Ιταλοί «τουρίστες» που κλέβουν πλούσιους Αραβες στα στενοσόκακα της Μυκόνου, Ελληνες και Αλβανοί που οργανώνουν ληστείες τραπεζών στη Σαντορίνη ή «εφορμούν» σε ενοικιαζόμενες βίλες σε νησιά των Κυκλάδων, Σέρβοι και Αγγλοι που προχωρούν σε διαρρήξεις στη Ζάκυνθο και Γάλλοι που ρημάζουν δωμάτια ξενοδοχείου στη Ρόδο, έμποροι ναρκωτικών από τη Γλυφάδα και το Κολωνάκι που προωθούν κοκαΐνη σε τουλάχιστον 100.000 τουρίστες σε κοσμικά νησιά συνθέτουν ορισμένες από τις «εικόνες» της εγκληματικότητας στην καλοκαιρινή Ελλάδα.
Δεκάδες συμμορίες διαβλέπουν την ευκαιρία της παρουσίας εκατομμυρίων τουριστών και την ψευδαίσθηση της ασφάλειας λόγω καλοκαιρινής ραστώνης και εφορμούν. Πραγματοποιούν στοχευμένες επιδρομές με μεγάλες λείες με πληροφοριοδότες, σύμφωνα με αστυνομικούς, από σερβιτόρους ως οικιακές βοηθούς και από «πλασιέ» ενοικιαζόμενων καταλυμάτων ως περιστασιακά εργαζομένους σε οικοδομές.
«Προσοδοφόρες» εξορμήσεις
Κάθε χρόνο στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου σημειώνονται περίπου 450 διαρρήξεις κατοικιών, από τις οποίες οι περισσότερες την καλοκαιρινή περίοδο στη Μύκονο (100-150 κρούσματα). Το «νησί των ανέμων», όπου κάθε καλοκαιρινή ημέρα διαμένουν περίπου 120.000 τουρίστες – από τους οποίους το 80% είναι αλλοδαποί – και δέχεται ετησίως περίπου 600 κρουαζιερόπλοια με 700.000 τουρίστες, είναι το νησί που προτιμούν πλούσιοι άραβες επιχειρηματίες, ευρωπαίοι και αμερικανοί κοσμικοί, ρώσοι μεγιστάνες και… οι πιο δραστήριοι κακοποιοί.
Κύριος στόχος των επιδρομών είναι οι ενοικιαζόμενες μεγάλες βίλες – υπολογίζονται σε περίπου 2.000 – όπου μένουν πρόσκαιρα δεκάδες χιλιάδες τουρίστες με μεγάλο εισόδημα. Οι ξένοι ενοικιαστές μεταφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε όχι περιφραγμένους ή φυλασσόμενους χώρους. Οι επιτήδειοι αντλούν εύκολα πληροφορίες για τη δομή του σπιτιού, τον χώρο με τα χρηματοκιβώτια ή άλλες κρυψώνες από εικόνες στο Διαδίκτυο ενώ τις επισκέπτονται πολλά άτομα κ.τ.λ.
Είναι ενδεικτικές οι τέσσερις σημαντικές ληστρικές επιδρομές τις τελευταίες ημέρες με στόχο αρχικά την ενοικιαζόμενη βίλα μιας 29χρονης Γαλλίδας στην περιοχή της Αλεόμανδρας με λεία 25.000 ευρώ σε μετρητά, 8.000 λιβανέζικες λίρες και κοσμήματα και χρυσαφικά αξίας 130.000 ευρώ. Λίγες ώρες αργότερα πιθανότατα οι ίδιοι διέρρηξαν στον Ορνό τη βίλα του πρώην αστέρα του NBA Ρόνι Σεϊκέλι και άρπαξαν χρήματα, κοσμήματα και ρολόγια συνολικής αξίας 620.000 ευρώ. Ακολούθησαν πάλι στον Ορνό η αρπαγή 145.000 ευρώ από την πολυτελή βίλα του 31χρονου σαουδάραβα πρίγκιπα Φαχάντ αλ Σαούντ και επιδρομή σε πολυτελή κατοικία όπου διέμεναν έξι Ελβετοί και άρπαξαν 49.700 ευρώ και ένα ρολόι αξίας 40.000 ευρώ. Για τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει μεταβεί στη Μύκονο κλιμάκιο της Ασφάλειας Αττικής και οι έρευνες, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται ότι είναι σε καλό σημείο.
Αρπαζαν ρολόγια από τα χέρια
Οπως επισημαίνει ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζει τα δεδομένα της εγκληματικότητας, «στη Μύκονο και ακολούθως στη Σαντορίνη, στην Πάρο και στη Νάξο σε μικρότερο ποσοστό καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά ληστειών και διαρρήξεων. Προ ημερών είχαμε εντοπίσει έξω από πολυτελή κατοικία της Μυκόνου έναν Μαροκινό να φωτογραφίζει και ακολούθησε καταδίωξή του κατά την οποία του έπεσε το κινητό. Βρήκαμε δεκάδες φωτογραφίες από βίλες της περιοχής, των σημείων πρόσβασης κ.τ.λ. Ηταν προφανώς προπομπός ομοεθνών του που θεωρούνται ειδικοί στις “μπούκες” σε σπίτια. Προ μερικών ημερών ακόμη καταγράψαμε τη δράση Ιταλών από τη Νάπολι που στα στενά της Μυκόνου άρπαζαν ακριβά ρολόγια μέσα από τα χέρια τουριστών από τη Μέση Ανατολή.
Μερικές από τις ληστείες έχουν καταγραφεί σε κάμερες. Οταν όμως ανακαλύψαμε το κατάλυμα και την ταυτότητά τους, είχαν σπεύσει με πτήση για την πατρίδα τους. Σε πολλές τέτοιου είδους επιδρομές διαπιστώνεται ότι υπήρχε αρωγή από εργαζομένους στην περιοχή, ενώ σε δύο-τρεις διαρρήξεις είχε διαπιστωθεί ότι δράστες ήταν υπάλληλοι επιχειρηματιών που έγιναν στόχος των ληστών και επιλύθηκε “προσωπικά” το ζήτημα χωρίς περαιτέρω ανακοινώσεις. Στη Σαντορίνη ή σε άλλα μεγάλα νησιά αυτές οι επιδρομές είναι λιγότερες επειδή δεν υπάρχουν τα δεδομένα της Μυκόνου».
Προ διετίας είχε εξαρθρωθεί μια συμμορία Αλβανών που προχωρούσε σε ληστρικές επιδρομές σε σπίτια της Σαντορίνης. Στη Νάξο προ μερικών ημερών είχε σχηματισθεί δικογραφία σε βάρος δύο ομοεθνών τους για 12 κλοπές από κατοικίες, ενώ παρόμοιες δικογραφίες σχηματίστηκαν στη Ρόδο σε βάρος ατόμων από την ίδια βαλκανική χώρα. Προ μερικών εβδομάδων συνελήφθησαν ένας 24χρονος Σύρος και ένας 35χρονος Γάλλος που πήγαιναν στα ξενοδοχεία ως παραθεριστές, εντόπιζαν τα δωμάτια από τα οποία απουσίαζαν οι ένοικοι και «ξήλωναν» τα μικρά χρηματοκιβώτια. Συνολικά είχαν προχωρήσει σε 21 επιδρομές στην Ιαλυσό, στα Κολύμπια και στο Φαληράκι της Ρόδου και ένα στην Κω.
Παρόμοια δεδομένα υπάρχουν και στα νησιά του Ιονίου, όπου κάθε χρόνο σημειώνονται περίπου 300 διαρρήξεις σε κατοικίες, πολλές από τις οποίες την καλοκαιρινή περίοδο. Οι περισσότερες καταγράφονται στην Κέρκυρα – παλαιότερα το βόρειο τμήμα της υπέφερε από τη δράση Αλβανών με ορμητήριο τα παράλια της χώρας τους – και στη Ζάκυνθο. Προ μερικών ημερών είχαν συλληφθεί Σέρβοι αλλά και Αλβανοί για σειρά κλοπών στον πολύβουο, «χαώδη» Λαγανά.
ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Ενα από τα κύρια θέματα που απασχολούν την ΕΛ.ΑΣ. είναι η αποτροπή σημαντικών ληστειών (κυρίως σε τράπεζες) στα τουριστικά θέρετρα. Στελέχη της αναφέρουν ότι τα περίπου 300 υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων σε ελληνικά νησιά αλλά και τα εκατοντάδες κοσμηματοπωλεία είναι ένα ειδικό ζήτημα. Και αυτό με τον φόβο μια τέτοιου είδους ληστεία να μην οδηγήσει σε αιματοχυσία στην πολυκοσμία των νησιών, όπως το καλοκαίρι του 2012 στη Νάουσα της Πάρου, αλλά και για να αποφευχθεί η διαφυγή των δραστών.
Η Σαντορίνη θεωρείται το νησί που παρουσιάζει τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα, ενώ ληστεία έχει σημειωθεί στην Αλόννησο, στο Νυδρί και μια ανεξιχνίαστη επιδρομή το καλοκαίρι του 2012 σε υποκατάστημα της Alpha Bank στις Σπέτσες με λεία περίπου 500.000 ευρώ που αποδίδεται σε συνεργασία ανταρτών πόλης και ποινικών. Σε ληστείες χρυσοχοείων σε Σαντορίνη, Κω και Μύκονο είχαν προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια και μέλη της περιώνυμης πολυεθνικής σπείρας των «Ροζ Πανθήρων».
Κοκαΐνη στην… πλαζ
Οι «μανιταρόπιτες» και τα οργανωμένα κυκλώματα
Περίπου 300 υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών – κοκαΐνης, αμφεταμινών και άλλων ουσιών – αποκαλύπτονται κάθε χρόνο στα νησιά του Αιγαίου και κυρίως σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κω κ.α. Στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο και σε άλλα τουριστικά νησιά του Ιονίου κάθε χρόνο αναδεικνύονται περίπου 270 υποθέσεις αγοραπωλησίας ναρκωτικών.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., το ποσοστό των τουριστών μεγάλου εισοδήματος που μπορεί να αναζητεί κοκαΐνη, κυρίως στο «νησί των ανέμων», υπολογίζεται σε 60%-70% και αυτό προκαλεί μια τεράστια ζήτηση που έρχονται να καλύψουν τουλάχιστον 10-12 οργανωμένα «συστήματα» προώθησης ναρκωτικών με χειμερινή έδρα στα νότια προάστια της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στα δυτικά προάστια κ.α. Προ μερικών μηνών είχε αποκαλυφθεί η δράση κυκλώματος μεταφοράς ναρκωτικών σε Μύκονο και Σαντορίνη που είχε έδρα στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Θράκη.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση δράσης του μεγάλου κυκλώματος πώλησης ναρκωτικών που αποκαλύφθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι με τη συμμετοχή ενός πρώην λιμενικού, ενός «μάνατζερ» κοσμικών εκδηλώσεων και ενός κοσμικού που είχαν δεκάδες πελάτες στη Μύκονο. Οι τελευταίοι μιλούσαν με κινητά που ανήκαν σε άτομα από το Μπανγκλαντές, την Ινδία κ.α. για να μη γίνονται αντιληπτοί, ενώ αποκαλούσαν την κοκαΐνη «μανιταρόπιτα». Η δίκη έχει ορισθεί στις 6 Οκτωβρίου, ενώ τις τελευταίες ημέρες κλήθηκαν για εξηγήσεις στην Εισαγγελία Κυκλάδων επιχειρηματίες, κοσμικοί και άλλοι που φέρονταν αποδέκτες της κοκαΐνης.
Εκτιμάται ότι ρόλο μεσάζοντα στη διακίνηση ναρκωτικών στη Μύκονο και σε άλλα κοσμικά μέρη έχουν ιδιώτες που κάθονται όλη τη σεζόν στα νησιά και πουλάνε διάφορες μορφές υπηρεσιών: οδηγοί, μεσολαβητές για κλείσιμο τραπεζιών σε κλαμπ, ξεναγοί κ.τ.λ.
Το ΒΗΜΑ