Ειδήσεις

Εμβόλιο Astrazeneca: Για ποιους λόγους θα μπορεί να αλλάξει η β’ δόση- Αναλυτικά όλη η διαδικασία

Πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για δυνατότητα αλλαγής της δεύτερης δόση του εμβολίου της Astrazeneca; Πώς θα παίρνεται η απόφαση και ποιες είναι οι ενδεχόμενες δυσκολίες του εγχειρήματος; Τι απαντά στο newsit.gr η Μαρία Θεοδωρίδου.
Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του κου Θεμιστοκλέους για το εμβόλιο της Astrazeneca κατά του κορονοϊού: «Στις περιπτώσεις που έχει παρουσιαστεί θρόμβωση δεν θα πρέπει να κάνει κάποιος την β’ δόση του AstraZeneca. Για οποιοδήποτε άλλο λόγο η επιτροπή άφησε μεγάλο περιθώριο και γι’ αυτό έβαλε τον οικογενειακό γιατρό. Αν το κρίνει ο γιατρός, συγκεκριμένη επιτροπή θα αποφασίσει στην συνέχεια αν πρέπει να αλλάξει το εμβόλιο. Ο πολίτης δεν μένει ξεκρέμαστος. Θα υπάρχει άλλο ραντεβού με Mrna εμβόλιο».

Όσοι για τους πολίτες που αναμένουν να εμβολιαστούν με β δόση του Astrazeneca, αυτοί φτάνουν σύμφωνα με τα στοιχεία τους 470.000.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Η σύσταση είναι όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση Astrazeneca να κάνουν και τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο. Από τη σύσταση εξαιρούνται όσοι εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Στην ουσία, η Επιτροπή συστήνει η συγκεκριμένη εταιρία να μην προτιμάται από όσους είναι κάτω των 60 ετών.

«Η απόφαση του γιατρού θα πρέπει να είναι για σοβαρό λόγο και καλά τεκμηριωμένη»
Μιλώντας στο newsit.gr η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ξεκαθαρίζει τους ιατρικούς λόγους που θα γίνονται δεκτοί από την επιτροπή εμβολιασμών για αλλαγή της β’ δόσης με άλλο εμβόλιο.

Όπως εξηγεί η ίδια: «Η απόφαση της επιτροπής για έναν πολίτη που βάση γνωμάτευσης του γιατρού του ζητάει να αλλάξει τη β’ δόση του Astrazeneca με ένα άλλο εμβόλιο, δεν θα ξεπερνάει τα τρία 24ώρα. Η αλλεργική αντίδραση θα πρέπει να είναι αναφυλακτική, δεν μιλάμε για ένα εξάνθημα ή το κάθε σπυράκι.

Θα πρέπει η αναφυλακτική αντίδραση να είναι σοβαρή, όπως καθορίζεται στα εμβολιαστικά κέντρα. Μια ταχυκαρδία για παράδειγμα ή ένας επίμονος πυρετός ημερών επίσης θεωρείται συνηθισμένη αντίδραση. Δεν είναι κάτι εξαιρετικό. Ο γιατρός θα πρέπει να έχει κάποιο ιδιαίτερο λόγο για να κάνει μια γνωμάτευση και να τον καταγράψει αυτό τον λόγο. Ο λόγος θα πρέπει να είναι σοβαρός και τεκμηριωμένος.

Εκτός από την θρόμβωση στην α’ δόση θα πρέπει ο ιατρικός λόγος να είναι κάτι που ξεφεύγει από τις συνήθεις αλλεργικές αντιδράσεις. Αν ο γιατρός θεωρεί ότι κάποιο πρόβλημα συσχετίστηκε με το εμβόλιο θα το ακούσουμε και ας μην είναι στις περιγραφόμενες παρενέργειες. Τα ψυχολογικά ζητήματα όμως δεν περιλαμβάνονται. Μιλάμε για ιατρικούς λόγους που στέκουν. Η επιτροπή θα κρίνει και θα κάνει τη δουλειά της».

«Η διαδικασία θα δυσκολέψει τους πολίτες»
«Αν βάλουμε μια διαδικασία δύσκολη για τον πολίτη πολύ φοβάμαι ότι αυτός δεν θα μπει στη διαδικασία να κάνει τη β’ δόση» λέει στο newsit.gr εκφράζοντας τις αντιρρήσεις και τους φόβους της η Άννα Μαστοράκου, πυρηνική γιατρός και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί, η διαδικασία της γνωμάτευσης στη β’ δόση για όσους αντιμετώπισαν προβλήματα μετά από την α’ δόση του Astrazeneca είναι προς την κατεύθυνση της γραφειοκρατίας την ώρα που η ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό είναι καίρια. Η ίδια θεωρεί πως οι παλινωδίες της επιτροπής για το συγκεκριμένο εμβόλιο τους τελευταίους δύο μήνες έχουν δημιουργήσει ανασφάλεια και ενδεχομένως και μια αίσθηση παραίτησης στους πολίτες. «Ο πολίτης έχει αναστατωθεί και δημιουργείται φυσικά και η εξής καχυποψία: “Τώρα ανακαλύπτουν ότι δεν έπρεπε να γίνεται στους κάτω των 60;”» περιγράφει η κα Μαστοράκου και συμπληρώνει: «Ο κόσμος αναρωτιέται και για το εξής: Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να μας επιτρέπουν να κάνουμε την εναλλαγή των εμβολίων με ασφάλεια; Πολλοί νιώθουν πελαγωμένοι».

Η κα Μαστοράκου πάντως, τονίζει τη μεγάλη αξία που έχει η β’ δόση του εμβολίου.« Σε κάθε περίπτωση πρέπει το πρωτόκολλο να τηρηθεί και η δεύτερη δόση να γίνει οπωσδήποτε, με όποιο εμβόλιο και αν είναι, αλλιώς η ανοσολογική απάντηση του πολίτη δεν θα είναι ικανοποιητική. Με μια δόση, το άτομο δεν θα καλύπτεται ικανοποιητικά ούτε απέναντι στο βασικό στέλεχος κι ακόμα περισσότερο στις μεταλλάξεις. Αν η β’ δόση αγνοηθεί, από ένα διάστημα κι έπειτα, αυτός ο πολίτης θα είναι επιρρεπής στον ιό. Να τονίσω ότι η νόσηση με covid αφήνει υπολείμματα νοσηρότητας αφού ως αγγειακή νόσος έχει την τάση να επιτίθεται σε όλα τα όργανα».

Η κα Μαστοράκου, αναφέρεται τέλος και στην εγγενή, κατά την ίδια, δυσκολία που υπάρχει με την γνωμάτευση ενός γιατρού που θα συστήσει να μην κάνει ο ασθενής του τη β’ δόση του Astrazeneca. O γιατρός θα μπορούσε για παράδειγμα να θεωρεί ως λόγο σοβαρό ένα υποκείμενο νόσημα ή μια παρατεταμένη οσφυαλγία μαζί με γενικότερη, επίμονη κακουχία. Όπως λέει η ίδια: «Αν δεν οριοθετηθεί καλά το εύρος των προβλημάτων υγείας που θα αναφέρονται, μοιραία θα γίνουν λάθη. Θα πρέπει να μπει ένα φρένο στις αιτίες αλλά την ίδια στιγμή οι γιατροί θα πρέπει να συστήνουν αυτό που θεωρούν σωστό ιατρικά. Πρέπει να συνταχθούν πρωτόκολλα με κατευθύνσεις από την επιτροπή των εμβολιασμών που να δοθούν στους γιατρούς. Οι αναφορές των γιατρών στις κίτρινες κάρτες που έχουν πάει στον ΕΟΦ θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ σε αυτή την κατεύθυνση».

«Πόσοι έχουν οικογενειακό γιατρό;»
«Κατ’ αρχάς να πούμε ότι δεν έχουν όλοι οικογενειακό γιατρό, με την έννοια του οικογενειακού παθολόγου που γνωρίζει καλά το ιστορικό υγείας ενός πολίτη» εξηγεί με τη σειρά του και ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων και γιατρός ο οποίος παρακολουθεί στενά, επί σειρά ετών όλες τις εξελίξεις των εμβολίων.

Όπως συνεχίζει ο ίδιος να εξηγεί το σκεπτικό του: «Οι περισσότεροι πολίτες εξυπηρετούνται αποσπασματικά είτε σε δημόσιες δομές, είτε σε κάποιον γιατρό του ταμείου τους, είτε σε έναν ιδιώτη που επισκέπτονται μια στο τόσο. Κατά την προσωπική μου άποψη, ο κάθε πολίτης, κι ειδικά όσοι είναι κάτω των 60 ετών, θα πρέπει να αποφασίζουν μόνοι τους για το τι θέλουν να πράξουν με τη β’ δόση του Astrazeneca. Πόσο μάλιστα όταν πια έχουμε μπει σε μια φάση όπου οι πολίτες επιλέγουν τα εμβόλια τους. Ένας που φοβάται να συνεχίσει με Astrazeneca και ανησυχεί έχει το δικαίωμα να φοβάται. Η ανθρώπινη ψυχολογία δεν είναι αμελητέα».

 

Συμφωνώντας με την κα Μαστοράκου, ο κος Νταλούκας λέει τέλος πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, έτσι όπως άλλαξαν εκ νέου οι αποφάσεις της επιτροπής, πόσοι πολίτες θα κάνουν τελικά τη β’ δόση του Astrazeneca και ειδικά όσοι δεν μπορούν να πάρουν μια γνωμάτευση από γιατρό. Όπως καταλήγει ο κος Νταλούκας: «Δώσαμε με εμμονή το εν λόγω εμβόλιο σε ομάδες πολιτών που στο εξωτερικό δεν το έκαναν. Έχασαν τη ζωή τους από αυτό το εμβόλιο κάποιοι άνθρωποι στη χώρα μας. Δεν είναι παράλογος ο φόβος».

Πηγή newsit.gr

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου