Τόσο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, όσο και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασαν τις εξελίξεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
«Μια ουσιαστικά δημοκρατική και σταθερή Τουρκία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και προοπτική είναι προς το συμφέρον του λαού της και της ειρήνης της ευρύτερης περιοχής μας» τονίζει σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας πως «είναι πολύ βασικό να τονιστεί ότι η απάντηση σε κάθε εκτροπή δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ο αυταρχισμός».
Ο κ. Κουμουτσάκος δηλώνει πως η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία φαίνεται να απέτυχε και πως έτσι αποφεύγεται μια κατάσταση εκτροπής με απρόβλεπτες συνέπειες εντός και εκτός Τουρκίας, ενώ τονίζει πως «στη ΝΔ παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή και ψυχραιμία τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα».
Φ. Γεννηματά: Να δώσει δείγματα γραφής η τουρκική ηγεσία
«To ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της τήρησης της συνταγματικής τάξης και καταδικάζει κάθε πραξικοπηματική ενεργεία που αποσκοπεί στην ανατροπή των δημοκρατικών θεσμών και ελευθεριών
Πιστεύουμε ότι η Τουρκική ηγεσία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα, οφείλει να δώσει χειροπιαστά δείγματα γραφής για την πίστη της στους δημοκρατικούς θεσμούς, την ομαλότητα, τον πλουραλισμό και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και τις ελευθερίες των πολιτών της.
Πιστεύουμε ταυτόχρονα, ότι ο κ Ερντογάν μετά και αυτή την εξέλιξη, οφείλει να δώσει χειροπιαστά δείγματα γραφής για την σταθερότητα και την Ειρήνη στην περιοχή, για την πιστή τήρηση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το διάλογο και τη συνεργασία, με τα γειτονικά κράτη και τους γειτονικούς λαούς, σύμφωνα με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις δεσμεύσεις που καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και διεθνείς συνθήκες».
Στ. Θεοδωράκης: Η δύναμη δεν είναι στη σκανδάλη
«Η δύναμη δεν είναι πια στη σκανδάλη όπως νόμιζαν κάποιοι αραχνιασμένοι στρατιωτικοί εγκέφαλοι. Η δύναμη είναι στην παλάμη. Στο κινητό που έδωσε τη δυνατότητα στον Ερντογάν να κινητοποιήσει τους οπαδούς του και μαζί όλους εκείνους που προτιμούν μια κουτσουρεμένη έστω δημοκρατία από μια στρατιωτική δικτατορία. Ανάμεσα τους χιλιάδες χρήστες των κοινωνικών δικτύων αλλά και δημοσιογράφοι που ήταν σε σύγκρουση με τον «Σουλτάνο» μέχρι που εμφανίσθηκαν τα τανκς στις γέφυρες του Βοσπόρου. Γιατί πάντα ο φόβος για το υπέρτατο κακό, αμβλύνει τις αντιθέσεις και γεννά απροσδόκητες συμμαχίες. Τέλος εποχής λοιπόν για τα πραξικοπήματα (τουλάχιστον στη γειτονιά μας). Η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα προστατευθούν και θα διευρυνθούν από τους πολίτες και όχι από κάποιους πειραγμένους πραξικοπηματίες.
Το ξενύχτι πάντως και οι σκέψεις που όλοι κάναμε βλέποντας μια χώρα και ένα στρατό σε πανικό, ελπίζω να έπεισαν και τους πιο επιπόλαιους εξ ημών ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βρεθεί ποτέ απομονωμένη και μόνη. Οι συμμαχίες με τον ελεύθερο κόσμο είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε μια γωνία του κόσμου που μυρίζει μπαρούτι».
Παράλληλα, «μετά την περιπέτεια που εκτυλίχτηκε με την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, το Ποτάμι υπενθυμίζει στην Κυβέρνηση την πάγια πρότασή του για τη σύσταση και λειτουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου η χώρα να είναι σε θέση, με ομαδική εθνική προσέγγιση, να εξετάζει κάθε ενδεχόμενο που θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε συνέπεια στην ασφάλεια της χώρας αλλά και της περιοχής.
Το προτεινόμενο Συμβούλιο θα υπάγεται και θα συγκαλείται από τον Πρωθυπουργό σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ενώ σε αυτό θα μετέχουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών,Εθνικής Άμυνας, ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών , ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. και επιτελείς του ΥΠΕΞ, του ΓΕΕΘΑ και της ΕΥΠ.
Είναι πρόταση εθνικής σημασίας που βρίσκεται σε ευθεία συνάρτηση με τα συμφέροντα και την ασφάλεια της χώρας και που πολλές δυτικές χώρες το έχουν υιοθετήσει προ πολλού».