Το αθλητικό μητρώο της ΓΓΑ θα είναι ο εκλογικός κατάλογος για τις εκλογές στις 47 από τις 48 αθλητικές Ομοσπονδίες όπως αποκάλυψε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Μοναδική εξαίρεση η ΕΠΟ για την οποία δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η εκλογική διαδικασία.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης έδωσε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης το περασμένο Σάββατο και μεταξύ άλλων είπε:
«Δεν έχει αποφασιστεί η εκλογική διαδικασία στην ΕΠΟ. Οι εκλογές όλων των ομοσπονδιών όπως και της ΕΠΟ θα γίνουν το φθινόπωρο. Είχαμε συμφωνήσει για εκλογές στην ΕΠΟ το καλοκαίρι αλλά άλλαξαν τα δεδομένα. Στις 47 από τις 48 ομοσπονδίες θα ψηφίσουν τα σωματεία και τo αθλητικό μητρώο της ΓΓΑ θα είναι ο εκλογικός κατάλογος. Για το ποδόσφαιρο αναμένεται η ολιστική μελέτη των FIFA/UEFA και θα δούμε τι θα προβλέπει για το εκλογικό σύστημα.
Το στέγαστρο στο Παγκρήτιο είναι θέμα του Δήμου Ηρακλείου. Αν απαιτηθεί επιπλέον θα βοηθήσουμε οικονομικά. Ολοκληρώνεται η μελέτη για τη δημοπράτηση. FIFA και UEFA έχουν πει ότι θα δώσουν ένα εκατομμύριο ευρώ. Δεν είμαι αρμόδιος για την κωλυσιεργία.
Η ΕΠΟ λαμβάνει επιχορήγηση από τις FIFA/UEFA και έμμεση από την Πολιτεία μέσω εγκαταστάσεων που της παραχωρούνται όπως στον Άγιο Κοσμά.
Δεν υπάρχει αγανάκτηση στα ποδοσφαιρικά σωματεία του Ηρακλείου για το “μητρώο αθλητικών σωματείων”. Συναντήθηκα με καμία 35αριά και ξέρω».
Για τις εκλογές στις ομοσπονδίες ο κ. Αυγενάκης ανέφερε: «Τα όρια ηλικίας και θητειών θεσπίστηκαν για να έχει η αθλητική οικογένεια τη δυνατότητα και την ευχέρεια για ανανέωση σε οποιαδήποτε αθλητική Ομοσπονδία.
Και με το νομοσχέδιο που θα φέρουμε στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες και αφού ολοκληρώσουμε τη διαβούλευση θα προσδιορίσουμε και τις παραμέτρους της εκλογικής διαδικασίας, το γενικό πλαίσιο. Για να διασφαλιστεί ακόμα περισσότερο η διαφάνεια του εκλογικού αποτελέσματος, η δημοκρατικότητα, να αποτυπωθεί η βούληση της βάσης, των σωματείων και να περιοριστούν δραστικά, όπου υπήρχαν, αθέμιτες πρακτικές.
Οι εκλογικοί κατάλογοι θα περιλαμβάνουν τα σωματεία που λειτουργούν νόμιμα και αποδεδειγμένα και θα είναι προσβάσιμη η λίστα σε όλους, χωρίς καμία εξαίρεση. Δεν αποτελούν ιδιοκτησία κανενός οι Ομοσπονδίες και τα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία. Εάν τα σωματεία μίας Ομοσπονδίας είναι πολλά σε όλη τη χώρα, θα ψηφίζουν όλα την ίδια ημέρα σε κάλπες στις κατά τόπους Ενώσεις τους. Στις εφορευτικές επιτροπές θα προεδρεύουν υποχρεωτικά δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω ή παρ’ Εφέταις.
Και μια σειρά άλλων διατάξεων που είναι αποτέλεσμα της διαβούλευσης, η οποία έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται, με ολόκληρη την αθλητική οικογένεια».
Όσον αφορά το θέμα των μειωμένων επιχορηγήσεων στις περισσότερες Ομοσπονδίες, ο Λ. Αυγενάκης, επισήμανε:
«Η ετήσια τακτική επιχορήγηση των Ομοσπονδιών είναι 17,5 εκατ. ευρώ, όμως εκατομμύρια ευρώ είναι και οι δαπάνες της πολιτείας για τα Μέτρα Στήριξης, όσο διαρκούσε το lockdown, στα οποία θυμίζω ότι για πρώτη φορά εντάχθηκε και ωφελήθηκε όλη η αθλητική οικογένεια (Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Σωματεία, αθλητές, προπονητές και λοιποί εργαζόμενοι).
Χρήματα για τον αθλητισμό είναι και το ποσό, που σε λίγες ημέρες θα ανακοινώσουμε με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, απευθείας στα ερασιτεχνικά σωματεία όλων των αθλημάτων που προεγγράφονται στο «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων». Ήταν άλλωστε προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού της χώρας μας να ενισχυθεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και γίνεται πράξη. Ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων που έχει να γίνει στη χώρα μας περισσότερα από 10 χρόνια.
Ενίσχυση θα είναι και η συνολική στήριξη που αναμένεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με σχετικά κονδύλια και αντίστοιχα προγράμματα, όπως αιτηθήκαμε στην αρμόδια Επίτροπο στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος Αυγούστου, αρχές του Σεπτέμβρη, αναμένουμε ανακοινώσεις από μέρους της.
Είναι όμως και τα έμμεσα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται. Όπως η απάλειψη των οικονομικών υποχρεώσεων, για τους μήνες που πέρασαν, όσων αθλητικών φορέων χρησιμοποιούν τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα καθώς και οι γενναίες οικονομικές μειώσεις τους στους μήνες που ακολουθούν. Φτάνουν όλα αυτά; Όχι δεν φτάνουν για τα τόσα χρόνια εγκατάλειψης και έλλειψης συνολικού πλάνου ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Αλλά είναι μια γενναία αρχή. Με μικρά αλλά σταθερά βήματα για την ανάκαμψη. Σταθερά βήματα, με σχέδιο και συνέχεια.
Πάμε, όμως και στο πρόγραμμα «Χίλων». Η κατανομή των επιχορηγήσεων του 2020 προέκυψε, για πρώτη φορά στα χρονικά, μέσω του συγκεκριμένου πρωτοποριακού συστήματος αξιολόγησης αθλητικών Ομοσπονδιών.
Ο «Χίλων» είναι ένα αξιοκρατικό, διαφανές και εντέλει αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης, με απολύτως μετρήσιμους δείκτες, που αποτυπώνει τα δεδομένα για τις πλήρεις δραστηριότητες των Ομοσπονδιών. Τους παρουσιάστηκε αναλυτικά στα μέσα Φεβρουαρίου και έτυχε θετικότατης ανταπόκρισης, κάτι που παραδέχονται όλοι.
Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης είναι ίδιο με πέρσι. Η προηγούμενη κυβέρνηση, όμως, εκτός από αυτά τα 17,3 εκατ. έδωσε το 2019 στις Ομοσπονδίες και το κονδύλι των 2,3 εκατ. που προοριζόταν για τα πριμ των διακρίσεων του 2017 των Ολυμπιονικών, των Πρωταθλητών και των προπονητών τους.
Άφησε, δηλαδή, τους αθλητές μας και τους προπονητές τους χωρίς ευρώ! Και εκείνα που δικαιούνταν τα μοίρασε στις Ομοσπονδίες χωρίς κριτήρια ή, για την ακρίβεια, μονάχα με προσωπικά κριτήρια που μόνο ο κ. Βασιλειάδης ξέρει…
Εμείς καλούμαστε, φυσικά, να τους αποδώσουμε φέτος όσα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους έδωσε πέρσι, αλλά και τα αντίστοιχα πριμ των διακρίσεων του 2018. Για όλ’ αυτά, αλλά και για μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών μας («Μητρώο Αθλητικών Σωματείων», νομοσχέδιο για εκλογές στις Ομοσπονδίες, ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων), ζήτησα και θα έχω την Δευτέρα το μεσημέρι συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο και πολυάριθμη αντιπροσωπεία της ΕΟΕ. Για να συζητήσουμε όλοι μαζί και να ξεκαθαριστούν οι ανακρίβειες που ακούω».