Ομιλία του Βουλευτή Δωδεκανήσου Βασίλη Α. Υψηλάντη για το εργασιακό
Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Κοσμήτορας της Βουλής Βασίλειος Νικόλαος Α. Υψηλάντης. Ο κ. Υψηλάντης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτισμένος με την οπισθοδρόμηση και τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό, που τόσα δεινά έχει φέρει στην πατρίδα μας αλλά και στους εργαζόμενους, με αριστερές εμμονές και ιδεοληψίες και όχι με ό,τι εκσυγχρονιστικό και απολύτως αναγκαίο φέρνει ο κοινωνικά ευαίσθητος σύγχρονος κόσμος.
Η κυβέρνηση, τόνισε, εισάγει τη νέα εργασιακή νομοθεσία στοχεύοντας σε δύο βασικές παραμέτρους. Αυτήν της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, με μέτρα προστασίας των εργαζομένων, μέτρα αντιμετώπισης των σύγχρονων,
πραγματικών προβλημάτων τους, ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων και μέτρα που αποκαθιστούν αδικίες.
Και αυτόν για μία παραγωγική Ελλάδα, που θα προσελκύει επενδύσεις. Με ρυθμίσεις που προσαρμόζουν την εργατική νομοθεσία στις κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής. Με κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων και προσαρμογή του πλαισίου της εργασιακής νομοθεσίας στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Εξάλλου τροποποιείται, μετά από στήριξη πρωτοβουλίας του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτου Χρυσομάλλη, το συνολικό ποσό ετήσιου φόρου για τους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών αναψυχής μήκους έως 12 μέτρων. Συγκεκριμένα κατόπιν συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας κατέθεσαν σχετική τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας που συζητείται στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί την Τετάρτη 16 Ιουνίου.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε στους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών αναψυχής έως 12 μέτρων, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο εθνικό νηολόγιο. Οι ιδιοκτήτες των σκαφών αυτών, μετά την τροποποίηση των κλιμάκων φόρου από το Υπουργείο Οικονομικών, κλήθηκαν να πληρώσουν ετήσιο φόρο 1000 ευρώ, σε αντίθεση με όσα αντίστοιχων διαστάσεων σκάφη είναι εγγεγραμμένα στα Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών των λιμεναρχείων, τα οποία δεν πληρώνουν καθόλου. Το ζήτημα ανέκυψε μετά την νομοθέτηση ελάχιστου κατώτατου φόρου 200 ευρώ, ο οποίος για τα σκάφη αυτά πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 5, φθάνοντας έτσι οριζόντια τα 1000 ευρώ για όλους.
Με την κατατεθείσα τροπολογία, στο άρθρο 2, ορίζεται νέος συντελεστής 0,5 για τα σκάφη έως 7 μέτρα, ο οποίος
προσδιορίζει τον ετήσιο φόρο στα 100 ευρώ και συντελεστής 1 στα σκάφη έως 12 μέτρα, που προσδιορίζει τον ετήσιο φόρο στα 200 ευρώ, καθιστώντας κατά τον τρόπο αυτό την ετήσια φορολόγηση αναλογικότερη. Η νέα ρύθμιση θα ισχύσει ήδη από το φορολογικό έτος 2020 και μετά.
Τέλος ο βουλευτής Δωδεκανήσου, μετά από παρέμβαση του προς τα αρμόδια υπουργεία, έλαβε διαβεβαιώσεις ότι κανένα επιβλαβές μέτρο δεν θα ληφθεί σε βάρος της ερασιτεχνικής αλιείας .
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Βασίλη Α. Υψηλάντη είναι το ακόλουθο:
«Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Είναι φυσικό η παθογένεια, τα ιστορικά συμπλέγματα και η πικρή αλήθεια για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να αναδύονται με την ευκαιρία της συζήτησης ενός εργασιακού νόμου.
Κάτι τέτοιο δεν μας εκπλήσσει, για τα ακραία κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς, που και σήμερα εκφράζονται στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο…
Βλέπουμε όμως το ΣΥΡΙΖΑ να ξαναβάζει τη φιλολαϊκή του φανέλα, που είχε απαρνηθεί όσο ήταν κυβέρνηση για να επιδοθεί στη γνωστή επαναστατική γυμναστική. Μια πρακτική ξεπερασμένη και συντηρητική για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, αλλά και συνάμα βαθύτατα
βλαπτική για τα ουσιαστικά συμφέροντα της κοινωνίας και των πολιτών.
Ξέχασαν φαίνεται τη διαπραγμάτευση και τα μέτρα με το πολυνομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ μετά την τρίτη αξιολόγηση. Ξεχάσατε ότι ο κύριος Τσίπρας, τότε, είχε φτάσει στο σημείο να πει ότι θα ήταν υπερβολή να ζητηθεί από το ΠΑΜΕ να κατανοήσει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ή από το ΚΚΕ.
Ξεχάσατε τις ρυθμίσεις για την απαρτία στα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα;
Ξεχάσατε τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου 4387/2016 και τα μέτρα κατά των εργαζομένων ;
Αλλά και την πρόσφατη καταψήφιση από το ΣΥΡΙΖΑ της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που σήμαινε αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων…
Στα Δωδεκάνησα λέμε αυτοί που «ΒΑΓΙΟΚΛΑΔΙΖΟΝΤΑΙ»… Υπερθεματίζετε για θέματα που εσείς ως κυβέρνηση κάνατε ακριβώς το αντίθετο . Αυτό είστε, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτισμένοι με την οπισθοδρόμηση και τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό, που τόσα δεινά έχει φέρει στην πατρίδα μας αλλά και στους εργαζόμενους, με αριστερές εμμονές και ιδεοληψίες και όχι με ό,τι εκσυγχρονιστικό και απολύτως αναγκαίο φέρνει ο κοινωνικά ευαίσθητος σύγχρονος κόσμος.
Η κυβέρνηση εισάγει τη νέα εργασιακή νομοθεσία στοχεύοντας σε δύο βασικές παραμέτρους. Αυτήν της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, με μέτρα προστασίας των εργαζομένων, μέτρα αντιμετώπισης των σύγχρονων, πραγματικών προβλημάτων τους, ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων και μέτρα που αποκαθιστούν αδικίες.
Και αυτόν για μία παραγωγική Ελλάδα, που θα προσελκύει επενδύσεις. Με ρυθμίσεις που προσαρμόζουν την εργατική νομοθεσία στις κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές
εξελίξεις της εποχής. Με κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων και προσαρμογή του πλαισίου της εργασιακής νομοθεσίας στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Είναι ένα νομοσχέδιο, που άκριτα και με περίσσιο λαϊκισμό και ανευθυνότητα, η αντιπολίτευση, επιδιώκει με διαστρέβλωση της αλήθειας, να εργαλειοποιήσει και να το αναγάγει σε δήθεν αντιλαϊκό και αντεργατικό εγχείρημα.
Με πρώτη αναλήθεια ότι δήθεν καταργείται το οκτάωρο. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν συμβαίνει, αλλά αντίθετα θωρακίζεται και μπαίνει τάξη στις συνθήκες αυθαιρεσίας, που παρατηρούνται στους χώρους εργασίας.
Αν το θέλει ο ίδιος ο εργαζόμενος, να ρυθμίσει με αίτημά του τις ώρες εργασίας με βάση τις ανάγκες του. Θα υπάρχει επομένως η δυνατότητα (όχι η υποχρέωση) του εργαζομένου, εάν το ζητήσει ή εάν συμφωνηθεί κάτι τέτοιο από το Σωματείο του, να δουλεύει για ένα διάστημα ως και 2 ώρες παραπάνω, με αντίστοιχη μείωση του ωραρίου σε άλλες ημέρες (ή με ανάλογες ημέρες άδειας), ώστε σε ορίζοντα 6μήνου ο μέσος όρος εργασίας να είναι 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα.
Νομοθετείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέσω της οποίας το ΣΕΠΕ-ως ανεξάρτητη πλέον αρχή- θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το ωράριο και την τήρησή του. Η Ελλάδα καινοτομεί, καθώς θα γίνει μια από τις πρώτες προηγμένες χώρες που θα εφαρμόσει αυτό το μέτρο.
Συναφές και το δικαίωμα αποσύνδεσης που προστατεύει τους εργαζόμενους και στις νέες συνθήκες τηλεργασίας που έφερε η πανδημία. Με αυτό τον τρόπο δίνεται έμφαση στην ισορροπία προσωπικής – επαγγελματικής ζωής.
Τερματίζεται το απαράδεκτο καθεστώς που ήθελε οι αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών να είναι πολύ κατώτερες από τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων.
Για λόγους διαφάνειας, εξυγίανσης του συνδικαλιστικού κινήματος και ενίσχυσης της αντιπροσωπευτικότητάς του με διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων (με δικλείδες διαφάνειας και μυστικότητας) στις συνεδριάσεις και τις ψηφοφορίες. Σκοπός της διάταξης είναι να μην αμφισβητείται η τήρηση του νόμου σε κάθε συνδικαλιστική ενέργεια. Ας θυμηθούμε τους ξυλοδαρμούς σε συνέδρια της ΓΣΕΕ. Οι ρυθμίσεις που εισάγουμε εξυπηρετούν την ίδια την αξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος.
Όσο αφορά το δικαίωμα στην απεργία ήταν και παραμένει προφανώς σεβαστό. Η διάταξη που εισάγουμε για το προσωπικό που διασφαλίζει την ελάχιστη εγγυημένη λειτουργία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών ως προς την παροχή ενός μίνιμουμ (33%) επιπέδου υπηρεσιών σε κρίσιμους κλάδους κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων. Σημειώνουμε ότι τέτοιες ρυθμίσεις υπάρχουν σε χώρες, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, κλπ.
Διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση αυτή δεν αλλάζει το καθεστώς σε σχέση με το προσωπικό ασφαλείας και δεν αναφέρεται στο πλήθος των εργαζομένων που καλούνται να παράσχουν τις υπηρεσίες τους, αλλά στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τέλος με το νομοσχέδιο αυτό κυρώνουμε τη σχετική Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Με την πανδημία η ανθρωπότητα έχει βρεθεί σε μεγάλες προκλήσεις και η Ελλάδα έχει την ευτυχή συγκυρία να έχει μια κυβέρνηση η οποία απαντά έγκαιρα, στοχευμένα, αποτελεσματικά στα μεγάλα ζητήματα που θέτει η κοινωνία.
Για τον ευαίσθητο μάλιστα εργασιακό χώρο, πέραν από τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης, η προστασία αυτής και των εργαζομένων ενισχύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με το νομοθέτημα που θα ψηφίσουμε.»