικήσεων των νοσοκομείων είχε προκαλέσει μεγάλο σάλο και έντονες αντιδράσεις. Ήταν τέλη Νοεμβρίου όταν ξεκίνησε η διαδικασία κρίσης των προηγούμενων διοικητών και των υποδιοικητών, η οποία έγινε με προφορικές συνεντεύξεις. Οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες ήταν πολλές, αφού οι οι διοικητές που υποβλήθηκαν στην προφορική συνέντευξη έκαναν λόγο για διάρκεια λίγων μόνο λεπτών της αξιολόγησης, για άτομα στην επιτροπή που δεν είχαν καμία σχέση με το χώρο της Υγείας και για αδιαφορία αναφορικά με τη λειτουργία των νοσοκομείων και την τήρηση των προϋπολογισμών. Τελικά από τους συνολικά 71 διοικητές τουΕΣΥ, οι 59 απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους και μόλις 12 παρέμειναν στις θέσεις τους.

Αυτό έγινε στα μέσα του Δεκεμβρίου, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα δημοσιεύτηκε και η προκήρυξη για την κάλυψη των κενών θέσεων, με καταληκτική προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων τις 19 Ιανουαρίου 2016, όπου στα απαραίτητα προσόντα περιλαμβανόταν μόνο η κατοχή πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ενώ μεταπτυχιακοί τίτλοι ή προϋπηρεσία απλά συνεκτιμούνταν, γεγονός που επίσης είχε εγείρει μεγάλες αντιδράσεις.

Τότε ο αναπλ. υπουργός Υγείας Π. Πολάκης είχε επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά πως “πολλοί διοικητές ήταν βασιλικότεροι του βασιλέως, πρωτοστάτησαν στη διάλυση της δημόσιας υγείας, και μερικοί είχαν τόση σχέση με την υγεία, όσο έχω εγώ με τα διαστημόπλοια”.

Χρειάστηκαν περίπου πέντε μήνες μέχρι να ανακοινωθούν τα πρώτα ονόματα των διοικητών, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία παρέμεναν ουσιαστικά και πρακτικά… ακέφαλα μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου μέχρι να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση και των τελευταίων διοικητών. Οι καθυστερήσεις αυτές, αλλά και ο τρόπος τοποθέτησης των διοικήσεων φαίνεται πως έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια τους θεσμούς, που τώρα πιέζουν να γίνεται πλήρης έλεγχος των οικονομικών των νοσοκομείων και να προχωρήσουν άμεσα μέτρα όπως η εφαρμογή κεντρικού συστήματος προμηθειών και η ετήσια αξιολόγησή τους.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου