Χρονιά δύο ταχυτήτων εξελίσσεται το 2021, με κάποιους προορισμούς να «κοιτούν» τα μεγέθη του 2019 και άλλους να βρίσκονται πολύ πίσω στην κούρσα της ανάκαμψης. Κρίσιμο για το τελικό ταμείο το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.
Με δύο ταχύτητες κινήθηκε ο ελληνικός τουρισμός μετά την επανεκκίνησή, με κάποιους προορισμούς να θέτουν τις βάσεις ακόμη και για να προσεγγίσουν τις «χρυσές» επιδόσεις που κατέγραψαν το 2019 και κάποιους άλλους να βρίσκονται αρκετά πίσω στην κούρσα της ανάκαμψης. Σε καταλύτη για τη μέχρι στιγμής διαμόρφωση της εικόνας έχει αναδειχθεί πάντως η βρετανική αγορά, η υποτονικότητα της οποίας έχει φρενάρει το «comeback» κάποιων νησιωτικών περιοχών. Προσδοκάται όμως ότι η εικόνα θα βελτιωθεί.
Των κερδισμένων προορισμών, πάντως, ηγούνται δύο εκ των πιο δημοφιλών, η Μύκονος και η Σαντορίνη. Τα δύο νησιά έχουν καταγράψει υψηλές πληρότητες μέχρι σήμερα, με τον Αύγουστο να παραμένει «δυνατός» τουριστικά μήνας, καθώς τα ξενοδοχεία είναι σχεδόν γεμάτα. Μάλιστα, οι δύο προορισμοί φαίνεται ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος του 2020 και να αναπληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που κατέγραψαν εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δε, η επιβατική κίνηση από αέρος και στα δύο νησιά το διάστημα από τη 14η Μαΐου, ημέρα επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού, μέχρι και τον Ιούλιο διαμορφώθηκε σε επίπεδα υψηλότερα σε σχέση με την περσινή σεζόν. Μόνο τον Ιούλιο, τόσο η Μύκονος όσο και η Σαντορίνη κατάφεραν πάντως να ανακτήσουν ίσως και πάνω από το 80% της κίνησης του Ιουλίου του 2019, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις για σημαντική ανάκαμψη του high end τουρισμού (τουρισμού πολυτελείας).
Μπορεί ο Μάιος και ο Ιούνιος να κινήθηκαν υποτονικά για τη Ρόδο και την Κρήτη, ωστόσο ο Ιούλιος έδειξε τη δυναμική του, με τα δύο νησιά να καλύπτουν σημαντικό μέρος της ζημιάς που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, καταγράφοντας πληρότητες ακόμη και άνω του 70%, και να προσδοκούν σε περαιτέρω αποκατάσταση των μεγεθών τους τον Αύγουστο. Σε αντίστοιχα επίπεδα διαμορφώνεται επίσης η τουριστική κίνηση στην Κω, στη Μυτιλήνη και στην Κέρκυρα, τρεις προορισμούς που τον Ιούλιο «σπίνταραν», αποκαθιστώντας περίπου το 60% του αριθμού των τουριστών που επέλεξαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς στα συγκεκριμένα νησιά τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Υψηλή ζήτηση καταγράφεται για τα συγκεκριμένα νησιά τον Αύγουστο, ενώ αξιοσημείωτο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και για τον Σεπτέμβριο, έναν μήνα που μπορεί να κάνει τη διαφορά και να δώσει το σήμα ακόμη και για επίτευξη του 50% του 2019.
Ισχυρή ανάκαμψη σε σχέση με πέρυσι καταγράφει ένα ακόμη νησί των Δωδεκανήσων, η Κάρπαθος, η οποία έχει ήδη καταφέρει να διπλασιάσει τον αριθμό των τουριστών που την επισκέφθηκαν πέρυσι και να μπαίνει ξανά στον διεθνή ταξιδιωτικό χάρτη.
Την ίδια στιγμή, η εξάρτηση από τη βρετανική αγορά, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει τη δύναμή της, έχει κρατήσει μέχρι στιγμής πίσω στην πορεία προς την ανάκαμψη την Κεφαλονιά, τη Σκιάθο και τη Ζάκυνθο. Χαμηλές επιδόσεις καταγράφει η Κεφαλονιά, η οποία μέχρι στιγμής βρίσκεται κάτω από τον στόχο του 40%-50% των μεγεθών του 2019, ενώ σημαντικές απώλειες μετρά και η Σκιάθος, η οποία στηρίζει τις ελπίδες της για ανάκτηση του χαμένου εδάφους στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τη Βρετανία.
Η Ζάκυνθος από την άλλη, αν και τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα της σταδιακής επαναφοράς, τον Ιούλιο επέδειξε αντοχές, καταφέρνοντας να καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό, έως και 50%, των αεροπορικών αφίξεων του 2019.
Πηγή euro2day.gr