Συνεντεύξεις

Γ. Μανιάτης: «Εχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση από την Μεταπολίτευση κι εδώ»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

«Ο χώρος της Κεντροαριστεράς χρειάζεται μία ‘επανεκίννηση’», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο βουλευτής Αργολίδας του Πασόκ κ. Γιάννης Μανιάτης.
Με αφορμή και την διεξαγωγή του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Μανιάτης μιλάει για το μέλλον του χώρου, που έχει ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί, ενώ υπογραμμίζει πως δεν είναι αντίθετος σε μία κυβέρνηση ‘εθνικής συνεννόησης’ –αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει τα σενάρια περί μετεκλογικής συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μανιάτης διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος, γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πασόκ ενώ έχει πλούσια ακαδημαϊκή δραστηριότητα και έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Μανιάτη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε ζητώντας από εσάς ένα σχόλιο για την κυβερνητική πολιτική.
Είναι η πρώτη φορά από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, που έχουμε την χειρότερη κυβέρνηση της χώρας. Μία κυβέρνηση η οποία παρέβη όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις υποσχέσεις της, η οποία καταπάτησε κάθε δέσμευση που είχε αναλάβει –από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, μέχρι το Υπερ-Ταμείο της αποικιοκρατίας, που υποθήκευσε το μέλλον της χώρας- και βεβαίως, το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι αν αναρωτηθεί κανείς ‘τελικά αυτοί οι άνθρωποι που κυβερνούν εδώ και 2,5 χρόνια, τι θετικό έχουν κάνει;’ ίσως να μην βρουν κανένα θετικό σημείο. Αντιθέτως, θα βρουν πάρα πολλά αρνητικά σε σχέση με το τι γκρέμισαν από όσα βρήκαν. Έχουμε λοιπόν απέναντί μας –κι αυτή είναι τόσο δική μου εκτίμηση, όσο και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- την χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Και γι αυτό πρέπει να σας πω ότι ζουν την δική τους…. Πομπηία, αλλά δεν θα παρασύρουν στην καταστροφή τους και την χώρα. Γι αυτό εμείς, ως ΔΗΣΥ λέμε ότι χρειάζονται εκλογές.
• Δηλαδή, συμφωνείτε με την θέση της Ν.Δ. και τις συνεχείς οχλήσεις της για προσφυγή στις κάλπες;
Κοιτάξτε, μπορεί και η Ν.Δ. να συμφωνεί μ’ εμάς! Εμείς, είμαστε ο χώρος του προοδευτικού κέντρου. Της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, ο οποίος έχει αφήσει ένα καθαρό πολιτικό στίγμα στην ιστορία της χώρας, από το 1974 μέχρι σήμερα. Το να τίθεται το ερώτημα κάθε φορά ‘μετά τις εκλογές με ποιους θα συνεργαστείτε με τον Τσίπρα ή με τον Μητσοτάκη’ είναι βαθιά προσβλητικό για τους πολίτες. Κι αυτό γιατί, εμείς διεκδικούμε την δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές. Διεκδικούμε να είμαστε ο αντίπαλος πόλος της Νέας Δημοκρατίας, της συντηρητικής παράταξης. Και διεκδικούμε, για την ΔΗΣΥ, τον ρόλο ενός νέου πολιτικού σχηματισμού που θα υπερβεί τις υφιστάμενες οργανωτικές δομές και κυρίως θα δημιουργήσει αυτό που είπαμε, μία νέα ‘κοινωνική συμμαχία’ ανάμεσα σε αυτούς που παράγουν με υγιή τρόπο, νέες θέσεις εργασίας και πλούτο και σ’ αυτούς που φτωχοποιούν την μεσαία τάξη και την Ελλάδα των εκτός των τειχών. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι χρειάζεται η χώρα μια νέα ‘αλλαγή’ μία νέα ‘συμφωνία’ ένα νέο ‘κοινωνικό συμβόλαιο’ ανάμεσα σε αυτούς που δημιουργούν και παράγουν κι εκείνους τους οποίους έχει θέσει ο Σύριζα με τις πολιτικές του, εκτός των τειχών. Είναι τα 2,5 εκατομμύρια των Ελλήνων που κινδυνεύουν από ακραία φτώχεια, τα 300.000 παιδιά που είναι στο εξωτερικό και όλοι όσοι αισθάνονται εκτός.
• Διεκδικείτε, λοιπόν, να γίνετε η αξιωματική αντιπολίτευση. Βεβαίως, δεν ξέρω τι ποσοστά θα πάρει ο Σύριζα –άλλωστε δεν μπορούμε να είμαστε πάντα σίγουροι με τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο προκύπτει ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα, κύριε Μανιάτη, το οποίο θα πρέπει να το εξετάσετε με προσοχή: ίσως να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή. Πώς θα το ξεπεράσετε αυτό;
Με πηγαίνετε σε ένα τεχνικό θέμα. Είναι ένα ζήτημα που είχε αντιμετωπιστεί και σε προηγούμενες συμμαχικές κυβερνήσεις και είχε επιλυθεί. Ας το αφήσουμε προς το παρόν έξω. Όταν εμείς θα είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση, αντιλαμβάνεστε ότι θα είμαστε και ο καθοριστικός παράγοντας του τρόπου με τον οποίο θα κυβερνηθεί η χώρα. Γιατί αυτό που έχει ανάγκη η χώρα τώρα πια, είναι να κυβερνηθεί με προοδευτικό τρόπο και με κοινωνική ευαισθησία. Γιατί έχοντας έναν Σύριζα, ο οποίος είναι σε μία αριστερο-ακροδεξιά κυβέρνηση, όπου πια βλέπεις να καταπατώνται, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών, να έχουμε ένα ‘παρακράτος’ και ‘ομερτά’, που απειλεί ανοιχτά τους δικαστικούς λειτουργούς και από την άλλη, έχεις μια συντηρητική Νέα Δημοκρατία, η οποία βολεύεται από το παιχνίδι του Σύριζα, που τα υπογράφει όλα, τα καταπίνει…. αμάσητα, ό,τι δίνουν οι δανειστές ο κ. Τσίπρας το υπογράφει μαζί με τους βουλευτές του, εμείς ορθώνουμε έναν τοίχο ένα μεγάλο ΟΧΙ που είναι ο τοίχος της προστασίας γι αυτούς που είναι οι σημερινοί μη προνομιούχοι. Είναι η τοποθέτηση μιας νέας παράταξης η οποία θα πει το μεγάλο ΟΧΙ σε έναν άκομψο και ανιστόρητο δικομματισμό ανάμεσα σε έναν καταρρέοντα Σύριζα που έχει απαξιωθεί εντελώς από την κοινή γνώμη, και μία Ν.Δ. που έχει και την λογική του ώριμου φρούτου: δηλαδή, λέει ‘άσε τον Σύριζα να περάσει τα δύσκολα μέτρα και μετά… βλέπουμε εμείς τι θα κάνουμε’.
• Ωστόσο, στον δικό σας τον χώρο δε νομίζω ότι είναι η ώρα να ψάξετε το δικό σας πολιτικό στίγμα. Εκτιμώ ότι το γνωρίζετε. Είστε ένας ιστορικός πολιτικός χώρος. Αυτό που ψάχνετε, δηλαδή είναι ένας νέος πολιτικός φορέας, με νέο όνομα, νέο σύμβολο κ.λπ.; Όλα τα ιστορικά στελέχη που είστε σε αυτό τον χώρο έχετε ο καθένας μια πορεία στο Πασόκ.
Θα σας απαντήσω, ξεκινώντας από το πώς έχουν τα πράγματα στην Ευρώπη. Το πρόβλημα της σημερινής Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας είναι ότι απορροφήθηκε από την παγκοσμιοποίηση και τις αγορές. Γι αυτό και όταν συγκυβερνούσε με την Δεξιά, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, μείωσε τα ποσοστά της και δεν υπερασπίστηκε, ως όφειλε, τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Γι αυτό και πρέπει πλέον να απαντήσει με προοδευτικό τρόπο στην άδικη αυτή παγκοσμιοποίηση. Ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσει το απίστευτο, το τεράστιο καινούργιο πρόβλημα που είναι το δημογραφικό, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανάγκη από σύνταξη, την ίδια στιγμή που εμφανίζονται πολύ μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Άρα, πολλοί λιγότεροι άνθρωποι που πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για να συντηρηθούν οι συνταξιούχοι. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη. Και προφανώς αυτό μεταφέρεται και στην Ελλάδα. Εμείς τι λέμε; Η απάντηση στο πρόβλημα των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, πρέπει να είναι πολύ καθαρή και με θετικό πρόσημο υπέρ της κοινωνίας.
Για παράδειγμα, πρέπει να βρούμε νέες πηγές πλούτου. Μας ρωτούν πού θα βρείτε χρήματα να ασκήσετε νέες πολιτικές; Να συντηρήσετε το κράτος πρόνοιας; Να διορθώσετε την αθλιότητα του κ. Τσίπρα που υποσχέθηκε μόλις πριν από ένα μήνα ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών και σήμερα βλέπουμε ότι θα μείνουν πάνω από 40.000 παιδιά εκτός;
Κατ’ αρχήν χρειάζεται ένα νέο επιτελικό κράτος που νοιάζεται για τον πολίτη και από την εξοικονόμηση της δράσης του, μπορούμε να έχουμε κέρδος στο ελληνικό δημόσιο 1δις ευρώ το χρόνο.
Δεύτερη πηγή, είναι η δημόσια περιουσία. Σας θυμίζω ότι η δημόσια περιουσία έχει αξιολογηθεί περί τα 50δις ευρώ. Με την σωστή μόχλευση και προς όφελος των πολιτών με κοινωνικό μέρισμα, μπορούν να γίνουν 150δις ευρώ. Πολλά λοιπόν μπορούν να γίνουν και αντί να προχωρήσουν δεκάδες επενδύσεις με ρήτρα πραγματικής ανάπτυξης, δεν γίνεται απολύτως τίποτα.
• Τελικά, ποιος είναι ο στόχος σας; Να δημιουργήσετε ένα νέο κόμμα ή ένα νέο φορέα ο οποίος θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού; Γιατί ο κόσμος θέλει να ξέρει τι θα πάει να ψηφίσει.
Αυτό είναι το οργανωτικό κομμάτι. Εμείς έχουμε πολύ καθαρή ιδεολογία και με βάση αυτή την ιδεολογία θα διαμορφώσουμε και τα επόμενα οργανωτικά μας βήματα. Δηλαδή, δημιουργούμε κατ΄αρχήν έναν νέο φορέα που θα είναι, είτε πολύ-κομματικός, είτε μονοκομματικός με επιμέρους τάσεις. Αυτό θα το αποφασίσουν τα επιμέρους κόμματα. Σε αυτό τον φορέα η πόρτα θα είναι ανοιχτή στα κόμματα, όπως Το Ποτάμι κ.λπ. Δεύτερο, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα προχωρήσουμε στην εκλογή του επικεφαλής αυτού του φορέα από την βάση –με ανοιχτό μητρώο στην κοινωνία. Αυτό είναι σημαντικό. Η φιλοδοξία όλων μας είναι να έρθουν να ψηφίσουν πάνω από 150.000 άνθρωποι για να γίνει ένα ριζικό Restart (επανεκίννηση) της ΔΗΣΥ μέσα από αυτή την διαδικασία. Συνεπώς, και πολιτικά και οργανωτικά έχουμε πλήρεις οδικούς χάρτες, πολύ καθαρό πολιτικό στίγμα για το τι θέλουμε και φυσικά σε σχέση με την τρέχουσα συγκυρία. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει. Εμείς ζητούμε από τους πολίτες να μας δώσει διψήφιο ποσοστό στις επόμενες εκλογές ώστε να είμαστε ο προοδευτικός πόλος που θα ρυθμίσει το μέλλον της χώρας σε μια Ευρώπη που και αυτή κλυδωνίζεται.
Βέβαια, τα προβλήματα της χώρας είναι πάρα πολύ μεγάλα και κανένας μόνος του δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει. Εμείς πιστεύουμε ότι μόνον μια κυβέρνηση ‘εθνικής συνενεννόησης’ μπορεί να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια και να δώσει εθνική αυτοπεποίθηση στην κοινωνία μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου