Ειδήσεις

21-22 Ιουνίου, Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια και σταθερότητα

Για τρίτο συνεχόμενο έτος διοργανώνεται η Υπουργική Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα (21-22 Ιουνίου), στην οποία έχουν προσκληθεί Υπουργοί Εξωτερικών και υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, καθώς και από διεθνείς οργανισμούς όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος και το Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου.
Με τη Διάσκεψη αυτή συνεχίζεται η πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, η οποία εγκαινιάστηκε πέρυσι στη Ρόδο (8-9/9/2016), με στόχο τη σύσταση ενός σχήματος διαλόγου και συνεργασίας που θα ασχολείται με τρέχουσες προκλήσεις της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και θα διαμορφώνει μια θετική ατζέντα συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών.
Θυμίζουμε ότι στην πρώτη διάσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και υψηλοί αξιωματούχοι από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Σλοβακία και την Αίγυπτο, την Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Λιβύη και την Τυνησία.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Νίκος Κοτζιάς, παρουσίασε το νέο γεωπολιτικό δόγμα της Ελλάδας στην πρώτη «Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα», από την Ρόδο, τον Σεπτέμβριο του 2016 και είχε δηλώσει συγκεκριμένα:
«Η Ρόδος είναι ένα σημείο επαφής των πολιτισμών της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, ιδιαίτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κόμβος Δύσης, Ανατολής, Βορρά, Νότου. Αυτό δείχνει και τις πολύ καλές σχέσεις που έχουμε με τα κράτη της περιοχής, αλλά και το αναβαθμισμένο κύρος που έχει η Ελλάδα, ως χώρα η οποία συμβάλλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Επίσης, πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ιστορική συνέχεια και παράδοση ανάμεσα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα τη Βαλκανική, και τον χώρο της Βορειοανατολικής Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Αυτός ο χώρος απασχολεί τη διεθνή κοινότητα περισσότερο ως χώρος πολέμου και συγκρούσεων, παρά ως χώρος που μπορεί να έχει μια θετική ενέργεια και να διαμορφώσει θετικές δράσεις.
Το «πνεύμα της Ρόδου» συμβάλει στην αποκατάσταση της ιστορικής ενότητας της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ανατρέποντας στερεότυπα και αναδεικνύοντας τη σημασία της αρμονικής συνύπαρξης πολιτισμών και θρησκειών».

Στην περσινή Διάσκεψη (22-23 Μαΐου 2017), η διοργανώτρια Ελλάδα είχε παρουσιάσει στους συμμετέχοντες ένα πλαίσιο για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή, στο πρότυπο του ΟΑΣΕ και στη βάση αρχών όπως η ισότητα, η διαφάνεια, η ευελιξία και η προώθηση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας. Πρόκειται για το «Πνεύμα της Ρόδου», όπως αυθόρμητα είχε χαρακτηριστεί από τους συμμετέχοντες.
Η Ελλάδα φιλοδοξεί, στο πλαίσιο της τρίτης Διάσκεψης, να τεθούν τα θεμέλια προς τη σταδιακή πραγμάτωση αυτού του σκοπού. Με αυτή τη φιλοδοξία διαμορφώθηκε φέτος και η θεματική της Διάσκεψης: «The Spirit of Rhodes: Shaping a Positive Agenda for Stability and Prosperity».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου