Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, μια εβδομάδα μετά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ως η πρώτη που έθεσε θέμα ηγεσίας, ανοίγοντας έναν ευρύ κύκλο των συζητήσεων για το ζήτημα που απασχολεί πλέον εντόνως το σοσιαλιστικό κίνημα όχι μόνο σε επίπεδο στελεχών και μελών, αλλά και σε επίπεδο ψηφοφόρων.
Στη συνέντευξή της σήμερα στη «δημοκρατική», η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, μιλάει χωρίς περιστροφές για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και για το τι πρέπει να γίνει στο εξής για να μπορέσει να έχει μια δυναμική πορεία στον δρόμο προς τις βουλευτικές εκλογές.
«Είχαμε ως σαφείς και ξεκάθαρους στόχους την ανάδειξή μας σε δεύτερη δύναμη και τη μεγάλη, τη σημαντική ενίσχυση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Δεν πετύχαμε κανένα από τους δύο στόχους, σε συνθήκες που δημιουργούσαν μεγάλα περιθώρια», λέει χαρακτηριστικά η κ. Γιαννακοπούλου σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να ικανοποιεί το κόμμα η αύξηση του ποσοστού του κατά 1% πίσω από την οποία κρύβεται η μείωση των ψηφοφόρων κατά 110.000 περίπου.
«Χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία, τα προβλήματα των αντιπάλων και να πάμε ψηλά. Τώρα χρειάζεται ένα restart, έχοντας ως βάση όπως πορευθήκαμε, απλά δεν πείσαμε, περιοριζόμενοι απλά και μόνο στη συσπείρωση περυσινών ψηφοφόρων μας», λέει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
• Κυρία Γιαννακοπούλου, θέλω να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την αποτίμησή του σε ένα γενικότερο πλαίσιο. «Ολοι χαμένοι και όλοι νικητές» είναι αυτό που εξάγουμε ως συμπέρασμα από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών. Πώς αποτυπώνεται η κατάσταση κατά την κρίση σας;
Σε κάθε περίπτωση η τεράστια αποχή δείχνει μια αποστροφή της κοινωνίας προς τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Οι άνθρωποι που δεν ψήφισαν αυτή την φορά, ειδικά αυτοί που έκαναν τη διαφορά από την συνήθη αποχή της τάξης του 40%-45% και την έφτασαν στο 60%. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέληξαν να μην ψηφίσουν, γιατί δεν βρήκαν φορέα εκπροσώπησής τους. Πρόκειται για μείζον θέμα. Πολλοί δεν ψήφισαν για να στείλουν μ΄αυτό τον τρόπο την δυσαρέσκειά τους, τη διαμαρτυρία τους στην Κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλα τα καίρια θέματα που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών, όπως η ακρίβεια, η κατάσταση στο Ε.Σ.Υ, η ασφάλεια, τα θέματα καθημερινότητας και έδειξε αλαζονεία και αδυναμία. Η Ν.Δ υπέστη βαριά πολιτική ήττα συγκεντρώνοντας ποσοστό που βρίσκεται στα ιστορικά χαμηλά όπως τον Ιανουάριο του 2015. Παράλληλα έστειλε μήνυμα και στον ΣΥΡΙΖΑ-Κασσελάκη που ήδη είχε υποστεί καθίζηση πέρυσι και προχωρούσε μια αντιπολίτευση lifestyle, με ασαφή πρόταση, έλλειμμα πολιτικής πρότασης και λαϊκισμό. Ωστόσο το μήνυμα έπιασε και το ΠΑΣΟΚ που δεν έπεισε ότι διαθέτει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, περνούσε συχνά θολά μηνύματα και ασαφή πολιτική κατεύθυνση. Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να δει πως αντιδρά και σε κάθε περίπτωση εμάς μας νοιάζει τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Αν συνεχιστεί αυτό το έλλειμα εκπροσώπησης, θα βρεθούμε μπροστά σε σοβαρά προβλήματα ενίσχυσης πιο περιθωριακών, ακραίων, λαϊκίστικων δυνάμεων. Έχουμε χρέος να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση δημιουργίας ενός τέτοιου ρεύματος.
• Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ τι σηματοδοτεί αυτό το αποτέλεσμα, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος είχε θέσει τον πήχη ψηλά στοχεύοντας στη δεύτερη θέση;
Είχαμε ως σαφείς και ξεκάθαρους στόχους την ανάδειξή μας σε δεύτερη δύναμη και τη μεγάλη, τη σημαντική ενίσχυση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Δεν πετύχαμε κανένα από τους δύο στόχους, σε συνθήκες που δημιουργούσαν μεγάλα περιθώρια. Η Ν.Δ πληρώνοντας την αδυναμία, την αποτυχία των πολιτικών της και την αλαζονεία της δέχτηκε μεγάλη ήττα χάνοντας 989.720 ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του έχασε κι αυτός 337.800 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι αθροιστικά περίπου 1.300.000 ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη τους στα δύο πρώτα κόμματα και εμείς δείξαμε πλήρη αδυναμία να εκφράσουμε έστω ένα σημαντικό τμήμα από αυτούς. Εδώ είναι και το μείζον θέμα για το ΠΑΣΟΚ. Ότι εν ολίγοις, χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία, τα προβλήματα των αντιπάλων και να πάμε ψηλά. Δεν μπορεί να μας ικανοποιεί η αύξηση του ποσοστού μας κατά 1% που πίσω από αυτή κρύβεται η μείωση των ψηφοφόρων μας κατά 110.000 περίπου.
• Να περάσουμε και στη δήλωσή σας, που προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, η οποία όμως αποτυπώνει αυτό που σκέπτεται ένα μεγάλο μέρος όχι μόνο των στελεχών του κόμματος αλλά και των ψηφοφόρων του. Μια εβδομάδα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, πρέπει ή δεν πρέπει τελικά να συζητηθούν όλα, στα αρμόδια όργανα;
Τα πολιτικά στελέχη πρέπει να καταθέτουν ανοικτά τη θέση τους και τον προβληματισμό τους. Αυτό έκανα. Θεωρώ ότι έκανα το αυτονόητο. Να συζητήσουμε αναλυτικά και συντεταγμένα και να αναζητήσουμε τα αίτια αυτής της καθαρής εκλογικής αποτυχίας, προχωρώντας στις αναγκαίες αλλαγές και πρωτοβουλίες. Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει τώρα. Τώρα χρειάζεται ένα restart, έχοντας ως βάση πως όπως πορευθήκαμε, απλά δεν πείσαμε, περιοριζόμενοι απλά και μόνο στη συσπείρωση περυσινών ψηφοφόρων μας. Λέω ΤΩΡΑ, γιατί ο χρόνος δεν είναι χρήμα πάντα. Πιστεύω ότι πολλοί ψηφοφόροι μας αρκετοί από τους οποίους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ όχι επειδή ήταν πεισμένοι από την παρουσία και παρέμβασή μας, αλλά λόγω της αγάπης τους στο Κόμμα, μπορεί να απογοητευτούν από την εκλογική επίδοση, με ό,τι σημαίνει αυτό. Απαιτούνται επομένως άμεσες κινήσεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε να νιώσουν κι αυτοί και άλλοι πολλοί ότι πήραμε το μήνυμα και προχωράμε με ταχύτητα σε αλλαγές. Μόνο έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε τη στασιμότητα και να ανοίξουμε τον δρόμο σε μια δυναμική πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές.
• Πώς μπορεί να κινηθούν οι διαδικασίες αυτές;
Είναι πολύ απλό για ένα δημοκρατικό κόμμα. Να συνεδριάσουν σε πρώτη φάση όλα τα όργανα ξεκινώντας από το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Επιτροπή, αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Να κάνουμε συζήτηση, να κατατεθούν χωρίς αυτολογοκρισία οι προτάσεις και οι σκέψεις όλων μας και να καταλήξουμε σε αποφάσεις. Η φυσιογνωμία μας, η αντιπολιτευτική τακτική μας, ο πολιτικός μας λόγος, όπως και το θέμα της ηγεσίας είναι βασικά θέματα της ατζέντας.
• Θεωρείτε ότι οι ψηφοφόροι και τα στελέχη του κόμματος θα το δουν πάλι να βουλιάζει στην εσωστρέφεια;
Αυτή είναι μια άχαρη συζήτηση. Τα δημοκρατικά κόμματα διαλέγονται, λειτουργούν, τα στελέχη τους καταθέτουν τις προτάσεις τους , μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες. Δεν κινδυνεύει από αυτά το ΠΑΣΟΚ. Από την πολιτική σιωπή, την μη συζήτηση, τη μη λειτουργία των οργάνων κινδυνεύουν τα κόμματα. Αυτή την κρίσιμη ώρα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση δίνοντας τον λόγο και στον κόσμο του κόμματος. Η σιωπή, η απραξία, η επιφανειακή αντιμετώπιση της αποτυχίας μας είναι που θα απογοητεύσει τα μέλη μας, που ήδη είναι πολύ προβληματισμένα βλέποντας να μην μπορούμε να ανέβουμε αποφασιστικά ακόμα και όταν Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ χάνουν 17%-18% και εμείς σφυρίζουμε ανέμελα.
• Πώς βλέπετε την πρόταση-πρόσκληση των Τεμπονέρα και Κοτσακά για σύμπλευση των προοδευτικών κομμάτων της Κεντροαριστεράς;
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που πολλά στελέχη διαφόρων χώρων καταθέτουν προτάσεις. Είναι λογικό. Ωστόσο, αυτή την ώρα υπάρχουν θέματα που αφορούν στα κόμματα που πρέπει να συζητήσουν και αν δυνάμεις τους έχουν πρόβλημα με τις ηγεσίες τους να μην προσπαθούν να το λύσουν με υπερβατικές προτάσεις που κινδυνεύουν να βρίσκονται στο κενό. Επιπλέον θεωρώ ότι προτάσεις χωρίς ιδεολογικό, πολιτικό, προγραμματικό πλαίσιο οδηγούν σε αφηρημένα σχήματα που στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσουν σε παραπέρα μείωση. Στην πολιτική 1+ 1 δεν μας δίνει απαραίτητα 2. Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ πάντως, πιστεύω ότι προηγείται η αποτίμηση του αποτελέσματος, οι αναγκαίες αλλαγές και προσαρμογές και έπεται η συζήτηση γενικότερα για την Κεντροαριστερά ή τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, ξεκαθαρίζοντας ασφαλώς πώς ερμηνεύει αυτόν τον όρο ο καθένας.
• Θα ήθελα το σχόλιό σας για την άνοδο της Ακροδεξιάς, τόσο στην Ευρώπη όσο όμως και στην Ελλάδα. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση;
Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει καμία σχέση με πολιτικά φαινόμενα που βλέπουμε σε χώρες της Ε.Ε όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ισπανία κ.ά. Πρόκειται για φαινόμενα ανησυχητικά που μπορεί να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση την Ευρώπη σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της. Ας έρθουμε στη χώρα μας. Αν δούμε το άθροισμα ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, ΝΙΚΗΣ, ΦΩΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ και ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ και βέβαια συμπεριλάβουμε και τους ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ στο περυσινό άθροισμα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πέρυσι συγκέντρωσαν 716.742 ψήφους και 13.75% και φέτος 720.154 ψήφους και συνολικό ποσοστό 18.12%. Επομένως, μιλάμε για αύξηση 3.412 ψήφων και 4.37%. Αυτή είναι η προσγειωμένη εικόνα που δεν δείχνει και κάποια φοβερή δυναμική, χωρίς να συστήνεται και κάποιος εφησυχασμός. Αξίζει δε να τονιστεί, ότι αν σε σειρά νομών στη Βόρεια Ελλάδα δεν είχαμε άθροισμα ποσοστών από 25% έως και 29%, τότε θα είχαμε και πανελλαδικά πιο χαμηλά ποσοστά. Το πρόβλημα είναι ότι αντί να εκφραστεί η όποια διαμαρτυρία από το ΠΑΣΟΚ ή και από δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, φαίνεται να εκφράζεται από δυνάμεις από τα δεξιά. Πρόκειται για άλλη μια πρόκληση. Να εκφράσουμε εμείς την διαμαρτυρία αλλά με ορθολογικό, προοδευτικά εναλλακτικό λόγο και αναδεικνύοντας μια πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Τότε και μόνο τότε θα αφαιρείται οξυγόνο από τους σκληρούς πυρήνες αυτών των κομμάτων. Επισημαίνω δε μια φράση του Κώστα Σημίτη στην δήλωση υποστήριξης του ΠΑΣΟΚ: «Στηρίζω το ΠΑΣΟΚ για να συμβάλει ως ανάχωμα στις δυνάμεις της Ακροδεξιάς».