Ειδήσεις

Τουρισμός: Η αύξηση του ΦΠΑ “σαμποτάρει” τα νέα συμβόλαια

Βουτιά στα τουριστικά έσοδα, που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 15%, φοβούνται για φέτος παράγοντες της αγοράς μετά την υστέρηση στις νέες κρατήσεις, τη μείωση του συνολικού αριθμού των αφίξεων που όλα δείχνουν μέχρι στιγμής πως θα είναι αναπόφευκτη, αλλά και τις σημαντικές εκπτώσεις στις οποίες προχωρούν πολλά ξενοδοχεία της περιφέρειας προκειμένου να τονώσουν την τουριστική ζήτηση. Φορείς από το χώρο του τουρισμού προβλέπουν μάλιστα στο Capital.gr πως η πτώση των εισπράξεων ποσοστιαία θα είναι μεγαλύτερη από τη μείωση της εισερχόμενης κίνησης, ακριβώς επειδή πλέον- και μέχρι το τέλος της σεζόν- θα υπάρξουν πολλές προσφορές, όχι μόνο στις υπηρεσίες των καταλυμάτων, αλλά και προς τους μεμονωμένους τουρίστες. Εξάλλου, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η καθίζηση των εσόδων δεν προκαλείται μόνο από τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις των τελευταίων τριών εβδομάδων, που έτσι και αλλιώς άφησαν αρνητικό αποτύπωμα στον τουρισμό, αλλά και από τη γενικότερη μείωση των late bookings που καταγράφεται από τα τέλη Απριλίου.
Πέρσι πιο συγκεκριμένα ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα ξεπέρασε τα 24,2 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 20,7% σε σχέση με το 2013. Από την άλλη, τα έσοδα από τον τουρισμό εμφάνισαν άνοδο κατά 10,2% αγγίζοντας τα 13,4 δισ. ευρώ.
Και μπορεί η φετινή τουριστική περίοδος να χαρακτηρίζεται από τους επιχειρηματίες του τουρισμού “δύσκολη και προβληματική”, ακόμη πιο δύσκολες όμως αναμένονται οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν για τα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς, μετά την απόφαση για διπλασιασμό του ΦΠΑ στη διαμονή, την αύξηση του συντελεστή στην εστίαση, αλλά και έπειτα από την κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά. Όπως εξηγούν στελέχη από τον κλάδο των τουριστικών πρακτορείων, ακόμη και μια αύξηση 10 ευρώ στην τιμή του δωματίου εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ, σημαίνει 200 ευρώ επιπλέον επιβάρυνση ενός πενθήμερου πακέτου διακοπών για μια τετραμελή οικογένεια. Τη στιγμή που ο ανταγωνισμός στην περιοχή της Μεσογείου είναι συγκεκριμένος, οι επιχειρηματίες βλέπουν τώρα ακόμη πιο πιθανή τη μετακίνηση των επισκεπτών προς άλλους προορισμούς, ενώ παράλληλα εκτιμούν πως τα ξενοδοχεία θα κληθούν να απορροφήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης, καθώς οι tour operator δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν “γενναίες εκπτώσεις” στο ποσό της προμήθειάς τους.
Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές καταργούνται από την 1η Οκτωβρίου 2015 για τα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά και από την 1η Ιουνίου 2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Για τα νησιά που είναι τα πιο απομακρυσμένα οι μειωμένοι συντελεστές θα διατηρηθούν. Όμως, φορείς του τουρισμού θεωρούν πως καταρχήν θα πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στη συνέχεια οι κραδασμοί από την αλλαγή του φορολογικού περιβάλλοντος.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου