Πολύ αυξημένο θα είναι φέτος το κόστος της θέρμανσης καθώς σε όλες τις εναλλακτικές πηγές καταγράφονται μεγάλες μεταβολές. Η ετήσια αύξηση 380% στο φυσικό αέριο, η ανατίμηση κατά 211% στο ηλεκτρικό ρεύμα και κατά 31% στο πετρέλαιο αλλά και οι υψηλότερες τιμές ακόμη και στα καυσόξυλα ανοίγουν από τώρα τη συζήτηση για μέτρα στήριξης που θα πρέπει να ληφθούν ενόψει του δύσκολου χειμώνα.
Τα νοικοκυριά αναζητούν από τώρα λύσεις για τη θέρμανση υπό συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 43% τον τελευταίο μήνα και είναι 380% ακριβότερη σε σχέση με πέρυσι ενώ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται τον Αύγουστο στα 376 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είναι και τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών
Τιμή φυσικού αερίου
226 € / MWh
+43% σε έναν μήνα
+380% σε έναν χρόνο
Τιμή ηλεκτρικού ρεύματος
376 € / MWh
+11% σε έναν μήνα
+211% σε έναν χρόνο
Παρά την υποχώρηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, με τα σημερινά δεδομένα η τιμή ενός λίτρου πετρελαίου θέρμανσης θα ξεπερνούσε το 1,5 ευρώ. Οι έμποροι πετρελαιοειδών επιμένουν στην ανάγκη να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.
Τιμή αργού πετρελαίου
88 $ / βαρέλι
-11% σε έναν μήνα
+31% σε έναν χρόνο
Το νέο πακέτο μέτρων εν όψει της ΔΕΘ
Με στόχο την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών ως ασπίδα ενάντια στην ενεργειακή κρίση το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία για τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Στο επίκεντρο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα είναι η μεσαία τάξη αλλά και οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Στην φαρέτρα της, έχει τα επιπλέον έσοδα που συλλέγει κάθε μήνα λόγω της θετικής πορείας των φορολογικών εισπράξεων αλλά και τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που προκύπτει από την θετική πορεία του τουρισμού και την ευρύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέα προκαταβολή, οδήγησαν σε σημαντική υπέρβαση των εσόδων του προϋπολογισμού τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 6,421 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,582 δισ. ευρώ ή 32,7% έναντι του στόχου.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:
Τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού – Να θυμίσουμε ότι σήμερα είναι στα 713 και πλέον εξετάζεται η επαναφορά του στα 750
Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους
Μείωση ή και κατάργηση στο 50% του τέλους επιτηδεύματος που επιβαρύνει τους επαγγελματίες
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το «κλείδωμα» των μέτρων στήριξης, πάντα σύμφωνα με τις αντοχές του προϋπολογισμού, ως αντίβαρο στην ακρίβεια στο τραπέζι βρίσκονται «εργαλεία» για μέτρα – ανάσα για την θέρμανση αλλά και τα καύσιμα.
«Η καλή πορεία των δημοσίων εσόδων συνεχίζεται και τον μήνα Ιούλιο. Είναι συνυφασμένη με την αντοχή που επιδεικνύει η ελληνική οικονομία στις τεράστιες εξωγενείς πιέσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μαζική επιστροφή του ενός τρίτου σχεδόν της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ως εναλλακτική η εξόφληση σε πάρα πολλές και χαμηλού επιτοκίου δόσεις. Η μαζική αυτή επιστροφή αποδεικνύει ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στο ίδιο το επιχειρηματικό μοντέλο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων» τόνισε από πλευράς του ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Τέλος υπενθυμίζεται πως όπως έχει γίνει γνωστό τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα πιστωθούν τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ για το Power Pass Ιουνίου.
Πηγή ΕΡΤ