Με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων, κοινοποίησε στα Νοσοκομεία της Δωδεκανήσου έγγραφο του Υπουργείου Υγείας με θέμα: «Λήψη μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας σε χώρους διαμονής προσφύγων/μεταναστών», το οποίο υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης.
Σύμφωνα με το έγγραφο, που παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική», ζητείται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, όπως υγειονομική υπηρεσία, οικείος ΟΤΑ, λιμενική αρχή, αστυνομική αρχή, προκειμένου να γίνονται συχνοί και συστηματικοί έλεγχοι, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία, ενώ ο κ. Πολάκης ζητά παράλληλα τα αποτελέσματα των ελέγχων να κοινοποιούνται στο υπουργείο.
Η διαδικασία δυσχεραίνεται από την έλλειψη προσωπικού στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες της περιοχής μας, ωστόσο κρίνεται απαραίτητη για την δημόσια υγεία.
Ειδικότερα στο έγγραφο του υπουργείου Υγείας αναφέρονται, μεταξύ άλλων:
«Σε συνέχεια των παραπάνω σχετικών και για λόγους επιτακτικής διασφάλισης και προστασίας της Δημόσιας Υγείας στους χώρους διαμονής προσφύγων -μεταναστών σας υπενθυμίζουμε τα εξής:
Κατά τη διάρκεια της προσωρινής διαμονής των προσφύγων και μεταναστών σε σκηνές σε ανοιχτούς χώρους, σε προκατασκευασμένες οικίες κ.λ.π, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών ύδρευσης και αποχέτευσης που προκύπτουν, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων ορθής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (αστικά απόβλητα, αδρανή υλικά κ.α.)- Επιπλέον, ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να λαμβάνεται για την προστασία τους από ενδεχόμενη έκθεση τους σε ερπετά, τρωκτικά, αρθρόποδα, έντομα και άλλους διαβιβαστές
Α. ι. Οι χώροι διαμονής προσφύγων -μεταναστών θα πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για την υγιεινή διαβίωση, όπως:
Για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού
Το πόσιμο νερό ως δημόσιο αγαθό και ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο μπορεί να διατεθεί ασφαλώς είτε μέσω δικτύου, εάν υπάρχει η δυνατότητα, είτε ως εμφιαλωμένου νερού, είτε με βυτία. Σε κάθε περίπτωση όμως η ποιότητα του νερού θα πληροί όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις του νομοθετικού πλαισίου που το διέπει.
Για τη διασφάλιση υγιεινού τρόπου διάθεσης λυμάτων
1. Η χρήση υφιστάμενων αποχωρητηρίων αλλά και η τοποθέτηση χημικών αποχωρητήριων θα πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που να διασφαλίζεται και προστατεύεται η Δημόσια Υγεία.
0 αριθμός των συνολικών αποχωρητηρίων πρέπει να είναι ικανός, ώστε να εξυπηρετούνται oι ανάγκες υγιεινής του συνόλου των ατόμων που θα τις χρησιμοποιούν και να εξασφαλίζεται η μεταφορά και διάθεση των λυμάτων τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Θα πρέπει να προβλέπεται υπεύθυνος καθαριότητας.
2. Οι λεπτομέρειες για τα έργα υγιεινής καθορίζονται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση από την υγειονομική υπηρεσία, με βάση τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και με γνώμονα την προστασία της υγείας των ατόμων που διαμένουν και της δημόσιας υγείας γενικότερα.
-δυνατότητες ατομικής καθαριότητας κατά προτίμηση σε κοινόχρηστα λουτρά και πλύσης ιματισμού.
-δοχεία συλλογής και μέσα αποκομιδής των στερεών απορριμμάτων
Η τοποθέτηση δοχείων συλλογής απορριμμάτων και η εξασφάλιση των μέσων αποκομιδής των στερεών απορριμμάτων είναι επιβεβλημένα για την αποφυγή κινδύνου ρύπανσης και μόλυνσης του περιβάλλοντος και των επιπτώσεων για τη Δημόσια Υγεία, πού μπορεί να προκληθούν από τη μη ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.
Πέραν της αισθητικής ρύπανσης, η επί μακρόν παραμονή των απορριμμάτων συμβάλλει στην επιτάχυνση διεξαγωγής αερόβιων και αναερόβιων διεργασιών (αύξηση του μολυσματικού φορτίου) και στην εκδήλωση κινδύνων μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών παρουσία φορέων μετάδοσης, δυσμενείς καιρικές συνθήκες (αέρας, έντονες βροχοπτώσεις κ.λ.π).
Διαχείριση αποβλήτων υγειονομικού χαρακτήρα
Τα απόβλητα που παράγονται από υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης, που ενδέχεται να παρασχεθούν σε πρόσφυγες και μετανάστες στους χώρους διαμονής, προσομοιάζουν στα απόβλητα Υγειονομικών Μονάδων όπως αυτά ορίζονται στη σχετ. 146163/2012 (ΦΕΚ 1537/ΤΒ/8-5-12) «Μέτρα και όροι για τη διαχείριση αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων» ΚΥΑ 0 φορέας που παρέχει τις υπηρεσίες υγείας, σε συνεργασία με τον φορέα που διαχειρίζεται το χώρο, έχει την ευθύνη ορθής διαχείρισης των αποβλήτων, με τον ενδεδειγμένο κάθε φορά τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος, γενικότερα.
Β. Όσον αφορά το θέμα της ασφαλούς σίτισης των προσφύγων- μεταναστών ισχύουν τα αναφερόμενα στην Γ1β/Γ.Π./οικ-37840/26-5-2016 εγκύκλιο του Υπουργείου μας (σχετ.4)
Γ. Για το θέμα της πρόληψης μετάδοσης ασθενειών από τους διαβιβαστές και τα πρόσθετα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται ισχύουν τα αναφερόμενα στην (σχετ. 3) εγκύκλιο του Υπουργείου μας.
Δ. 1. Θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία από δήγματα ερπετών. Προληπτικά σχετικά μετά σκευάσματα για την απώθηση φιδιών, σας γνωρίζουμε ότι αυτά είναι βιοκτόνα προϊόντα και ως εκ τούτου πρέπει να διαθέτουν έγκριση κυκλοφορίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Λίστα με τα εγκεκριμένα απωθητικά υπάρχει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.minagric.gr/syspest/syspest_houses.aspx ( τόσο κάτω από την επιλογή ” ερπετά “, όσο και κάτω από την επιλογή “φίδια “.
2. Για την αντιμετώπιση δηγμάτων από ερπετά ( π.χ. φίδια) διατίθενται κατάλληλα αντίδοτα (αντιοφικοί οροί), σύμφωνα με τις σχετικές (8) εγκυκλίους μας.
Τέλος επισημαίνεται ότι, επειδή το θέμα της εγκατάστασης των προσφύγων-μεταναστών είναι σε συνεχή εξέλιξη, παρακαλούμε για όσο το δυνατόν συστηματικούς υγειονομικούς ελέγχους, και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (υγειονομική υπηρεσία, οικείος ΟΤΑ, λιμενική αρχή, αστυνομική αρχή), με απώτερο σκοπό την προστασία και διασφάλιση της Δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος γενικότερα.
Τα αποτελέσματα των ενεργειών σας, παρακαλούμε όπως κοινοποιούνται και στο Υπουργείο για ενημέρωση.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
α/α
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ».
Ολοκληρώθηκαν
οι εμβολιασμοί
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ» οι εμβολιασμοί των προσφύγων σε Ρόδο και Κω ολοκληρώθηκαν με μέριμνα του Νοσοκομείου Ρόδου και την εθελοντική εργασία ιατρών με επικεφαλής τον κ. Σάββα Καραγιάννη.