Σε έξαρση βρίσκονται ξανά στη χώρα το φετινό καλοκαίρι τα κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καθώς σε όλη την Ελλάδα οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία από τις αρχές Ιουλίου είναι σε διπλάσιο αριθμό από αυτόν που είχαμε συνηθίσει τους προηγούμενους μήνες, με βάση τα στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα.
Ωστόσο, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, παρότι υπάρχει μία «κινητικότητα» σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, δεν παρατηρείται έξαρση, καθότι τα κρούσματα που χρήζουν νοσηλείας στην Α’ Παθολογική Κλινική δεν ξεπερνούν τα 3-4 περιστατικά εβδομαδιαίως και είναι άτομα μεγάλης ηλικίας που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν και άλλα υποκείμενα νοσήματα, όπως δήλωσε στη «δ» ο διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων Στέλιος Καραταπάνης. Πρόκειται δηλαδή για ηλικιωμένους που χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα για την αντιμετώπισης της νόσου, και χωρίς να υπάρχει κανένα βαρύ περιστατικό που να νοσηλεύεται στο ΓΝΡ. Είναι κάτοικοι της Ρόδου, αλλά και επισκέπτες που βρίσκονται στο νησί αυτή την περίοδο, ενώ με αεροδιακομιδή ήρθε από νησί του νομού μας και ένα περιστατικό για νοσηλεία.
Σύμφωνα με τον κ. Καραταπάνη, αυτή η κινητικότητα δεν είναι ανησυχητική, συνιστώντας ωστόσο στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να είναι προσεκτικά.
Ο κ. Καραταπάνης ερωτηθείς και για το αν υπήρξαν περιστατικά στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου από άτομα που χρειάσθηκαν νοσηλεία, λόγω του κύματος καύσωνα, με τη θερμοκρασία να χτυπάει 40άρια και στο νησί, επεσήμανε ότι μέχρι και την Κυριακή δεν παρατηρήθηκε κάτι. Σημειώνεται ότι στα ύψη θα είναι ο υδράργυρος με 40άρια καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο covid-19 εξακολουθεί να προκαλεί 1.700 θανάτους την εβδομάδα
Ο covid-19 εξακολουθεί να προκαλεί περίπου 1.700 θανάτους την εβδομάδα σε όλον τον κόσμο, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καλώντας όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν κατά της νόσου.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την παρατηρούμενη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Παρά τον υψηλό αριθμό θανάτων, «τα στοιχεία δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη έχει μειωθεί μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού και των πολιτών άνω των 60 ετών, δύο εκ των ομάδων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο», δήλωσε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιάζονται κατά της Covid-19 εντός 12 μηνών από την τελευταία δόση που τους χορηγήθηκε», υπενθύμισε. Από την έναρξη της πανδημίας, η Covid-19 έχει προκαλέσει πάνω από επτά εκατομμύρια θανάτους σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ.
Γιατί εξαπλώνεται η μετάλλαξη FLiRT
Για την εμφάνιση του FLiRT, του νέου στελέχους του κορωνοϊού στη χώρα μας, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, προ ημερών είχε δηλώσει ότι «Το στέλεχος αυτό έχει τις ίδιες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας με άλλα γνωστά στελέχη, καθιστώντας το πιο ικανό να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρουν προηγούμενες νόσοι ή εμβολιασμοί».
Παρά την αυξημένη μεταδοτικότητα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία, ιδιαίτερα κατά της βαριάς νόσου.
«Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία κυκλοφορούν κάθε Οκτώβριο, ενισχύουν την ανοσία, αν και δεν έχουν λάβει υπόψη τις νέες μεταλλάξεις», σημείωσε. Πρόσθεσε πως «τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, γεγονός που εξηγεί γιατί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν χαμηλές».
Παρά την αύξηση στις νοσηλείες και τις εισαγωγές στις απλές κλίνες, οι αριθμοί παραμένουν χαμηλοί σε σχέση με την πανδημική περίοδο. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το σύστημα υγείας, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι επίσης χαμηλός, κυρίως σε άτομα με πολλαπλές νοσηρότητες», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Απροσδιόριστη η προέλευση των μεταλλάξεων»
Όσον αφορά την παγκόσμια εξάπλωση της νέας μετάλλαξης, ο καθηγητής ανέφερε ότι αυτή είναι παρούσα σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. «Η προέλευση των μεταλλάξεων δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστεί, αλλά η επιτήρηση συνεχίζεται και δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό», είπε.
Ο κ. Μαγιορκίνης υπενθύμισε ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας και η έγκαιρη διεξαγωγή τεστ σε περίπτωση συμπτωμάτων. «Η αρχική θεραπεία εντός των πρώτων πέντε ημερών από τη διάγνωση είναι κρίσιμη για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών», τόνισε.