Η προστασία αλλά και η ανάδειξη του ελαφιού Dama- Dama που είναι το σύμβολο της Ρόδου, αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου.
Συμμετείχαν, εκτός από τον δήμαρχο Ρόδου τα μέλη της ΑΜΚΕ «Εθελοντές για το Περιβάλλον» κ.κ. Μαρτίνος Κανελλάκης, Δημήτρης Γρηγοριάδης και Άννα Αχιολά, ο καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας κ. Μάριο Μασσέτι, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών κ. Κ. Μπαλατσούκα και υπηρεσιακοί παράγοντες.
«Συζητήσαμε με το δήμαρχο Ρόδου τα συμπεράσματα του Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Ροδίνι. Εστιάσαμε σε όλα όσα θα πρέπει να γίνουν ώστε να έχουν ευζωία τα ελάφια Dama- Dama. Δηλώσαμε πως τρεις περιοχές του νησιού είναι ανάγκη να χαρακτηριστούν ως καταφύγια για τα ελάφια που ζουν ελεύθερα. Θα πρέπει να αποκατασταθεί ακόμη έκταση αρκετών στρεμμάτων στον Άγιο Σουλά που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά. Εκεί μπορεί να δημιουργηθεί ένας ενδιάμεσος σταθμός για τα ελάφια που θέλουμε να απελευθερώσουμε. Τώρα αυτά ζουν στο Ροδίνι σε όχι καλές συνθήκες και πρέπει να αφεθούν ελεύθερα. Δεν μπορεί όμως αυτό να γίνει έτσι απλά. Πρέπει να μεταφερθούν πρώτα στον Άγιο Σουλά για να εγκλιματιστούν στη φύση», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Γρηγοριάδης και συμπλήρωσε πως για να ζήσουν καλά τα ελάφια θα πρέπει να παταχθεί η λαθροθηρία.
«Είναι ανάγκη επίσης να παταχθεί το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης βόσκησης των αιγοπροβάτων στις ελεγχόμενες περιοχές. Έτσι θα υπάρχει τροφή, και θα μπορούν να ζήσουν καλά στα καταφύγιά τους τα ελάφια», δήλωσε ο κ. Γρηγοριάδης.
Ο καθηγητής κ. Μασσέτι επισήμανε στη σύσκεψη πως οι επισκέπτες της Ρόδου θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν ελάφια σε κάποια σημεία της πόλεως.
«Πρέπει να υπάρχουν ελάφια σε προστατευόμενες περιοχές κοντά στην Πύλη Ελευθερίας και στην Πύλη Ντ’ Αμπουάζ. Δεν γίνεται οι επισκέπτες να μην βλέπουν το σύμβολο της Ρόδου. Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών κ. Κ. Μπαλατσούκα θα πρέπει να λάβει ειδική άδεια για αυτό», δήλωσε ο κ. Γρηγοριάδης και πρόσθεσε πως ο δήμαρχος Ρόδου ήταν θετικός στις προτάσεις που του κατατέθηκαν.
«Τα μέτρα για την προστασία και την ανάδειξη του ελαφιού Dama Dama θα υλοποιηθούν σε συνεργασία του Δήμου Ρόδου με τη Διεύθυνση Δασών και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Γρηγοριάδης.
Σε πρώτη φάση η κ. Κ Μπαλατσούκα θα καταρτίσει τους χάρτες με τις περιοχές στις οποίες θα μπορούν να ζουν τα ελάφια.
«Θα είναι περιοχές αναδασωτέες. Σε επόμενη φάση θα ζητήσουμε άδεια για να εγκαταστήσουμε ελάφια στην πόλη. Επίσης, έχει αναδειχθεί η εταιρεία που θα ασχοληθεί με τη δημιουργία χώρου στην περιοχή του Αγίου Σουλά», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Γρηγοριάδης και πρόσθεσε ότι σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση της έκτασης που θα λειτουργήσει ως ενδιάμεσος σταθμός διαβίωσης για ελάφια, στον Άγιο Σουλά.
«Όταν ολοκληρωθεί το έργο ο χώρος θα είναι επισκέψιμος από τους πολίτες. Ελπίζουμε βήμα-βήμα να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια που υπάρχουν», τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης.
«Είμαι χαρούμενος για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα και έχουν ως στόχο την προστασία των ελαφιών τα οποία ζουν στη Ρόδο. Ελπίζω πως θα γίνουν όσα πρέπει», δήλωσε ο κ. Μασσέτι.
https://www.dimokratiki.gr/16-09-2014/siskepsi-gia-tin-prostasia-ton-elafion-tis-rodou-sto-grafio-tou-dimarchou/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.