Ειδήσεις

Αναμένεται «θερμό» πολιτικοδικαστικό φθινόπωρο

Οι εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης από το νέο δικαστικό έτος, τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να αποτυπωθούν και στο πεδίο της πολιτικής, πυροδοτώντας αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, καθώς παραδοσιακά στη Δικαιοσύνη «μετακυλίεται» τα τελευταία χρόνια –ή προκαλείται από δικαστικές ενέργειες– πολιτική αντιπαράθεση και μάλιστα με ένταση, ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Δικαστικές ενέργειες που σχετίζονται με υποθέσεις που βρίσκονται σε διερεύνηση και άλλες που εκτιμάται ότι μπορεί να διερευνηθούν στο άμεσο μέλλον, όπως εκτιμούν γνώστες των δικαστικών διεργασιών, θα αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και οξείας σύγκρουσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σε θέματα «πολιτικής ηθικής» και σχέσεων πολιτικών με οικονομικούς η άλλους παράγοντες.

Οι μεγάλες υποθέσεις

Ενόψει του νέου δικαστικού έτους λοιπόν και με ανοικτά πολλά θέματα υποθέσεων που ερευνώνται, όπως η Novartis και άλλα, και με σημαντικές εξελίξεις που αναμένονται εντός της Δικαιοσύνης, η επόμενη δικαστική χρονιά, όπως εκτιμούν δικαστικοί παράγοντες, θα είναι από τις πιο θερμές και τις πιο δύσκολες.

Για την επιρροή της Δικαιοσύνης στις πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους, το ενδιαφέρον των κομμάτων είναι δεδομένο, ενώ αποκτούν άλλο βάρος προαγωγές ανώτατων δικαστικών οι οποίοι πρόκειται να καταλάβουν νευραλγικές θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας.

Με αυτά τα δεδομένα, η επιλογή ανώτατων δικαστικών λειτουργών, που θα γίνει το αργότερο έως το νέο δικαστικό έτος από την κυβέρνηση και στα τρία ανώτατα δικαστήρια, προσλαμβάνει άλλη διάσταση και απασχολεί όχι μόνον τα ηγετικά κλιμάκια της Δικαιοσύνης. Στο Μέγαρο Μαξίμου –και στο υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο κατά το Σύνταγμα εισηγείται– από καιρό συζητούνται ονόματα ανώτατων δικαστικών από τους οποίους θα επιλεγούν εκείνοι που θα πληρώσουν κενές θέσεις, με σημαντικότερη εκείνη του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την αποχώρηση του Νίκου Σακελλαρίου, ο οποίος παραιτήθηκε πριν από τη συνταξιοδότησή του, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο του. Πέραν όμως αυτής της μείζονος σημασίας θέσεως, η κυβέρνηση θα αποφασίσει για την επιλογή αντιπροέδρων και στα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας, Συμβούλιο της Επικρατείας, Αρειο Πάγο και Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και από τα τρία έχουν αποχωρήσει ήδη, λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους, ανώτατοι δικαστικοί. Ηδη διά του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή έχει ξεκινήσει η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία διαδικασία, καθώς γνώμη για τις επικείμενες επιλογές εκφράζει θεωρητικά και η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή απ’ όπου οι υποψήφιοι ανώτατοι δικαστικοί τρόπον τινά αξιολογούνται.

Βεβαίως, το μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η επιλογή του νέου προέδρου στο ΣτΕ, στο οποίο προσωρινά καθήκοντα προέδρου εκτελεί ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος και εγνωσμένου κύρους πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος, Αθανάσιος Ράντος, ο οποίος είναι ένας από τους πολλούς υποψηφίους.

Η υποψηφιότητα Ράντου όμως δεν είναι η μόνη, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου και κυβερνητικοί παράγοντες συζητούν και άλλες, όπως εκείνες αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, με έμφαση στις περιπτώσεις των αντιπροέδρων Ιωάννη Γράβαρη και της νεότερης αντιπροέδρου Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου, χωρίς να αποκλείονται και οι αντιπρόεδροι Ειρήνη Σαρπ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Γεώργιος Παπαγεωργίου, όλοι ικανοί δικαστικοί λειτουργοί. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως η υποψηφιότητα του Ιωάννη Γράβαρη, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει και πρόεδρος της Ενώσεως των Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, φαίνεται να συγκεντρώνει την προτίμηση πολλών κυβερνητικών στελεχών, ενώ πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας πόρισμά του για χειρισμούς στην υπόθεση Βγενόπουλου από δικαστικούς παράγοντες της τακτικής Δικαιοσύνης, το οποίο προκάλεσε αίσθηση και σχόλια για το περιεχόμενό του, καθώς είχε κριθεί από τον αποχωρήσαντα πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου ότι δεν ήταν στις αρμοδιότητες του κ. Γράβαρη να προχωρήσει αυτή την έρευνα.

Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο τελειώνει η θητεία των εκλεγμένων διοικήσεων στα μεγάλα δικαστήρια και οι δικαστές θα επιλέξουν νέους προϊσταμένους σε πρωτοδικεία, εισαγγελίες και εφετεία. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων, προϊσταμένων δηλαδή σε Εφετείο και Πρωτοδικείο της Αθήνας αλλά και στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών της Αθήνας, αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω της σημαντικότητας των θέσεων αυτών για κρίσιμα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τον χειρισμό σημαντικών και ευαίσθητων υποθέσεων.

Πηγή: Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου