Από χθες Τετάρτη η Ελλάδα δέχεται στο έδαφός της και Βρετανούς επισκέπτες, σε μια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία, αλλά και ανοίγει μία από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος για τον ελληνικό τουρισμό. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού, μετά τη Γερμανία, ενώ η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό των Βρετανών ιδιαίτερα για το προϊόν Ηλιος και Θάλασσα.
Το 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Βρετανία διαμορφώθηκαν στα 2,564 δισεκατομμύρια ευρώ και οι αφίξεις πέρυσι έφτασαν τα 3,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες. To 2019, το 26% των δαπανών των Βρετανών στην Ελλάδα έγινε στο δεύτερο τρίμηνο και το 63% στο τρίτο, ενώ το 89% των πριν από την πανδημία προγραμματισμένων θέσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια για φέτος ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους. Επίσης, το 2019, το 28% των αφίξεων των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο δεύτερο τρίμηνο και το 58% στο τρίτο, ενώ το 27% των διανυκτερεύσεων έγινε στο δεύτερο τρίμηνο και το 60% στο τρίτο.
«Παρακολουθούμε τα νούμερα και τις διαδικασίες που εφαρμόζουμε και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα», σημείωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης χθες πρώτη μέρα που η Ελλάδα υποδέχθηκε και πάλι Βρετανούς στα αεροδρόμιά της έπειτα από πολλούς μήνες. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παραμένουμε σε εγρήγορση. Δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την κατάσταση. Αν χρειαστεί, θα λάβουμε στοχευμένα μέτρα», υπογράμμισε καθώς η ανησυχία για την πανδημία και τις επιδόσεις της Αγγλίας στη διαχείρισή της παραμένουν ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και μερικές εβδομάδες κινείται σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση, εκτίμησε ο υπουργός Τουρισμού, διατυπώνοντας την άποψη πως το Λονδίνο «έχει την κατάσταση υπό έλεγχο και ότι δεν θα χρειαστεί να λάβουμε μέτρα».
Ζήτηση για Ελλάδα
Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν πολλοί στη Βρετανία που προσπαθούν να βρουν πτήση προς την Ελλάδα, αλλά δεν βρίσκουν ακόμα απευθείας πτήσεις αν και υπάρχουν ήδη κάποιες, κυρίως πτήσεις τσάρτερ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο συγκαταλέγεται στις χώρες που υπέστησαν σημαντικότατο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς εμφάνισε υψηλό δείκτη θανάτων ανά 100.000 ατόμων πληθυσμού. Καθώς εξομαλύνεται η κατάσταση, αίρονται και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Οι οικονομολόγοι αναμένουν μείωση του βρετανικού ΑΕΠ της τάξης του 6,5% το 2020 και αύξηση της ανεργίας στο 4,8% με ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 4% το 2021 και υποχώρηση της ανεργίας στο 4,4%. Παρατηρείται επίσης σημαντική κάμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς και του δείκτη οικονομικού κλίματος, κάτι που σημαίνει πως η διάθεση των Βρετανών για ταξίδια αλλά και η οικονομική τους δυνατότητα να τα υλοποιήσουν επηρεάζονται έντονα αρνητικά.
Να σημειωθεί πως πριν από την πανδημία ο εξερχόμενος τουρισμός από τη Μεγάλη Βρετανία ήταν 70 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Οι κύριοι προορισμοί του ήταν κατά σειράν προτίμησης οι Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία και ΗΠΑ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση, ενώ οι κύριοι προορισμοί των Βρετανών στη Μεσόγειο είναι οι Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία. Οι Βρετανοί βρίσκονται σχετικά υψηλά και στη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη στην Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 2019 ήταν 733 ευρώ, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής τους ήταν 8,7 ημέρες. Στη χώρα μας οι Top-3 προορισμοί τους είναι τα Ιόνια Νησιά, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη.
Πηγή: kathimerini.gr