Zήτησε να χρηματοδοτηθούν δράσεις τουριστικής προβολής, υποδομές στον τουρισμό και τοπικές επιχειρήσεις”
Συγκεκριμένο πλαίσιο ενίσχυσης των νησιών που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού, έθεσε στην Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης κ.Κρέτσου, ο Δήμαρχος Κω κ.Γιώργος Κυρίτσης.
Ο Δήμαρχος Κω ζήτησε στην ομιλία του ένα Ειδικό Τομεακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού. Με δεδομένους και συγκεκριμένους πόρους από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 1 τρισεκατομμυρίων ευρώ που εκτείνεται έως το 2020.
Ο κ.Κυρίτσης πρότεινε μάλιστα συγκεκριμένες δράσεις, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτό το Ειδικό Τομεακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα:
1ον- Δράσεις τουριστικής προβολής, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος, η Περιφέρεια και οι τοπικοί φορείς χρηματοδοτούν με δικούς τους πόρους αυτές τις δράσεις, χωρίς να υπάρχει βοήθεια ή στήριξη τόσο από το Κράτος όσο και από την Κομισιόν.
2ον- Έργα και ενίσχυση των υποδομών τουριστικής ανάπτυξης στα νησιά.
3ον- Ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, ενίσχυση που μπορεί να αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τη μεταποίηση αλλά και τον πρωτογενή τομέα.
Παράλληλα ο κ.Κυρίτσης κατέθεσε μία ακόμα πρόταση που συνδέεται με την παροχή δωρεάν ασύρματων συνδέσεων στο Διαδίκτυο σε μέχρι και 8.000 δήμους της Ε.Ε. έως το 2020, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Κομισιόν.
Πρόκειται για την εγκατάσταση συστημάτων που θα προσφέρουν δωρεάν Wi-Fi σε πλατείες, πάρκα, νοσοκομεία και άλλους εσωτερικούς ή εξωτερικούς δημόσιους χώρους. Ο Δήμαρχος Κω ζήτησε να υπάρξει προτιμησιακό δικαίωμα στους δήμους που επλήγησαν από το μεταναστευτικό σε ότι αφορά στη συγκεκριμένη δράση που ενδιαφέρει άμεσα αφού η υλοποίησή της ενισχύει την τουριστική ταυτότητα της Κω.
Παράλληλα για μία ακόμα φορά ο Δήμαρχος Κω ζήτησε, επιτακτικά, να βγει η Κως έξω από τον χάρτη των hotspot, επισημαίνοντας:
“Η επιλογή να δημιουργηθεί hotspot στο νησί αλλά και μια νέα δομή κλειστού τύπου, είναι πέρα και έξω από κάθε λογική.
Υπενθυμίζω ότι το αρχικό σχέδιο που παρουσίασαν ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ.Τίμερμανςκαι ο αρμόδιος Επίτροπος κ.Αβραμόπουλος στην Κω τον Αύγουστο του 2015, προέβλεπε τη δημιουργία μόνο χώρων πρώτης υποδοχής στα νησιά και αντίστοιχα τη δημιουργία hotspot στην ηπειρωτική χώρα.
Αναρωτιέμαι τι άλλαξε, για ποιο λόγο οδηγηθήκαμε σε μια επιλογή ακραίου παραλογισμού με την οποία κάποιοι έθεσαν σε κίνδυνο την τουριστική ταυτότητα της Κω αλλά και την τοπική μας οικονομία.
Ο στόχος μας είναι να βγει η Κως έξω από τον χάρτη των hotspot.
Nα κλείσουν αυτές οι δομές.
Η Κως να φιλοξενήσει αυτούς που τις αναλογούν με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα του νησιού.
Όσοι είναι παράτυποι μετανάστες να επαναπροωθούνται με ταχύτερες διαδικασίες από τα νησιά μας.”
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης του κ.Κυρίτση στη συνάντηση με την Επίτροπο κ.Κρέτσου στη Λέρο:
“Θέλω να καλωσορίσω την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Κρέτσου στα Δωδεκάνησα.
Οι θέσεις του Δήμου Κω αλλά και της τοπικής κοινωνίας είναι γνωστές, τις έχω καταθέσει δημόσια τόσο στη χώρα μας όσο και στις Βρυξέλλες.
Η Κως αποτελεί τον τρίτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας. Η επιλογή να δημιουργηθεί hotspot στο νησί αλλά και μια νέα δομή κλειστού τύπου, είναι πέρα και έξω από κάθε λογική.
Υπενθυμίζω ότι το αρχικό σχέδιο που παρουσίασαν ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Τίμερμανςκαι ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος στην Κω τον Αύγουστο του 2015, προέβλεπε τη δημιουργία μόνο χώρων πρώτης υποδοχής στα νησιά και αντίστοιχα τη δημιουργία hotspotστην ηπειρωτική χώρα.
Αναρωτιέμαι τι άλλαξε, για ποιο λόγο οδηγηθήκαμε σε μια επιλογή ακραίου παραλογισμού με την οποία κάποιοι έθεσαν σε κίνδυνο την τουριστική ταυτότητα της Κω αλλά και την τοπική μας οικονομία.
Ο στόχος μας είναι να βγει η Κως έξω από τον χάρτη των hotspot.
Να κλείσουν αυτές οι δομές.
Η Κως να φιλοξενήσει αυτούς που τις αναλογούν με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα του νησιού.
Όσοι είναι παράτυποι μετανάστες να επαναπροωθούνται με ταχύτερες διαδικασίες από τα νησιά μας.
Η Κως πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία αλλά άντεξε.
Καταφέραμε με πολύ μεγάλο κόπο και με τη στήριξη της Περιφέρειας και των τοπικών φορέων να αποκαταστήσουμε την εικόνα του νησιού μας, ως τουριστικού προορισμού.
Για δύο όμως χρονιές, το 2015 και το 2016, καταγράψαμε απώλειες. Η τοπική οικονομία και ο τουρισμός μας πλήρωσαν την επιλογή κάποιων να μετατρέψουν την Κω σε αποθήκη ανθρώπων.
Θέλω να παραθέσω τα στοιχεία της έρευνας του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό των νησιών μας.
Σύμφωνα με αυτή, το 2015 μειώθηκε ο αριθμός των διανυκτερεύσεων κατά 18,75%, των επισκεπτών κατά 22,80%. Υπήρξε μείωση των τιμών κατά 12,45%, της απασχόλησης κατά 6% ενώ παράλληλα αυξήθηκε το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων κατά 5,70%.
Η συνολική μείωση των εσόδων στις τοπικές οικονομίες των νησιών υπερβαίνει το 35%.
Το 2016 έκλεισε με απώλειες 10% για τον τουρισμό μας. Με δεδομένο ότι η Κως είναι ο τρίτος κορυφαίος τουριστικός προορισμός της χώρας, σε απόλυτους αριθμούς το 10% σημαίνει πάνω από 100.000 επισκέπτες λιγότερους για το νησί μας.
Όλο αυτό το διάστημα δεν έχουμε βοήθεια ούτε στήριξη από πουθενά.
Απέχουμε πολύ από σημείο της απευθείας χρηματοδότησης των Δήμων που επλήγησαν από το μεταναστευτικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αντίθετα χρηματοδοτούνται απευθείας ΜΚΟ.
Οι ευρωπαϊκοί αναπτυξιακοί πόροι διατίθενται μέσω του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και χορηγούνται μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων.
Έχω παραθέσει στοιχεία για τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό μας από τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού την προηγούμενη διετία.
Δεν μας αρκούν ευχολόγια ούτε παραπομπές στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης.
Αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ένα Ειδικό Τομεακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού.
Με δεδομένους και συγκεκριμένους πόρους από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 1 τρισεκατομμυρίων ευρώ που εκτείνεται έως το 2020.
Μπορώ και να συγκεκριμενοποιήσω τις δράσεις που θα χρηματοδοτούσε αυτό το Ειδικό Τομεακό Πρόγραμμα.
Μιλάμε για τρεις άξονες συγκεκριμένων και επιλέξιμων δράσεων, όπως:
1ον- Δράσεις τουριστικής προβολής. Υπενθυμίζω ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος, η Περιφέρεια και οι τοπικοί φορείς χρηματοδοτούν με δικούς τους πόρους αυτές τις δράσεις, χωρίς να υπάρχει βοήθεια ή στήριξη τόσο από το Κράτος όσο και από την Κομισιόν.
2ον-Έργα και ενίσχυση των υποδομών τουριστικής ανάπτυξης στα νησιά.
3ον-Ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, ενίσχυση που μπορεί να αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τη μεταποίηση αλλά και τον πρωτογενή τομέα.
Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το βάρος που έχουν σηκώσει τα νησιά, αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνση: δηλαδή η στήριξη των τοπικών οικονομιών.
Καταθέτω και μία ακόμα πρόταση, που συνδέεται με την παροχή δωρεάν ασύρματων συνδέσεων στο Διαδίκτυο σε μέχρι και 8.000 δήμους της Ε.Ε. έως το 2020, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Κομισιόν.
Πρόκειται για την εγκατάσταση συστημάτων που θα προσφέρουν δωρεάν Wi-Fi σε πλατείες, πάρκα, νοσοκομεία και άλλους εσωτερικούς ή εξωτερικούς δημόσιους χώρους. Θεωρώ ότι θα πρέπει να δοθεί προτιμησιακό δικαίωμα στους δήμους που επλήγησαν από το μεταναστευτικό σε ότι αφορά στη συγκεκριμένη δράση που μας ενδιαφέρει άμεσα αφού η υλοποίησή της ενισχύει την τουριστική μας ταυτότητα.
Εμείς που βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού και σηκώσαμε ένα τεράστιο βάρος, θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε την έμπρακτη στήριξη της Κομισιόν και περιμένουμε σαφείς απαντήσεις στα ζητήματα που θέτουμε.”