Στο πλαίσιο ανοιχτής συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετείχε σε συζήτηση με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του Συνδέσμου, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στη διάρκεια της οποίας τόνισε πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης αποτελούν δύο από τις προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία. Αναφέρθηκε, επίσης, στα βήματα που έχουν ήδη γίνει για τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους στα οποία περιλαμβάνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της στοχευμένης πολιτικής στήριξης καταναλωτών έναντι της ενεργειακής κρίσης τονίζοντας ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως αυτές που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα για τα καύσιμα, είναι επιβεβλημένες και κοινωνικά δίκαιες.
Κλείνει ουσιαστικά τον Αύγουστο – και επισήμως με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και με την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας το πρώτο εξάμηνο του 2023- ο δωδεκαετής κύκλος μεγάλης ταλαιπωρίας και πόνου για την ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες πολίτες, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Προσδιόρισε μάλιστα ως συγκριτικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι «πια η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση, ως μία δυσάρεστη ευρωπαϊκή ιδιαιτερότητα».
Τόνισε πως «πάρα το γεγονός ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη είμαστε συγκριτικά σε καλύτερη θέση από ότι άλλες χώρες του νότου, γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής χρέους, γιατί φροντίσαμε τα τελευταία χρόνια να δανειστούμε και να ενισχύσουμε το μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο έχουμε και γιατί η εικόνα της χώρας και αυτό που αποκαλούμε brand Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο και αυτό αποτυπώνεται και στις αγορές χρήματος και στις αγορές κεφαλαίων και στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους και φυσικά έχει αντανάκλαση και στην επιχειρηματικότητα και στις επιχειρήσεις και στην άνεση με την οποία οι επιχειρήσεις προχωρούν και υλοποιούν επενδυτικά σχέδια».
Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σημείωσε: «Δεν είναι μόνο η τραγικότητα μίας βάρβαρης επίθεσης από μια χώρα που θέλει να ξαναγράψει τα σύνορα με στρατιωτική βία, είναι και η ενεργειακή κρίση και το φάσμα της επισιτιστικής κρίσης. Είμαστε σε περιβάλλον πληθωρισμού, όμοιο του οποίου δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 40 χρόνια. Θα δούμε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και αυτό θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα και την επιχειρηματικότητα.
Σχετικά με την ενέργεια ανέφερε ότι δεν θα μπει νερό στο κρασί των στόχων της απανθρακοποίησης, αλλά και δεν υπάρχει μαγικό κουμπί που θα μας πάει στον κόσμο των ανανεώσιμων πηγών, χωρίς μεταβατικό στάδιο στο οποίο χρειαζόμαστε τόσο τα ορυκτά καύσιμα όσο και τα πυρηνικά στις χώρες όπου υπάρχουν.
Επιπλέον έκανε λόγο για μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς διευκόλυνση της επιδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τάχθηκε υπέρ της συγκέντρωσης μεγάλων επενδύσεων σε συγκεκριμένα σημεία αντί της διασποράς μικρών μονάδων σε περισσότερα.
Στάθηκε στη γεφύρωση του επενδυτικού κενού που χωρίζει την Ελλάδα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε ότι «οι παραγωγικές επενδύσεις αποτελούν για μένα ίσως τον πιο σημαντικό δείκτη αναπτυξιακής δυναμικής και γι’ αυτό και η έμφαση την οποία δίνουμε στην επενδυτική δραστηριότητα και στις θέσεις εργασίας, προφανώς, που οι νέες αυτές επενδύσεις δημιουργούν, είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί πάρα πολύ συνολικά ως κυβέρνηση».
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης: «Αν με ρωτούσατε, όμως, εάν η δικαιοσύνη θα ήταν πρώτος στόχος και σε επίπεδο μεγαλύτερης ακόμα προσωπικής ενασχόλησης ως μέρος του προγραμματικού μας λόγου για τη δεύτερη τετραετία, θα σας έλεγα βεβαίως και ναι. Διότι γνωρίζω πάρα πολύ καλά πόσο σημαντικές είναι οι εκκρεμότητες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».
Υπογράμμισε την ανάγκη παρέμβασης στο επίπεδο της εκπαίδευσης προκειμένου να γεφυρωθεί η βασική ασυμμετρία στην αγορά εργασίας: άλλα ζητούν οι επιχειρήσεις, άλλες δεξιότητες έχει η αγορά.
Χαρακτήρισε επίσης επανάσταση το νομοσχέδιο για την Παιδεία και έκανε ειδική μνεία στο οικοσύστημα της καινοτομίας.
Κληθείς να τοποθετήσει χρονικά τις επόμενες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτή είναι η τελευταία Γενική Συνέλευση η οποία γίνεται πριν από τις εθνικές εκλογές οι οποίες προσδιορίζονται για την άνοιξη του 2023».
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ τους κάλεσε να φροντίζουν τους εργαζομένους τους, να δίνουν παραπάνω ευκαιρίες σε γυναίκες, να αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα και να κάνουν πράξη αυτά τα οποία λένε. «Κάντε τους εργαζόμενους συμμέτοχους στις επιχειρήσεις σας», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ