Περίπου 2,4 εκατ. τουρίστες από το εξωτερικό ταξίδεψαν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport. Ποιες περιοχές προτίμησαν όσοι επέλεξαν να κάνουν διακοπές στη χώρα. Στην πρώτη θέση οι Γερμανοί, στη λίστα και η Βρετανία παρά την καραντίνα.
Σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται το ποσοστό ανάκτησης της επιβατικής κίνησης για το α’ εξάμηνο του έτους στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, καθώς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στους περιφερειακούς αερολιμένες της χώρας ταξίδεψαν 2,4 εκατ. τουρίστες, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 22% των επιπέδων του 2019, όταν είχαν ταξιδέψει περίπου 11 εκατ. τουρίστες.
Σε σχέση με το 2020, πάντως, καταγράφεται άνοδος κατά 37,8% για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, χωρίς, ωστόσο, να είναι απολύτως αντιπροσωπευτικό το ποσοστό αυτό, με δεδομένο ότι η τουριστική σεζόν πέρυσι έκανε επανεκκίνηση στις 15 Ιουνίου και οι 2,5 πρώτοι μήνες του έτους δεν είχαν επηρεαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού.
Βάσει των στοιχείων, για το α’ εξάμηνο του έτους οι επιβάτες εσωτερικού ανήλθαν σε 1 εκατ. περίπου, σημειώνοντας πτώση 11,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ ο αριθμός των ταξιδιωτών από το εξωτερικό διαμορφώθηκε σε 1,4 εκατ., με αύξηση 131,2% συγκριτικά με το 2020.
Σε μηνιαία βάση, η επιβατική κίνηση του περασμένου Ιουνίου κατέγραψε άνοδο 675% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όταν, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που βρίσκονταν σε ισχύ μέχρι τις 15 Ιουνίου, ταξίδεψαν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport Greece μόλις 190 χιλιάδες τουρίστες. Μόνο τον προηγούμενο μήνα, πάντως, ο αριθμός των επιβατών από το εξωτερικό ανήλθε σε 1,06 εκατ., ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των ταξιδιωτών εσωτερικού διαμορφώθηκε σε 405 χιλιάδες.
Οι προορισμοί που βρέθηκαν ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων ταξιδιωτών τον Ιούνιο είναι η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη, η Κως και η Κέρκυρα, ενώ μία σχετική κινητικότητα καταγράφηκε και στα Χανιά, τη Ζάκυνθο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.
Ποιοι «ψήφισαν» Ελλάδα
Τη δυναμική της έδειξε τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού η γερμανική αγορά, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών για την Ελλάδα.
Οι Γερμανοί βρέθηκαν στην πρώτη θέση των χωρών που τροφοδότησαν με επισκέπτες τη χώρα μας τον Ιούνιο, με την Πολωνία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση, συνεχίζοντας να αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη για τον ελληνικό τουρισμό αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι o εισερχόμενος τουρισμός από τη συγκεκριμένη χώρα τη διετία 2017-2019 κατέγραψε αύξηση κατά 14,1%, με σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος από την Πολωνία.
Στην τρίτη θέση έπεται η γαλλική αγορά, η οποία συγκαταλέγεται φέτος στις μεγαλύτερες πηγές ταξιδιωτών για την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αεροπορικές εταιρείες και tour operators έχουν αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων προς τη χώρα μας, σε μία προσπάθεια να καλύψουν την ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται.
Την πεντάδα συμπληρώνουν για τον Ιούνιο η Ολλανδία και η Ιταλία, ενώ στην έκτη θέση, παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, βρέθηκε η Βρετανία, η δεύτερη μεγαλύτερη παραδοσιακά αγορά για τον ελληνικό τουρισμό. Τη λίστα με τις 10 χώρες απ’ όπου προέρχεται η πλειονότητα των τουριστών που «ψήφισε» Ελλάδα για διακοπές τον Ιούνιο συμπληρώνουν η Τσεχία, η Αυστρία, το Ισραήλ και η Ρουμανία.