Ειδήσεις

Πραγματική μάστιγα πλέον και για τη Ρόδο το μεταναστευτικό!

  • Καταστάσεις ασφυξίας
    επικρατούν στα Παλιά Σφαγεία
  • Ταυτοποιήθηκαν
    7 αλλοδαποί «δουλέμποροι»
    ως υπεύθυνοι για την τραγωδία του Φαρμακονησίου

Eχει ξεπεράσει πλέον τις διαστάσεις μάστιγας το πρόβλημα της μετανάστευσης  με τη Ρόδο να βρίσκεται …στο μάτι του κυκλώνα. Σχεδόν σε καθημερινή βάση καταφθάνουν στο νησί μας «καραβάνια» παράνομων μεταναστών γεγονός  που δημιουργεί άκρως πιεστικές καταστάσεις καθώς η διαχείριση της όλης κατάστασης γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Την Τρίτη, λίγο μετά τις 10 το πρωί, σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου εντόπισε στην θαλάσσια περιοχή κοντά στο βιολογικό (Βόδι) ακυβέρνητη  θαλαμηγό στην οποίαν επέβαιναν περίπου 235 παράνομοι μετανάστες (ανάμεσά τους πολλά παιδιά).
Το σκάφος του Λιμεναρχείου ρυμούλκησε με ασφάλεια τη θαλαμηγό στο νέο Καρνάγιο και στη συνέχεια οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία του στρατού στα παλιά σφαγεία, που, με πρωτοβουλία του δημάρχου Φ. Χατζηδιάκου έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Κάποιοι από τους μετανάστες χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο λόγω προβλημάτων υγείας που παρουσίαζαν.
Στόχος των αρχών είναι να προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες ταυτοποίησης των στοιχείων των μεταναστών ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις για τη μεταφορά τους στην Αθήνα. Για τον λόγο αυτό έχουν συγκροτηθεί μικτά συνεργεία από λιμενικούς και προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. που διεκπεραιώνουν με γοργούς ρυθμούς τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Στο μεταξύ στις εγκαταστάσεις των παλιών σφαγείων επικρατεί συνωστισμός με τις αντοχές τόσο των εθελοντών όσο και των ίδιων των μεταναστών να δοκιμάζονται. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται εκτός από τους 235 μετανάστες άλλοι 154 οι οποίοι κατέφθασαν στη Ρόδο τις προηγούμενες μέρες.
Η αυξημένη παρουσία των αλλοδαπών στα παλιά σφαγεία δημιουργεί καταστάσεις ασφυξίας, ενώ υπάρχουν ανάγκες για προσφορά στρωμάτων, κλινοσκεπασμάτων.
Ο πρόεδρος του συλλόγου CB Δωδεκανήσου Ντίνος Μαντικός, ο οποίος συντονίζει τους εθελοντές οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν βοήθεια στους μετανάστες, σε δηλώσεις του στη «δ» ανέφερε τα εξής: «Είχαμε 154 χθες και μας ήλθαν άλλοι 235. Φτάσαμε τους 382. Οι χώροι είναι στριμωγμένοι για τόσα άτομα. Εάν υπήρχαν κρεβάτια κουκέτες, όπως στο στρατό, οι συνθήκες διαμονής τους θα ήταν πιο ανθρώπινες.
Έχω απευθύνει  έκκληση στον κόσμο να μας φέρει ό,τι στρώματα και κουβέρτες ακόμη και παλέτες του βρίσκονται πρόχειρα. Χρειαζόμαστε δε περισσότερες βιολογικές τουαλέτες καθώς οι δύο που υπάρχουν δεν επαρκούν για τόσο κόσμο.
Αυτό που έχω να τονίσω είναι ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι καθώς από ότι φαίνεται το πρόβλημα της μετανάστευσης θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Πρέπει να υπάρξει κάποια πρόβλεψη ώστε να μην αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερα προβλήματα».
Στη Ρόδο αναμένονται σήμερα Τετάρτη 15 από τους συγγενείς των μεταναστών, οι οποίοι πνίγηκαν ανοιχτά του Φαρμακονησίου την περασμένη Κυριακή όταν το δουλεμπορικό στο οποίο επέβαιναν έμεινε ακυβέρνητο, για την αναγνώριση των σορών των οικείων τους.
Η τελευταία πράξη της τραγωδίας που διαδραματίστηκε στο Φαρμακονήσι θα παιχτεί στη Ρόδο με την αναγνώριση των άψυχων σωμάτων των 34 συνολικά ναυαγών (ανάμεσά τους και 15 μικρά παιδιά και βρέφη)! Αφού γίνει η αναγνώριση θα πραγματοποιηθεί από τον ιατροδικαστή Ρόδου νεκροψία-νεκροτομή και εφόσον το επιθυμούν οι συγγενείς, οι σοροί θα μεταφερθούν στη χώρα καταγωγής τους για ταφή.
Το ιστορικό
Το ναυάγιο έγινε γνωστό όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας δέχθηκε τηλεφώνημα μέσω του αριθμού 112 ότι μετανάστες βρίσκονται σε κίνδυνο στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο Super Puma και πλωτό του λιμενικού από τη Μυτιλήνη για τον εντοπισμό τους.
Άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισαν οκτώ νεκρούς πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο αμπάρι του σκάφους που ανετράπη το οποίο μετατράπηκε σε υγρό τάφο. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα 69 άνθρωποι διεσώθησαν από τη θάλασσα και άλλοι 30 είχαν καταφέρει μόνοι τους να βγουν σε παραλία του Φαρμακονησίου.
Τα ξημερώματα της Δευτέρας μεταφέρθηκαν οι σοροί των ναυαγών με σκάφος του λιμενικού στη Ρόδο για να γίνει νεκροψία-νεκροτομή.
Ταυτοποιήθηκαν επτά
αλλοδαποί ως διακινητές στην τραγωδία του
Φαρμακονησίου
Σε ταυτοποίηση επτά αλλοδαπών οι οποίοι φέρονται να είχαν ρόλο διακινητών στο ναυάγιο της Δευτέρας ανοιχτά του Φαρμακονησίου, προέβη το Λιμενικό Σώμα.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μετά από σχετική προανάκριση που διενεργήθηκε, τα άτομα επέβαιναν στο μοιραίο σκάφος μαζί με τους πρόσφυγες, οι οποίοι και τους υπέδειξαν στις Αρχές ως διακινητές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά είχαν ταυτοποιηθεί έξι άτομα, ωστόσο εν συνεχεία αναγνωρίστηκε ένα ακόμη, το οποίο φέρεται μάλιστα να είναι ο χειριστής του σκάφους.
Από την πλευρά τους, οι επτά αλλοδαποί, που δηλώνουν Σύροι και Παλαιστίνιοι, αλλά θεωρείται πιθανό να είναι Τούρκοι, αρνούνται τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι ανήκαν και αυτοί στην ομάδα προσφύγων από τη Συρία που επιχείρησαν να φτάσουν στις ελληνικές ακτές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • nelbus    16.09.2015 19:17

    να παρουν στο σπιτι ενα μεταναστη -αυτο ειναι αλληλεγγυη αδελφια

Σχολιασμός άρθρου