Έλεγχοι σε πέντε βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας, που επιδοτούνταν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) πραγματοποίησε η Οικονομική Αστυνομία και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε δυο περιπτώσεις.Οι έλεγχοι αφορούσαν την προγραμματική περίοδο (Ε.Σ.Π.Α.) 2007-2013.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας έκαναν έρευνα σε πέντε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας και μετά από αξιοποίηση σχετικών στοιχείων της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), προέκυψαν σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε οι επίμαχοι βρεφονηπιακοί σταθμοί συμμετείχαν σε επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.), στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.
Στο πλαίσιο αυτό οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είχαν συνάψει σχετικές συμβάσεις με τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Συμβάσεων και λάμβαναν μεγάλα ποσά για την κάλυψη του συνολικού κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών, προκειμένου οι γονείς να μην προβαίνουν σε πληρωμή τροφείων ή άλλης μορφής διδάκτρων ή καταβολή οποιουδήποτε άλλου αντιτίμου (σίτιση, μετακίνηση από την οικία κ.λπ.).
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. οι συγκεκριμένοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, κατά παράβαση των συμβάσεων και περαιτέρω της υφιστάμενης νομοθεσίας, απαιτούσαν από τους γονείς να καταβάλλουν επιπλέον χρήματα για τη μετακίνηση των παιδιών, ισχυριζόμενοι ότι το πρόγραμμα δεν αφορούσε (καθόλου) μετακίνηση.
Ανάλογη «πρακτική» ακολουθούσαν και στο θέμα της σίτισης, δεδομένου ότι προσφέρονταν γεύματα έναντι χρηματικής αμοιβής ή σε κάποιες περιπτώσεις προσφέρονταν μικρότερος αριθμός γευμάτων από τον προβλεπόμενο στη σχετική σύμβαση, κατά παρέκκλιση του προγράμματος, που απαγόρευε την οποιαδήποτε χρέωση στους γονείς.
Επιπρόσθετα, οι συγκεκριμένοι βρεφονηπιακοί σταθμοί αποκόμιζαν παράνομο περιουσιακό όφελος σε βάρος του Δημοσίου καθώς σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, ενώ είχε διακοπεί η φοίτηση παιδιών ή/και η φύλαξη βρεφών, συνέχιζαν να εισπράττουν τις επιδοτήσεις από το Ε.Σ.Π.Α..
Στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έγγραφα και φορολογικά στοιχεία –δεδομένα.
Στη συνέχεια από τη μελέτη και ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι βρεφονηπιακός σταθμός στον Πειραιά, είχε χρηματοδοτηθεί από το Ε.Σ.Π.Α. με το συνολικό ποσό των 106.400,00 ευρώ, ενώ έπειτα από την διαπίστωση των προαναφερθεισών παραβάσεων και μετά από έλεγχο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, μέρος του ποσού ανακλήθηκε ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
Επιπλέον βρεφονηπιακός σταθμός στο Βόλο Μαγνησίας, είχε χρηματοδοτηθεί για τη φύλαξη (118) νηπίων με το συνολικό ποσό των 461.700,00€ για υπηρεσίες που ουσιαστικά δεν παρείχε στους γονείς. Επίσης διαπιστώθηκε ότι χρέωνε υπηρεσίες μετακίνησης και σίτισης που δεν παρείχε.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και η συνταχθείσα Έκθεση Φορολογικού Ελέγχου απεστάλη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.