Ειδήσεις

Αποστολάκης: Προσπαθήσαμε να στείλουμε πίσω τους οκτώ αξιωματικούς με ελικόπτερο

 
Θα έστελνε η Ελλάδα ελικόπτερο για τον Ερντογάν; Τι αναφέρει ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας για το μοιραίο βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016

Σε αποκαλύψεις προχώρησε ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, αναφορικά με τα όσα συνέβησαν το βράδυ του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega, ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στο παρασκήνιο, αλλά και την παρ΄ολίγον… εμπλοκή της χώρας μας στο αποτυχημένο πραξικόπημα που έγινε στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016.

«Είχαμε την πληροφορία ότι σχεδιάζεται πραξικόπημα από το μεσημέρι. Ότι έγινε μία συνάντηση του Χουλουσί Ακάρ με τον διευθυντή της ΕΥΠ, ο οποίος του είπε ότι ακούγεται αυτό. Φώναξε τους αρχηγούς, τους είπε για το ενδεχόμενο και εκείνοι δεν ήξεραν τίποτα. Το βράδυ που άρχισε να εξελίσσεται το πραξικόπημα, προσπάθησα να επικοινωνήσω, δεν υπήρχαν τηλέφωνα. Παρακολουθούσαμε τις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξέραμε ότι είναι σε ένα ξενοδοχείο και κάποια στιγμή είδαμε και ένα αεροπλάνο, το οποίο ερχόταν να τον παραλάβει», ανέφερε αρχικά ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας. Μάλιστα, απέφυγε να σχολιάσει εάν η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει ελικόπτερο στη γειτονική χώρα για να παραλάβει τον Τούρκο πρόεδρο, εάν αυτό κρινόταν αναγκαίο.

«Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη, γιατί υπήρχε περίπτωση να εξελιχθεί το πραξικόπημα και να έχουμε διαρροές, να προσπαθούν να έρθουν άνθρωποι στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεφύγουν ή σαν αντίδραση στις εσωτερικές υποθέσεις. Εκείνο το βράδυ είχαμε μια καλή κινητοποίηση. Ο στόλος ήταν όλος έξω. Οι πληροφορίες ήταν αρχικά ότι το πραξικόπημα είχε πετύχει και ο Ερντογάν είχε χάσει και από το βράδυ και μετά άρχισε να ανατρέπεται η κατάσταση», σημείωσε ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Κληθείς να απαντήσει στο εάν ο Ερντογάν γνώριζε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να τον διασώσει, εάν χρειαζόταν, επεσήμανε ότι «δεν μπορώ να το διαβεβαιώσω, ούτε να το διαψεύσω. Έγινε προσπάθεια επικοινωνίας αν χρειαζόταν κάτι να γίνει. Νομίζω ότι τηρήσαμε μια πολύ καλή στάση στην υπόθεση».

Προσπαθήσαμε να στείλουμε πίσω τους οκτώ αξιωματικούς με ελικόπτερο

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά προσπάθησε να στείλει πίσω στην Τουρκία τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας. Όμως, κάτι τέτοιο δεν έγινε διότι είχαν διακοπεί οι επικοινωνίες.

«Ακόμα και τη στιγμή που ήρθε το ελικόπτερο με τους οκτώ έγινε μία προσπάθεια να επιστρέψει το ελικόπτερο πίσω, αλλά είχαν χαθεί οι επικοινωνίες. Όταν έγινε η προσγείωση του ελικοπτέρου, προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Ακάρ, γιατί θα είχε κλείσει το θέμα πολύ πιο ομαλά. Όταν μου ζήτησε ο Ακάρ να γυρίσουν οι οκτώ στην Τουρκία είχε εξελιχθεί η κατάσταση, είχαν συλληφθεί, είχαν μπει στη διαδικασία του ασύλου, είχε μπει η δικαιοσύνη στη μέση, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει τίποτα. Το θέμα ήταν εκείνη τη στιγμή, πριν γίνουν αποδεκτοί, να υπήρχε κάποια συνεννόηση και να γινόταν αυτό που έπρεπε», τόνισε ο κ. Αποστολάκης.

Από την άλλη πλευρά, απαντώντας σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα από τον Τούρκο πρόεδρο, ανέφερε ότι «πρέπει να περιμένουμε αυτό που έχει δείξει ο Ερντογάν, ότι δεν αλλάζει γνώμη και αυτό που θέλει να κάνει, ανεξαρτήτως από το αν υπάρχει σοβαρή πίεση από διεθνείς φορείς και επιπλέον ότι περνάει ένα μήνυμα αυτή τη στιγμή στον ισλαμικό κόσμο πως αυτό που νομίζει ότι μπορεί να κάνει ως κυρίαρχο κράτος, το έκανε πράξη ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις. Περιμένουμε ότι δεν θα αλλάξει τις απόψεις του και δεν θα πειστεί να κάνει πίσω σε όσα έχει δηλώσει».

Ακόμη, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι «ο ρόλος των ισχυρών, με μία λέξη είναι χλιαρός. Αυτή τη στιγμή από όλη τη διεθνή κοινότητα έχουμε εισπράξει φραστικές υποστηρίξεις χωρίς να υπάρχουν προοπτικές να γίνουν κάποιες ενέργειες ώστε να φρενάρουν τις ενέργειες της Τουρκίας. Και δυστυχώς φοβάμαι ότι δεν θα υπάρξουν».

«Τελικά σε πρώτη φάση πρέπει να είμαστε ικανοί εμείς να διαχειριστούμε την κατάσταση και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να μην φτάσουν τα πράγματα στο να γίνει στρατικοποίηση. Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής. Υποστηρίζουμε το Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες. Θεωρούμε ότι αυτά μας δίνουν δίκιο. Κάποιος πρέπει να τα προασπίσει και να τα εφαρμόσει. Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους πάντες ότι θα πράξει το αυτονόητο. Αλλά δεν χρειάζεται να φτάσουμε εκεί. Μην κάνουμε τέτοια σενάρια γιατί δεν είναι καλό για κανέναν», συνέχισε.

Επιπλέον, εξήγησε πως «θεωρώ ότι κανείς δεν θα δοκιμάσει να χαλάσει τις σχέσεις του ειδικά με πολεμικές επιχειρήσεις με κάποιον, με τον οποίο προσπαθεί να έχει καλές σχέσεις. Η Ευρώπη θα πιέσει αυτόν που πιέζεται. Ο Ερντογάν έχει δείξει ότι είναι ασυμπίεστος».

Ακόμη, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι «ένα θερμό επεισόδιο θα προκύψει αν γίνουν κάποιες λάθος ενέργειες. Και εάν προκληθεί. Θεωρώ ότι δεν συμφέρει κανέναν το θερμό επεισόδιο. Οι πιθανότητες να προκύψει είναι λίγες. Και η προετοιμασία και η βούληση για να το αντιμετωπίσουμε πρέπει να είναι σαφής».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου