Με δύο ταχύτητες κινήθηκαν οι δημοφιλέστεροι ελληνικοί προορισμοί τον Μάϊο. Ποιες περιοχές κατέγραψαν άνοδο και ποιες πτώση. Τι δείχνουν τα στοιχεία αεροπορικής κίνησης από το εξωτερικό.
Επιχειρηματίες και παράγοντες του χώρου προειδοποιούσαν από τον Απρίλιο για «αρνητικό Μάιο». Πολλοί, ωστόσο, σπεύδουν να σημειώσουν πως η σύγκριση γίνεται με τον περυσινό Μάιο ο οποίος, σε αρκετές περιοχές, συνδυάστηκε με νέα ιστορικά ρεκόρ αφίξεων από το εξωτερικό.
Η υποχώρηση των ξένων επισκεπτών τον περασμένο μήνα ήταν, όπως εξηγούν στελέχη του χώρου, μια από τις κύριες αιτίες που οδήγησε τους ξενοδόχους σε διαδοχικά μπαράζ προσφορών για τους επόμενους προκειμένου να αναθερμανθούν οι κρατήσεις.
Τα στοιχεία επιβατικής κίνησης εξωτερικού τον Μάιο σε μερικά από τα δημοφιλέστερα ελληνικά αεροδρόμια έδειξαν μείωση στα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο και την Κρήτη αλλά άνοδο σε Μύκονο, Σαντορίνη, Θεσ/νίκη και Αθήνα.
Η μείωση επιβατών εξωτερικού ήταν 6% στη Ρόδο, 4,1% στην Κω, 2,3% στην Κέρκυρα, ενώ στα περυσινά επίπεδα κινήθηκε η Ζάκυνθος (0,1%). Στο Ηράκλειο η πτώση έφθασε το 6,5%. Ξενοδόχοι της περιοχής, ωστόσο, επισημαίνουν πως τον περυσινό Μάϊο είχε σημειωθεί αύξηση ρεκόρ 16%. Έτσι, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η ευρύτερη περιοχή, παρά τη κάμψη, εξακολουθεί να καταγράφει άνοδο της τάξης του 10% σε σύγκριση με τον Μάϊο του 2017.
Στον αντίποδα, αύξηση σημείωσαν τον ίδιο μήνα οι επισκέπτες από το εξωτερικό σε Αθήνα, Θεσ/νίκη και τις δύο τουριστικές «μητροπόλεις» του Αιγαίου Μύκονο και Σαντορίνη. Η αύξηση επιβατών εξωτερικού έφθασε το 8,5% στην Αθήνα, το 3,8% στη Θεσ/νίκη, εκτοξεύτηκε στο +18,9% στη Μύκονο και βρέθηκε σε θετικό έδαφος στη Σαντορίνη (+1,5%).
Στο σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Μαϊου, ωστόσο, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική καθώς οι ίδιοι προορισμοί αποδεικνύεται πως υποδέχθηκαν περισσότερους ή οριακά λιγότερους ξένους επισκέπτες σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Απόρροια, προφανώς, της αυξημένης κίνησης τους μήνες που προηγήθηκαν.
Ρόδος και Κέρκυρα περιόρισαν στο ελάχιστο τη μείωση ξένων επισκεπτών στα επίπεδα του -1,4% η Ρόδος και -0,3% η Κέρκυρα. Η Ζάκυνθος κατέγραψε οριακή άνοδο 0,4% ξένων επισκεπτών στο πεντάμηνο, ενώ η Κως κινήθηκε ανοδικά 3% και η Σαντορίνη 5,9% στο ίδιο διάστημα.
Οριακά διψήφιο ποσοστό αύξησης στο πεντάμηνο άγγιξε η Αθήνα (+9,3%) ενώ το αεροδρόμιο της Θεσ/νίκης εμφάνισε βελτίωση 16,5%. Ανεπηρέαστη από οποιαδήποτε συγκυρία εμφανίζεται μέχρι στιγμής η Μύκονος η οποία στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαϊου κατέγραψε άνοδο 29,4% επισκεπτών από το εξωτερικό.