Τη διενέργεια περαιτέρω προανάκρισης παρήγγειλε ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας για την πλήρη εξιχνίαση της δράσεως οργανωμένης και με διαρκή δράση σπείρας Πακιστανών, που κατασκεύαζε και χορηγούσε σε αλλοδαπούς, κυρίως ομοεθνείς τους, πλαστά έγγραφα διαμονής και ασύλου ως και ιατρικές βεβαιώσεις.
Η σπείρα εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνη παρακολούθηση από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και η περαιτέρω έρευνα αποσκοπεί στο να καταγραφεί επακριβώς το ύψος του οικονομικού οφέλους που αποκόμισαν και να διαπιστωθεί αν υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ και κατατάσσεται ποινικώς στα κακουργήματα.
Πιο συγκεκριμένα με βάση τον ποινικό κώδικα για την στοιχειοθέτηση του αδικήματος της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης απαιτείται το οικονομικό όφελος να υπερβαίνει το ως άνω ποσό.
Οι συλληφθέντες στο μεταξύ έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου συνέλαβαν την 9η Ιουλίου 2019 και ώρα 12.00 στην οδό Εθελοντών Δωδεκανησίων έναν 37χρονο και δύο 36χρονους Πακιστανούς, κατηγορούμενους για εγκληματική οργάνωση που έχει συγκροτηθεί και διαπράττει πλαστογραφίες και απάτες από κοινού τετελεσμένες κατ’ εξακολούθηση, ενώ αναζητούνται ακόμη ένας 37χρονος ομοεθνής τους αγνώστων λοιπών στοιχείων και οι κάτοχοι τριών τηλεφωνικών συνδέσεων κινητών τηλεφώνων.
Επιπλέον συγκατηγορούμενοί τους είναι ένας 31χρονος, ένας 51χρονος κι ένας 25χρονος, Πακιστανοί, κάτοικοι Μαλώνας, για κατοχή πλαστών εγγράφων. Στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου περιήλθαν συγκεκριμένα πληροφορίες που ανέφεραν ότι στο νησί λειτουργεί εγκληματική οργάνωση Πακιστανών, οι οποίο καταρτίζουν πλαστά έγγραφα αλλοδαπών και κυρίως πλαστές βεβαιώσεις προκειμένου να εκδοθούν άδειες διαμονής στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και δελτία αιτήσαντος πολιτικό άσυλο.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρώτος κατηγορούμενος, που διαμένει στη Μαλώνα είναι ο αρχηγός της οργάνωσης, ενώ ο δεύτερος υπαρχηγός και ο τρίτος ταμίας. Ο τελευταίος μάλιστα λειτουργεί κατάστημα mini market στο κέντρο της Ρόδου.
Ακολούθησε άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών τους συνομιλιών και από συστηματικές παρακολουθήσεις προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για την δράση τους.
Το πρωί της 9ης Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση και ταυτόχρονη έρευνα σε δύο οικίες και σε ένα κατάστημα.
Στην οικία του πρώτου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας εκτυπωτής, 120 πακέτα τσιγάρα μάρκας Malboro Gold, 130 πακέτα τσιγάρα Malboro, 40 πακέτα Karelia Classic Blur, 70 Karelia Slims, 23 συσκευασίες καπνού Old Holborn, τα οποία είναι λαθραία, 4 κινητά τηλέφωνα, 11 φάκελοι με φωτοαντίγραφα διαβατηρίων, ιατρικές βεβαιώσεις, φορολογικές βεβαιώσεις κι άλλα έγγραφα με στοιχεία 24 Πακιστανών, δύο πλαστές βεβαιώσεις κατάθεσης αιτήσεων για έκδοση αδειών διαμονής επ’ ονόματι Πακιστανών, πλαστό δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία, 16 σελίδες ιατρικών εγγράφων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και υπεύθυνες δηλώσεις, 6 κινητά τηλέφωνα, 5 δολάρια Αμερικής, 4.000 ρούπιες Πακιστάν και έγγραφα αλλοδαπών.
Σε σωματική έρευνα που έγινε στον πρώτο βρέθηκαν 1030 ευρώ, ενώ και στους τρεις πρώτους βρέθηκαν πλαστά έγγραφα. Ο τρίτος κατείχε εξάλλου και μια πλαστική συσκευασία με κάνναβη βάρους 2,4 γραμμαρίων ενώ εστερείτο οποιουδήποτε νομιμοποιητικού εγγράφου παραμονής στη χώρα.
Ακολούθησε έλεγχος στην οικία ενός Αφγανού στον Αρχάγγελο χωρίς να προκύψουν όμως στοιχεία.
Σε έρευνα σε παντοπωλείο στην οδό Κοδριγκτώνος και Παναγούλη ιδιοκτησίας του δεύτερου βρέθηκαν 70 αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλοδαπών, 130 ευρώ, 98 τηλεφωνικές συνδέσεις και τρείς φάκελοι με στοιχεία αλλοδαπών. Εξεταζόμενοι ο αρχηγός της οργάνωσης αποδέχτηκε πλήρως τα όσα του αποδίδονται υποστηρίζοντας ότι μαζί με τον τέταρτο έχουν καταρτίσει πλαστά έγγραφα για περισσότερους από 300 αλλοδαπούς.
Ο δεύτερος αποδέχτηκε εν μέρει τα όσα του αποδίδονται.