• Σήμερα θα απολογηθούν τρεις εξ’ αυτών • Τι αναφέρει η Ασφάλεια στο διαβιβαστικό της δικογραφίας έγγραφο
Ποινικές διώξεις για εγκληματική οργάνωση, για διακεκριμένη κλοπή όπου η συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που είχαν ενωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών και από πρόσωπα που διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, στέρηση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και απείθεια άσκησε χθες η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου εις βάρος των 15 εμπλεκόμενων αθίγγανων που συμμετέχουν στην μεγαλύτερη μέχρι σήμερα εγκληματική οργάνωση διαρρηκτών που έδρασε στο νησί.
Κατηγορούμενοι είναι ένας 29χρονος, ένας 19χρονος, ένας 26χρονος, ένας 22χρονος, ένας 31χρονος ένας 18χρονος, ένας 23χρονος, ένας 45χρονος, ένας 23χρονος, ένας 22χρονος, ένας 24χρονος, μια 30χρονη, μια 29χρονη, ένας 38χρονος κι ένας 19χρονος για τις πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης και για διακεκριμένες κλοπές σε απόπειρα και τετελεσμένες, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, από άτομα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση.
Ο πρώτος κατηγορείται και για απείθεια.
Σήμερα θα απολογηθούν τρείς εκ των εμπλεκομένων, δύο άνδρες και μια κρατούμενη γυναίκα, με συνηγόρους τους κ.κ. Στέλιο Αλεξανδρή, Τάσο Διάκο και Πολυξένη Χατζηγιάννη.
Οι δράστες, όπως έγραψε η «δημοκρατική» ξεκίνησαν την δράση τους από τις αρχές του 2023 και λειτουργούσαν σε υποομάδες των 4, σε περιοχές εκτός της πόλεως Ρόδου και συγκεκριμένα στην Παστίδα, στην Σορωνή, στην Κάλαθο, στην Κρεμαστή, στα Κοσκινού, στις Καλυθιές και στη Νότια Ρόδο. Μετέβαιναν σε κατοικίες με κλεμμένα αυτοκίνητα, εγκαταλελειμμένα ή αγορασμένα στα οποία είχαν πινακίδες κλεμμένες άλλων οχημάτων.
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί ειδικότερα 10 οχήματα τα οποία χρησιμοποίησε η εγκληματική οργάνωση!
Σύμφωνα με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου οι δράστες, φροντίζοντας αρχικά την ασφαλή μετάβασή τους στον τόπο δράσης τους και τη διαφυγή τους από αυτόν, εντόπιζαν και αφαιρούσαν σε προγενέστερο χρόνο αυτοκίνητα, ενίοτε εγκαταλειμμένα, ενίοτε δε προέβαιναν στην αγορά κάποιων εξ αυτών. Στη συνέχεια τοποθετούσαν σε αυτά πινακίδες κυκλοφορίας που αφαιρούσαν από έτερα αυτοκίνητα, παραπλανώντας με αυτόν τον τρόπο τις αρχές, σε περίπτωση που αυτόπτης μάρτυρας συγκρατούσε τον τύπο του αυτοκινήτου ή την πινακίδα κυκλοφορίας αυτού.
Τα αυτοκίνητα, τα οποία αποτελούσαν αποκλειστικά τα “επιχειρησιακά τους οχήματα”, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, τα φύλασσαν – στάθμευαν σε προαύλιους χώρους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να ασκούν φυσική εξουσία επί αυτών (οχημάτων) και σε περίπτωση εντοπισμού τους να μην δύναται γεωγραφικά να συσχετιστούν με τους τόπους κατοικίας τους ή εκδήλωσης των συνήθων δραστηριοτήτων τους.
Λόγω του ό,τι η οργανωμένη αυτή ομάδα δραστών είναι άτομα που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές διαπράττοντας ίδια αδικήματα, χρησιμοποιώντας την εμπειρία τους, φρόντισαν να εξασφαλίσουν τη μεταξύ τους επικοινωνία, χωρίς να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα που θα μπορούσαν να εντοπιστούν σε περίπτωση άρσης απορρήτου, αλλά προμηθεύτηκαν ασυρμάτους, τους οποίους αφαίρεσαν από εργοτάξιο.
Επιπλέον, κατά το χρόνο δράσης τους χρησιμοποιούσαν προφυλάξεις, όπως υφασμάτινα περιλαίμια, καπέλα προκειμένου να κρύψουν ή να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά τους σε περίπτωση που βιντεοσκοπείται από κάμερες ασφαλείας η οικία ή ο χώρος όπου μεταβαίνουν, ενώ έφεραν όλοι γάντια προκειμένου να μην αφήσουν δακτυλικά αποτυπώματα.
Αφού είχαν εξασφαλίσει όλα τα ανωτέρω μετέβαιναν σε περιοχές εκτός του αστικού ιστού της πόλης της Ρόδου, περιοχές που είναι επί το πλείστον αραιοκατοικημένες, καθώς η αστυνόμευση σε τέτοιου είδους οικισμούς δεν έχει την ίδια ένταση με εκείνη που λαμβάνει χώρα στην πόλη της Ρόδου και ως εκ τούτου σε περίπτωση που καταστούν αντιληπτοί από τους παθόντες – αυτόπτες μάρτυρες θα έχουν ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα καταδίωξης και ακινητοποίησής τους, εντόπιζαν αποκλειστικά μονοκατοικίες και αφού εξακρίβωναν ότι από αυτές απουσίαζαν οι ένοικοι, με διαρρηκτικά εργαλεία που έφεραν μαζί τους, εισέρχονταν και αφαιρούσαν χρηματοκιβώτια, διάφορα χρηματικά ποσά, χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα.
Η υπολογιζόμενη λεία των δραστών ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, είτε σε μετρητά είτε σε υπολογιζόμενη αξία των τιμαλφών και συγκεκριμένα σε χρυσαφικά συνολικής αξίας άνω των 550.000 ευρώ και χρηματικά ποσά άνω των 50.000 ευρώ.
Η Ασφάλεια αναφέρει εξάλλου ότι η οργάνωση χαρακτηρίζεται από την ενιαία της μορφή και διέπεται από τρία κριτήρια: το ποιοτικό (επιχειρησιακά δομημένη ομάδα), το ποσοτικό (τουλάχιστον τέσσερα άτομα) και το χρονικό (διάρκεια δράσης).
Φέρει τα χαρακτηριστικά οργανωμένης και δομημένης εγκληματικής ομάδας, τα μέλη αυτής εναλλάσσονται μεταξύ τους, η δράση τους είναι διηνεκής και έχουν δομήσει την εγκληματική τους δραστηριότητα στην διάπραξη διαρρήξεων μονοκατοικιών, σε συγκεκριμένο χρόνο και με συγκεκριμένη μέθοδο, χωρίς να παρατηρείται οποιαδήποτε παρέκκλιση, γεγονός που καταδεικνύει ότι η εν λόγω εγκληματική ομάδα διέπεται από μεθοδικότητα και πειθαρχία, με απώτερο σκοπό τον παράνομο πλουτισμό.
Αρχηγικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση είχαν ο πρώτος (29 ετών) και ο πέμπτος (31 ετών). Ο τελευταίος μάλιστα στρατολόγησε τον 45χρονο, τον 23χρονο και τον 22χρονο από την Αθήνα, άτομα που η αστυνομία θεωρεί εξαιρετικά επικίνδυνους.
Τον Σεπτέμβριο του 2023 τα μέλη της άλλαξαν διότι υπήρξε καυγάς μεταξύ τους για τα κλοπιμαία και είχαν σχηματιστεί δικογραφίες για πυροβολισμούς στον τσιγγανομαχαλά.