Ειδήσεις

Ο φορολογικός Γολγοθάς που έρχεται έως το τέλος του έτους

Στην τελική ευθεία για τη μεγάλη και πολύ δύσκολη φορολογική ανάβαση του δεύτερου μισού του έτους βρίσκονται πλέον οι φορολογούμενοι. Το 2016 αποδεικνύεται μια από τις πιο δύσκολες χρονιές, καθώς οι νέες επιβαρύνσεις πέφτουν σαν βροχή, ψαλιδίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Ο κατάλογος των φόρων μακρύς και πολύ βαρύς για όλους. Συνολικά οι φορολογούμενοι, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, θα κληθούν να πληρώσουν έως το τέλος του έτους περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους προκειμένου να επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι του Προϋπολογισμού και να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του περιβόητου “κόφτη” δαπανών, αλλά και η επιβολή πρόσθετων φορολογικών μέτρων.

Η φοροκαταιγίδα την οποία αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι είναι το αποτέλεσμα κυρίως της πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε περικοπή των κρατικών δαπανών, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τον προνομιακό πελατειακό της χώρο, αυτόν του Δημοσίου.
ΒΟΧ

Φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει κάθε μήνα να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν τους εξής φόρους:

– Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη από τις τρεις δόσεις του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η τρίτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ η πρώτη πληρώθηκε στο τέλος Ιουλίου. Οι φορολογούμενοι συνολικά θα κληθούν να πληρώσουν λογαριασμό ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ μέσω των νέων εκκαθαριστικών.

– Από τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να “φορτωθούν” στο Τaxisnet τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα γίνουν αλλαγές και φέτος στα τέλη κυκλοφορίας. Ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοχοι Ι.Χ. μέσω των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Για τα νέα τέλη κυκλοφορίας το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του. Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις, όπως είναι ο υπολογισμός με βάση τούς εκπεμπόμενους ρύπους και για οχήματα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει από το 2007 και μετά και όχι μόνο αυτά που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει από το 2010 και μετά, που ισχύει σήμερα. Η αλλαγή αυτή πρόκειται να φέρει επιβαρύνσεις για τα οχήματα ηλικίας 7 έως 10 ετών, ακόμα και μικρού κυβισμού, τα οποία αποτελούν πλέον την πλειονότητα των οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

– Κάθε μήνα έως το τέλος του έτους οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώνουν δόση για τον φόρο εισοδήματος των κερδών που αποκόμισαν το 2015. Μάλιστα, ο φόρος είναι σημαντικά αυξημένος, καθώς υπολογίζεται με συντελεστή 29%, αντί για 26% που ίσχυε μέχρι και τη χρήση του 2014. Επίσης, αυξημένη είναι και η φορολόγηση των μερισμάτων.

– Κάθε μήνα οι επιχειρήσεις θα αποδίδουν ΦΠΑ στο Δημόσιο που προσεγγίζει κατά μέσο όρο τα 1,1 δισ. ευρώ. Ο ΦΠΑ είναι αυξημένος λόγω της αύξησης του κανονικού συντελεστή από το 23% στο 24% και της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου.

– Έως το τέλος του έτους μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν μέσω της παρακράτησης φόρου περίπου το ποσό των 8 δισ. ευρώ. Η παρακράτηση είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και της αλλαγής της φορολογικής κλίμακας.

Να σημειωθεί ότι η έγκαιρη πληρωμή των φόρων είναι πολύ κρίσιμη για όσους έχουν ρυθμίσει παλαιότερες οφειλές με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αν εντός 15 ημερών από τη λήξη μιας πληρωμής δεν την εξοφλήσουν ή ρυθμίσουν εκ νέου, τότε θα χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Οι διευκολύνσεις για την πληρωμή των φόρων 

Οι φορολογούμενοι βρίσκονται ήδη και πρόκειται να βρεθούν σε ακόμα πιο δυσμενή θέση για την πληρωμή των φόρων που έρχονται. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες δυνατότητες για την πληρωμή των φόρων σε δόσεις.

Οι φορολογούμενοι έχουν αρχίσει να παίρνουν μολύβι και χαρτί προκειμένου να υπολογίσουν αν και πόσα τούς περισσεύουν προκειμένου να εκπληρώσουν τις νέες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Υπάρχει η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης με τους εξής τρόπους:

– Επιλογή της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων που προσφέρεται σε όλους τους φορολογουμένους. Για να ενταχθεί ένας φορολογούμενος στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν κάποια δόση καταστεί ληξιπρόθεσμη, θα πρέπει να επισκεφθεί την Εφορία και να υποβάλει τη σχετική αίτηση. Αν μια οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη, τότε η αίτηση της ρύθμισης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω Τaxisnet, με υποχρεωτική εξουσιοδότηση τράπεζας να εκτελεί κάθε μήνα εντολή πληρωμής της δόσης. Το επιτόκιο της ρύθμισης είναι 8,76% ετησίως και, στην περίπτωση μη πληρωμής δόσης, χρεώνεται αυτόματα προσαύξηση 15% στο ποσό της δόσης.

– Η δεύτερη άτυπη επιλογή που έχουν οι φορολογούμενοι είναι να αφήσουν κάποια φορολογική οφειλή να καταστεί ληξιπρόθεσμη και να την εξυπηρετούν οι ίδιοι με την κατάθεση κάποιου ποσού που τους περισσεύει. Στην περίπτωση αυτή, χρεώνονται με μηνιαία προσαύξηση 0,73%, αλλά κινδυνεύουν να ληφθούν εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις. Για την προστασία τους από την κατάσχεση υπάρχει η δυνατότητα της δήλωσης ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού μέσω Τaxisnet, στον οποίο προστατεύεται ποσό έως 1.250 ευρώ. Από μισθούς ή συντάξεις δεν μπορεί να κατασχεθεί ποσό έως 1.000 ευρώ, για τμήμα μισθού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 μπορεί να κατασχεθεί το 50% και για τμήμα ποσού άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 100%. Σε γενικές γραμμές, όταν στην Εφορία βλέπουν ότι ο φορολογούμενος εξοφλεί οικειοθελώς ακόμα και με μικρά ποσά την οφειλή του, δεν λαμβάνουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

– Επιλογή των διευκολύνσεων που προσφέρουν οι τράπεζες για την πληρωμή φόρων. Οι διευκολύνσεις προσφέρονται μέσω πιστωτικών καρτών που διαθέτουν επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο. Παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης κάθε δόσης σε έως και δώδεκα μηνιαίες άτοκες δόσεις. Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή, καθώς, αν δεν εξοφληθεί η δόση της κάρτας εγκαίρως, τότε χρεώνεται το επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας, που είναι πολύ τσουχτερό, καθώς μπορεί και να ξεπεράσει το 20%.

Έρχεται ο ΕΝΦΙΑ

Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να βάλουν φέτος πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τον φόρο ακινήτων, τον γνωστό ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του φόρου αναμένεται να ξεκινήσουν να “φορτώνονται” σταδιακά στο Τaxisnet το διήμερο 18-19 Αυγούστου και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο φόρος πρόκειται να εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία δόση τον Ιανουάριο του 2017.

Οι αλλαγές 

Στις αλλαγές που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι περιλαμβάνεται:

– Μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ. Με την αλλαγή αυτή, μπαίνει συμπληρωματικός φόρος σε περισσότερους ιδιοκτήτες και ουσιαστικά ακυρώνεται το όποιο όφελος θα υπήρχε από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, η οποία ήρθε έπειτα από απανωτές καταδικαστικές αποφάσεις του Δημοσίου για τις εξωπραγματικές τιμές.

– Αυξάνονται έως και 25% οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα.

– Καταργείται η απαλλαγή από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των νομικών προσώπων και επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 1 τοις χιλίοις.

– Δεν επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στα κτίρια ηλικίας άνω των 100 ετών που είναι μνημεία και ιστορικά διατηρητέα.

– Αυξάνεται από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα. Ειδικά στις εταιρείες επενδύσεων ακινήτων, αυξάνεται από 2,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις.

– Καταργείται η έκπτωση 20% από τον βασικό φόρο για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Να σημειωθεί ότι “ξηλώθηκε” πρόσφατα η επιβολή συμπληρωματικού φόρου και στα αγροτεμάχια, καθώς προέκυψε ότι θα βεβαιώνονταν εξωπραγματικά ποσά στους φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις.

Οι χαμένοι

Από την επεξεργασία των αλλαγών και των επιπτώσεων που αυτές αποφέρουν στο τελικό αποτέλεσμα του φόρου, προκύπτει ότι οι παρεμβάσεις έχουν γίνει είναι πολύ μελετημένες ως προς τις εισπρακτικές τους επιπτώσεις, με στόχο να πληρώσουν περισσότερα οι υποτιθέμενοι “έχοντες”, ενώ τελικά την πληρώνουν οι περισσότεροι και ακόμα και οι μικροϊδιοκτήτες. Κατά κύριο λόγο, τα θύματα του νέου ΕΝΦΙΑ είναι οι μεσαίοι ιδιοκτήτες, αυτοί δηλαδή που έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 200.000 έως 300.000 ευρώ, καθώς και οι επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα χειρουργικής επέμβασης για να αυξηθεί το φορολογικό βάρος στοχευμένα στους υποτιθέμενους έχοντες είναι το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 4.050 ευρώ, στο όνομα της μη ελάφρυνσης “των πλουσίων”, και η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του συμπληρωματικού φόρου και των οικοπέδων.

Οι κερδισμένοι 

Υπάρχουν και λίγοι οι οποίοι θα δουν μείωση του ποσού που θα κληθούν να πληρώσουν με το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Κερδισμένοι είναι όσοι έχουν κτίσματα σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης και με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατέβηκαν κλιμάκιο υπολογισμού του φόρου. Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με τιμή ζώνης πέρυσι 1.500 ευρώ. Πέρυσι πλήρωσε κύριο φόρο 360 ευρώ, ενώ φέτος, λόγω της μείωσης της τιμής ζώνης στα 1.250 ευρώ, θα πληρώσει 296 ευρώ, δηλαδή 64 ευρώ λιγότερα.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου