Συνεντεύξεις

Μάνος Κόνσολας: Οι πολίτες μας έστειλαν το μήνυμα, που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

O Μάνος Κόνσολας, βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, πρώην υφυπουργός Τουρισμού και καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, μιλάει στη «δ» για το νέο κυβερνητικό σχήμα, το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και την επόμενη ημέρα. Τονίζει ότι υπήρχαν συμπεριφορές που πίκραναν τους ψηφοφόρους της ΝΔ και τους απομάκρυναν από το κόμμα στην ευρωκάλπη, και εκείνοι επέλεξαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με την αποχή και ως εκ τούτου ήταν αναμενόμενος ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο «γαλάζιος» βουλευτής υποστηρίζει ότι η ΝΔ ακούει καθαρά το μήνυμα των πολιτών και τώρα θα πρέπει να απευθυνθεί σε όσους επέλεξαν την αποχή και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους, ενώ επισημαίνει ότι ο κόσμος γύρισε την πλάτη στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αναλυτικά:
• Κύριε Κόνσολα, καταρχάς ποιο είναι το σχόλιό σας για τον ανασχηματισμό;
Ο ανασχηματισμός, κα. Παμπρή, αποτελεί ευθύνη και προνόμιο του πρωθυπουργού, ο οποίος αποφασίζει για το ποιοι θα συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.
Αυτό που προέχει δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά οι ασκούμενες πολιτικές για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.
Η παράταξη πρέπει να παραμείνει μεγάλη και ισχυρή, να φέρει ξανά κοντά της τους πολίτες που την έκαναν μεγάλη και ισχυρή, όλους αυτούς που την περασμένη Κυριακή μας έστειλαν ένα σαφές μήνυμα.
Για μένα, αυτό αποτελεί προτεραιότητα.
Δεν είμαστε εδώ για να υπηρετούμε μόνο κυβερνητικούς ρόλους, είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τους πολίτες που μας στήριξαν και μας εμπιστεύτηκαν.
• Ένα περίπου εκατομμύριο πολίτες γύρισαν την πλάτη στη ΝΔ στις ευρωεκλογές, στην περιοχή μας δε η ΝΔ έχασε ποσοστό περίπου 20% σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν βαθύτερα αίτια πέρα από τα ζητήματα ακρίβειας. Πού θεωρείτε ότι οφείλεται αυτό το «δυσμενές» αποτέλεσμα;
Νομίζω, κα. Παμπρή, ότι είναι πολυπαραγοντικά τα αίτια. Οι ευρωεκλογές έχουν τον χαρακτήρα χαλαρής ψήφου, υπάρχει ένα κλίμα αντιπολιτικής, ενώ καταγράφεται και μια κόπωση των πολιτών από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που οδήγησαν χιλιάδες πολίτες να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους. Και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πολιτών έδειξε τη δυσαρέσκειά της όχι επιλέγοντας ένα άλλο κόμμα, αλλά την αποχή.
Αναφέρομαι στην ακρίβεια, στην ασφάλεια, σε ζητήματα που αφορούν στην πραγματική οικονομία, στα οποία πρέπει να ρίξει το βάρος της η κυβέρνηση.
Θα έλεγα ότι οι Έλληνες πολίτες, αλλά και οι Δωδεκανήσιοι, έχουν υψηλές απαιτήσεις από τη Νέα Δημοκρατία, θέλουν άμεσες και πρακτικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν καθημερινά. Και όπως είπα και στη δήλωσή μου αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, πρέπει να πάρουμε το μήνυμα.
• Έχει «αριστεροστρατίσει» η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτή η προσπάθεια κ. Κόνσολα, να τους αγκαλιάσετε όλους, μήπως τελικά διαβάλει την ιδέα της δεξιάς παράταξης ή οι πολίτες ήθελαν να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας για την αποτελεσματικότητα και τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης;
Όσοι ήρθαν στη Νέα Δημοκρατία από άλλους πολιτικούς χώρους, σημαίνει ότι αποδέχονται τις ιδέες και τις αξίες της παράταξής μας. Ένα μεγάλο κόμμα, κα Παμπρή, πρέπει να είναι πολυσυλλεκτικό, αλλά να έχει και σαφείς και ξεκάθαρες ιδεολογικές αρχές που θα δεσμεύουν όλους.
Σήμερα έχει επαναπροσδιοριστεί η έννοια του τι είναι προοδευτικό. Παλαιότερα ένα κόμμα στην Κεντροαριστερά ή στην Αριστερά βαφτιζόταν a priori προοδευτικό. Η Νέα Δημοκρατία, όμως, απέδειξε ότι ένα συντηρητικό κόμμα μπορεί να συνδεθεί με προοδευτικές επιλογές, όπως είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους.
• Δεν είναι ευχάριστη, μα ούτε και εύκολη ερώτηση. Οι ψηφοφόροι εκτιμούν και το έδειξαν στην κάλπη, ότι η ενόχληση που δείχνουν στελέχη σας στην κριτική εκλαμβάνεται ως «αλαζονεία» από τους πολίτες. Διακρίνετε τέτοια φαινόμενα έπαρσης ή τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατάφεραν να δημιουργήσουν λανθασμένη εντύπωση;
Κυρία Παμπρή, δεν νομίζω ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να επηρεάσουν τους πολίτες, κατηγορούν την κυβέρνηση σχεδόν για τα πάντα, αλλά οι πολίτες τους έχουν γυρίσει την πλάτη.
Πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν αντίληψη και δική τους κρίση. Υπήρχαν συμπεριφορές που τους πίκραναν και τους απομάκρυναν, συμπεριφορές που δεν ανήκουν στον αξιακό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι σαφές ότι τέτοια φαινόμενα έχουν βαρύ κόστος. Η Νέα Δημοκρατία ακούει καθαρά το μήνυμα των πολιτών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην πρώτη του δήλωση αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, έδειξε ότι έχει πλήρη αντίληψη των προβλημάτων που υπάρχουν.
• Οι μετακινήσεις πολιτών στα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς τα κόμματα αυτά να «εκτοξεύονται» -η άνοδος των κομμάτων της Ακροδεξιάς ήταν μόλις 54.000 σταυροί- τι μπορεί να σημαίνει; Ότι υπάρχει μεγάλη «τρύπα» στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» και οι πολίτες δεν μετακινήθηκαν ουσιαστικά από τη ΝΔ, αλλά τοποθετήθηκαν περισσότερο στην αποχή;
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τα κόμματα που τοποθετούνται δεξιότερα της ΝΔ, όπως η Ελληνική Λύση, η Νίκη, η Φωνή Λογικής, οι Πατριώτες, η Δημιουργία και άλλοι, σε αυτές τις εκλογές παίρνουν 742.000 ψήφους. Τον Ιούνιο του 2023 είχαν πάρει 714.000 ψήφους, δηλαδή σχεδόν τα ίδια, όταν η Νέα Δημοκρατία – όπως λέτε – έχασε σχεδόν 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους, που είναι ξεκάθαρο ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία επέλεξαν την αποχή.
Εμείς πρέπει να απευθυνθούμε στους συμπολίτες μας που επέλεξαν την αποχή, να τους πλησιάσουμε, να συζητήσουμε μαζί τους και να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη τους. Όλοι αυτοί δεν επέλεξαν ένα άλλο κόμμα, κα. Παμπρή. Μας έστειλαν, όμως, ένα μήνυμα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε.
• Διακήρυξη φιλίας με την Τουρκία, χωρίς ανασχέσεις πολεμικών αεροπλάνων στο Αιγαίο, αλλά ισχυροποίηση της προπαγάνδας. Γαλάζια πατρίδα στα σχολικά βιβλία, μετατροπή θρησκευτικών μνημείων της Unesco σε τζαμί και αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης στη Θράκη. Μας έπιασαν στον ύπνο οι γείτονες με το μειονοτικό ΚΙΕΦ σε Ξάνθη και Ροδόπη;
Το ΚΙΕΦ δεν δημιουργήθηκε τώρα, υπάρχει από το 1991 όταν ιδρύθηκε από τον Αχμέτ Σαδίκ. Συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 που πήρε 42.000 ψήφους, στις ευρωεκλογές του 2019 που πήρε 40.000 ψήφους και τώρα πήρε 28.470 ψήφους, δηλαδή λιγότερες. Κανείς μας δεν είναι αφελής για να μην αντιλαμβάνεται τον ρόλο που παίζει ένα κόμμα το οποίο θεωρεί και προπαγανδίζει ότι οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι Τούρκοι και όχι Έλληνες πολίτες. Από εκεί και πέρα, κα. Παμπρή, η Ελλάδα δεν φοβάται, αλλά και δεν απεμπολεί κυριαρχικά της δικαιώματα.
Είναι καλό να είναι πάντα ανοιχτά τα κανάλια διαλόγου, να συζητάμε με την Τουρκία. Αλλά και η Τουρκία πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι η αποφυγή προκλήσεων και η εγκατάλειψη αναθεωρητικών βλέψεων είναι ο μόνος τρόπος για την ειρηνική συνύπαρξη, αλλά και για την οικονομική της ανάπτυξη και τη σχέση της με την Ευρώπη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου