Αγώνα να κρατηθεί «ζωντανή» η τουριστική ζήτηση μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου δίνουν οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες του τουρισμού, σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί η σεζόν, να αυξηθούν τα τουριστικά έσοδα, αλλά και να υπάρχει μια πιο ομαλή εξέλιξη των πληροτήτων κατά την διάρκεια του έτους. Το γεγονός πάντως πως, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα ξεπεραστεί ο στόχος των 19 εκατ. αφίξεων, δίνει ελπίδες για επέκταση της σεζόν και πέραν των καλοκαιριών μηνών.
Το φαινόμενο της εποχικότητας αναγνωρίζεται σε όλες τις μελέτες ως το πιο εμφανές χαρακτηριστικό του τουριστικού κλάδου, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και το σημαντικότερο πρόβλημα που ο κλάδος
καλείται να αντιμετωπίσει. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat, το 2012 το 63,72% των αφίξεων σε τουριστικά καταλύματα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Ιούνιου- Σεπτεμβρίου, ένα ποσοστό το οποίο διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ διαφορετικών χωρών.
Στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2013 το ποσοστό των αλλοδαπών τουριστών αντιστοιχούσε στο 56,5% του συνολικού τουρισμού του έτους, όταν το 2008 το ποσοστό αυτό ήταν 51%. Λαμβάνοντας δε υπόψη τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για τις προτιμήσεις των ευρωπαίων τουριστών που σε ποσοστό 46% επιλέγουν να πάνε τις κύριες διακοπές τους για τον ήλιο και τη θάλασσα του επιλεγμένου προορισμού, είναι πολύ πιθανό το φαινόμενο της εποχικότητας να συνεχίσει να οξύνεται, όπως δείχνουν τα στοιχεία.
Όσον αφορά αντίθετα στις ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας , το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 49,44% για την Ιταλία, 48,8% για την Κύπρο, 48,38% για την Πορτογαλία και 46,91% για την Ισπανία. Προκύπτει δηλαδή ότι, σύμφωνα με τα παραπάνω ευρήματα, η εποχικότητα του τουρισμού στην Ελλάδα είναι οξύτερη από τις υπόλοιπες χώρες. Το αρνητικό για την Ελλάδα είναι ακόμη ότι οι βασικές της τουριστικές αγορές, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία, χώρες με τα υψηλότερα μερίδια αφίξεων σε καταλύματα στην Ελλάδα εμφανίζουν εποχικότητα υψηλότερη από τη μέση εποχικότητα του εισερχόμενου τουρισμού.
Όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, οι περιφέρειες με υψηλότερη εποχικότητα από το σύνολο της επικράτειας είναι τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Αντίθετα οι περιφέρειες Αττικής και Ηπείρου εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερη εποχικότητα σε σχέση με την επικράτεια.
Πηγή:capital.gr