Ειδήσεις

Εσπασε το μέτωπο με τις βαρονίες

Παρά τις αντιδράσεις, ο Κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην κατάτμηση της Β’ Αθήναςκαι του Υπολοίπου Αττικής ψαλιδίζοντας τις φιλοδοξίες πρωτοκλασάτων στελεχών

Η Πέμπτη ήταν μια δύσκολη ημέρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ξεκίνησε νωρίς το πρωί και μέχρι το βράδυ είχε συναντήσει διαδοχικά όλους τους βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται στη Β’ Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής και όσους ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα σε αυτές τις εκλογικές περιφέρειες, προκειμένου να τους ενημερώσει για την απόφασή του να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση για την κατάτμησή τους. Η απόφασή του δεν έγινε αποδεκτή χωρίς αντιρρήσεις, το αντίθετο. Ο πρόεδρος της ΝΔ όμως ήταν αμετακίνητος, υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι η πάγια θέση του από το 2004, όταν πρωτοεξελέγη πρώτος σε ψήφους βουλευτής της Β’ Αθήνας, προκειμένου να διασφαλιστούν η διαφάνεια και η αξιοπιστία στην πολιτική ζωή.
Τέλος στα καπετανάτα
Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη σύγκρουση του κ. Μητσοτάκη με το κόμμα του – η προηγούμενη αφορούσε το Μητρώο Στελεχών και την προσπάθειά του να ανανεώσει το πολιτικό προσωπικό της ΝΔ. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένας συνασπισμός παραδοσιακών οικογενειών της συντηρητικής παράταξης, υποστηριζόμενος από έναν παλαιοκομματικής νοοτροπίας μηχανισμό, και ο πρόεδρός της προσπαθεί, άλλοτε με βελούδινες κινήσεις και άλλοτε με στρατηγικές συγκρούσεις, να την αλλάξει. Με την απόφασή του βάζει τέλος στις βαρονίες και στα καπετανάτα της Β’ Αθήνας. Ο αβέβαιος χρόνος των εκλογών και η μεγάλη δημοσκοπική διαφορά του κόμματός του από τον ΣΥΡΙΖΑ τού λύνουν τα χέρια. Απόδειξη το γεγονός ότι όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, ακόμα και όσοι διαφωνούσαν, ψήφισαν την τροπολογία για την κατάτμηση των δύο μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε χωριστές, τετ α τετ συναντήσεις με τους δύο αντιπροέδρους του κόμματος, τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Κωστή Χατζηδάκη. Ο πρώτος εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιρρήσεις καθώς θεωρεί ότι οι μικρότερες περιφέρειες ευνοούν αντί να περιορίζουν τη διαπλοκή και ότι υπουργοί με μικρή εκλογική βάση θα δυσκολευτούν να εφαρμόσουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις. Ο δεύτερος είχε ήδη κάνει γνωστή την άποψή του στη Βουλή, όταν επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι προσπαθεί να στριμώξει τη ΝΔ, η οποία είχε καταθέσει ανάλογη τροπολογία πριν από δύο χρόνια, και την κατηγόρησε ότι αποφεύγει να υιοθετήσει την πρότασή της για την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Η ΝΔ κατάθεσε τρεις φορές την τροπολογία της για το θέμα αυτό και ζήτησε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση αποφεύγει να ορίσει.
Οι εκλογές
Στην ομιλία του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι αποτελεί «απόλυτο παραλογισμό» να προωθεί η κυβέρνηση εν μέσω μιας θητείας δεύτερη αλλαγή του εκλογικού νόμου, που αφορά τις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. «Υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα έπρεπε καν να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση. Ομως εμείς ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση. Και γι’ αυτό και προτείναμε στην κυβέρνηση μια έντιμη και σωστή λύση. Μαζί με την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, κίνηση σωστή, κίνηση επιβεβλημένη – την έχω εξάλλου ο ίδιος υποστηρίξει από το 2004 -, να δώσουμε τώρα τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας, εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, που διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους» είπε. Και χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης «προσβολή σε ένα εκλεκτό τμήμα του έθνους μας, ειδικά στη γενιά του brain drain». Επιπλέον, η ΝΔ με αφορμή την ψηφοφορία στη Βουλή για τον «Κλεισθένη» – 150 βουλευτές ψήφισαν την απλή αναλογική στις περιφερειακές εκλογές και 149 την αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών – ζήτησε ξανά εκλογές.
Παρά τα διαφορετικά σενάρια για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, η ΝΔ προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Ο κ. Μητσοτάκης στις συναντήσεις της Πέμπτης είπε στους βουλευτές του να τον ενημερώσουν σε ποιον τομέα των νέων περιφερειών επιθυμούν να είναι υποψήφιοι, αν και η τελική απόφαση παραμένει δική του. Επίσης τους επισήμανε ότι είναι προτιμότερο να γίνει η κατάτμηση τώρα γιατί αργότερα θα κληθεί ο πρόεδρος του κάθε κόμματος να αποφασίσει που θα είναι υποψήφιος ο κάθε βουλευτής και θα προκληθούν τριβές. Ζήτησε ωστόσο να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι δύο αντιπρόεδροι και ο Νίκος Δένδιας, με τον οποίο είχε επίσης χωριστή συνάντηση, ώστε να είναι υποψήφιοι σε διαφορετικούς τομείς. Ασφαλώς, εκτός από τους διαφωνούντες υπάρχουν και οι ευτυχείς που βλέπουν τις ελπίδες τους για επανεκλογή να αναπτερώνονται, αφού θα χρειαστεί να απευθυνθούν σε ένα διαχειρίσιμο εκλογικό σώμα.
Πώς διαμορφώνονται τα ψηφοδέλτια
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στον Δυτικό Τομέα (Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ιλιον, Αγ. Ανάργυροι – Καματερό), όπου ως βουλευτής είχε υψηλή αποδοχή, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι δεν είναι ο εκπρόσωπος της ελίτ, όπως τον κατηγορεί ο Αλέξης Τσίπρας, και ότι θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τα ζητήματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο γνωστός αθλητικογράφος Αντώνης Πανούτσος, ο οποίος θα πολιτευθεί για πρώτη φορά, όπως και το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και δεξί χέρι του Αδ. Γεωργιάδη, που διατηρεί καλές σχέσεις με την ηγεσία του κόμματος, Στέφανος Σταμούλης.
Στον Βόρειο Τομέα (Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα, Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση, Κηφισιά, Πεντέλη, Μαρούσι, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Γαλάτσι, Φιλοθέη, Παπάγου – Χολαργός, Αγ. Παρασκευή) θα θέσει υποψηφιότητα ένας από τους οι δύο αντιπροέδρους, είτε ο Κωστής Χατζηδάκης είτε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος και η Νίκη Κεραμέως. Στην ίδια περιφέρεια αναμένεται να κατέλθουν η Ζωή Ράπτη και ο Μανώλης Γραφάκος.
Στον Νότιο Τομέα (Ζωγράφου – Καισαριανή, Βύρωνας, Δάφνη – Υμηττός, Ηλιούπολη, Αγ. Δημήτριος, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Γλυφάδα, Αλιμος, Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Μοσχάτο – Ταύρος) αναμένεται, αν δεν αποφασίσει διαφορετικά, να είναι υποψήφιος ο Νίκος Δένδιας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Αννα Ασημακοπούλου, η Σοφία Βούλτεψη και ενδεχομένως η Αννα Καραμανλή. Επίσης υποψήφιοι θα είναι η Ντόρα Πάλλη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πού θα είναι υποψήφιος ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ενώ είναι ακόμα σε εκκρεμότητα το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανικολάου, ο οποίος παρά τις κρούσεις δεν έχει παραιτηθεί από την ιδέα να διεκδικήσει και νέα θητεία στον Δήμο Γλυφάδας.
Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής, η οποία «σπάει» σε Ανατολική και Δυτική Αττική, οι αρχικές συνεννοήσεις είναι ότι οι Μάκης Βορίδης, Βασίλης Οικονόμου, Γιώργος Βλάχος και η Γεωργία Μαρτίνου θα κατέλθουν στην Ανατολική Αττική, ενώ ο Θανάσης Μπούρας στη Δυτική Αττική.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου