Με το 70% των καταστημάτων της εστίασης στην Μ. Πόλη να παραμένει κλειστό και στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, και με την εικόνα να μην διαφέρει ιδιαιτέρως στο υπόλοιπο νησί, εξανεμίζονται οι ελπίδες των επιχειρηματιών για μια τουριστική σεζόν καλύτερη από την περσινή, τουλάχιστον σε επίπεδο εισπράξεων.
Τα κακά μαντάτα από τη Βρετανία και η παραμονή των τουριστών που παραθερίζουν στη Ρόδο κυρίως εντός των ξενοδοχείων, προκαλούν προβληματισμό στους επιχειρηματίες που άνοιξαν τα καταστήματά τους για να υποδεχθούν τους επισκέπτες.
Όπως λέει στη «δ» ο κ. Μιχάλης Σαρρής, που διατηρεί για πολλά χρόνια εστιατόριο στην Μεσαιωνική Πόλη και είναι από τα ελάχιστα που λειτουργούν αυτή την περίοδο εντός των τειχών, παρότι η τουριστική περίοδος ξεκίνησε δυναμικά, ακολούθησε μεγάλη βουτιά εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς ως απόρροια της πανδημίας και των μέτρων που εφαρμόζει η κάθε χώρα, τα οποία μεταβάλλονται συνεχώς. «Λειτουργούμε με το λεγόμενο προσωπικό ασφαλείας και με την προσδοκία ότι θα καλύπτουμε τα λειτουργικά μας έξοδα ώστε να μπορούμε να έχουμε τις πόρτες ανοικτές μέχρι όσο πάει και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο της φετινής τουριστικής περιόδου. Είναι προτιμότερο να υπολειτουργούμε, από το να είναι κλειστή η επιχείρηση τόσο για εμάς όσο και για τους επισκέπτες», δηλώνει στη «δ» ο κ. Μιχάλης Σαρρής ο οποίος όπως τονίζει στόχος της περιόδου δεν είναι το κέρδος αλλά η κάλυψη των εξόδων και της μισθοδοσίας του προσωπικού που έχει προσλάβει. «Προφανώς και τα συνυπολογίσαμε όλα πριν αποφασίσουμε να ανοίξουμε το εστιατόριο. Μου ζητάτε να σας περιγράψω την κατάσταση και αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι όσοι ανοίξαμε δίνουμε μια θαρραλέα μάχη για να παραμείνουν οι επιχειρήσεις μας ζωντανές και εμείς όρθιοι στην περίοδο της πανδημίας», λέει χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κ. Μ. Σαρρής, αναφέρεται σε έναν ακόμα «πονοκέφαλο» που ταλαιπωρεί τους επιχειρηματίες οι οποίοι δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης, και δεν είναι άλλος από τη ΔΕΗ, που όπως λέει, «απειλεί» με διακοπές ρεύματος για την τακτοποίηση οφειλών χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η μακρά περίοδος που τα καταστήματα ήταν κλειστά με εντολή του κράτους, θέμα για το οποίο έχει γράψει επανειλημμένως η «δ» έπειτα από καταγγελίες που έχει δεχθεί από δεκάδες καταστηματάρχες και επιχειρηματίες.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα από τις κύριες αγορές που στηρίζουν τη Ρόδο και μετά τις εξελίξεις από το μέτωπο της Βρετανίας, ο κ. Σαρρής πιστεύει ότι δύσκολα η τοπική οικονομία θα καταφέρει να ανακάμψει, εκτιμώντας ότι φέτος το ταμείο στο τέλος της σεζόν, δεν θα έχει παραπάνω εισπράξεις από αυτές του 2020 παρά τις αρχικές προσδοκίες για μια καλύτερη τουριστική χρονιά.
«Ευελπιστούμε ότι από αρχές Ιουλίου θα καλυτερεύσει η κατάσταση, αυτό ωστόσο σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε φέτος ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι, παρά τις αρχικές προσδοκίες. Το πώς θα κλείσει η σεζόν, αν η Ρόδος θα καταφέρει να “ρεφάρει” κι αν τελικά η σεζόν θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη ή θα κινηθούμε στα ίδια χαμηλά ποσοστά εισπράξεων με πέρυσι, θα διαφανεί από τους δύο τελευταίους μήνες της σεζόν, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Οτιδήποτε πούμε νωρίτερα είναι επισφαλές, καθώς εκτιμώ ότι αυτοί οι δύο τελευταίοι μήνες είναι που θα καθορίσουν τελικά την πορεία όλης της σεζόν. Η Ρόδος, δεν μπορεί να συντηρηθεί με μια σεζόν τριών μηνών και αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Αν και φέτος η σεζόν περιοριστεί στους τρεις μήνες, η τοπική οικονομία θα καταρρεύσει αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους», επισημαίνει ο κ. Μιχάλης Σαρρής.
Όπως λέει, στην Παλιά Πόλη που προ πανδημίας Ιούνιο μήνα η τουριστική σεζόν ήταν ήδη σε εξέλιξη, αυτό που φέτος έχει σημασία είναι να καταφέρει κάθε επιχείρηση να καλύψει τα λειτουργικά της έξοδα μέρα με την ημέρα. Δεν υπάρχουν σχέδια, δεν υπάρχει προγραμματισμός, δεν γίνονται εκτιμήσεις.
Ο απολογισμός γίνεται κάθε τέλος της ημέρας, και με «βαρόμετρο» το τριήμερο. Αν μια επιχείρηση περάσει την τρίτη ημέρα λειτουργίας χωρίς να μπορεί να καλύψει τα τρέχοντα έξοδα αυτό είναι δείγμα για να κατέβουν και πάλι τα ρολά, διαφορετικά θα δημιουργούνται νέα χρέη που θα αρχίσουν να συσσωρεύονται στα παλιά και δύσκολα μια τέτοια κατάσταση είναι αναστρέψιμη.
«Γι αυτό πολλοί συνάδελφοι προτίμησαν να μην ανοίξουν ακόμα τα μαγαζιά τους. Γιατί δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα όσοι ανοίξουν θα καταφέρουν να φτάσουν μέχρι τέλους. Είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα… Ανοίγεις χωρίς να ξέρεις τι σε περιμένει και παραμένεις κλειστός χωρίς να ξέρεις αν έπραξες σωστά. Κι εμείς που ανοίξαμε δεν είμαστε κερδισμένοι και εκείνοι που έκλεισαν είναι χαμένοι, αυτή είναι η πραγματικότητα», αναφέρει ο κ. Μ. Σαρρής.
Οι Ελληνες επισκέπτες είναι πλέον είδος προς εξαφάνιση καθώς η πανδημία «τσάκισε» εισοδήματα και έχει περιορίσει τις θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειονότητα από όσους διαθέσουν κάποια χρήματα για τις διακοπές τους, να μην μπορεί να επισκεφθεί τη Ρόδο η οποία θεωρείται «ακριβός προορισμός» κυρίως λόγω του μεταφορικού κόστους που καθίσταται απαγορευτικό, είτε με αεροπλάνο είτε με πλοίο.
Αυτό σημαίνει ότι οι αλλοδαποί επισκέπτες είναι εκείνοι που θα κινήσουν αποκλειστικά τα νήματα της τοπικής οικονομίας, ωστόσο μόνο ενθαρρυντικό δεν είναι το γεγονός ότι διανύουμε το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.
Ο κλάδος της εστίασης που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, πορεύεται στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα αλλά θεωρείται βέβαιον ότι αρκετά από τα «προσωρινά» λουκέτα που μπήκαν λόγω πανδημίας δεν θα ξανανοίξουν.
https://www.dimokratiki.gr/16-06-2021/epicheirimaties-estiasis-exanemizontai-oi-elpides-gia-mia-kalyteri-sezon/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.