Σημάδια ανάκαμψης στην ελληνική αγορά εργασίας διαπιστώνει ο οικονομολόγος και senior fellow του οικονομικού ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών Ζολτ Νταρβάς.
Μάλιστα, ο κ. Νταρβάς επισημαίνει ότι η ανάκαμψη αυτή είναι εντονότερη σε διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς, κάτι που ίσως συνιστά ένδειξη ευρύτερης οικονομικής ανάκαμψης.
Ο μεγαλύτερος τομέας –εμπόριο, μεταφορές και τουρισμός– σημειώνει ο Ούγγρος οικονομολόγος, κατέγραψε αύξηση απασχόλησης 7,5% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με πριν από τρία χρόνια.
Επίσης, σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν στους τομείς της βιομηχανίας, των επαγγελματικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών πληροφοριών και επικοινωνιών. Επομένως, σημειώνει, η ανάκαμψη είναι ιδιαιτέρως ισχυρή στους διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς, οι οποίοι φέρνουν έσοδα στην Ελλάδα από το εξωτερικό, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό για τη μείωση του μεγάλου εξωτερικού χρέους της χώρας. Πάντως, ο κ. Νταρβάς διαπιστώνει ότι η απασχόληση επεκτείνεται και στον δημόσιο τομέα, παρά τις συζητήσεις για μαζικές απολύσεις, όπως σημειώνει.
Τόσο η ανεργία, η οποία αυξήθηκε κατά 19% από το 2008 ώς το 2014, όσο και οι μισθοί που μειώθηκαν κατά 24% από το 2010 ώς το 2015, σημειώνουν ανάκαμψη από τα μέσα του 2015 σε πολλούς τομείς.
«Σίγουρα», επισημαίνει ο κ. Νταρβάς, «έπειτα από μια δραματική κατάρρευση, η ελληνική αγορά εργασίας δείχνει καθαρά σημάδια ανάκαμψης. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτεί αισιοδοξία εκ μέρους των επιχειρήσεων και ίσως το διαδεχθεί μια ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη».
Κατά τον οικονομολόγο, οι εταίροι της Ελλάδας θα μπορούσαν να υποστηρίξουν αυτές τις θετικές εξελίξεις, παρέχοντας σαφήνεια σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος καθώς και με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.
Καθημερινή