Με το υπερόπλο του «όχι» απευθύνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από τη δική τους επιλογή θα εξαρτηθεί το αποτέλεσμα της κάλπης.
«Στις 5 του Ιούλη η στεντόρεια φωνή της Ελλάδας ακούστηκε στις τέσσερις γωνιές της γης. Θα ξανακουστεί σε τέσσερις ημέρες, γιατί και στην κάλπη της Κυριακής ‘όχι’ ψηφίζουμε: Οχι στην παλινόρθωση του παλαιού καθεστώτος, της υποτέλειας, της εξάρτησης, της διαφθοράς και της διαπλοκής. Οχι στη ΝΔ που, πράγματι, εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο το σύστημα συμφερόντων της διαπλοκής και της εξάρτησης», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της χθεσινής του ομιλίας στην Πάτρα.
Για τον λόγο αυτό απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι το πιο απογοητευμένο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της συμφωνίας με τους δανειστές: «Θέλω να καλέσω ιδιαίτερα τις νέες και τους νέου να μπουν ξανά μπροστά στον αγώνα για την ελπίδα να ζήσουν, να δουλέψουν και να ονειρευτούν στον τόπο μας. Να πάνε στην κάλπη, να ενωθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, να μπουν μπροστά για να πάει ο τόπος μπροστά», είπε.
Ο κ.Τσίπρας επέμεινε σταθερά στο δίλημμα που αφορά τη διαπλοκή και την διαφθορά, αξιοποιώντας (όπως αναμενόταν, άλλωστε) την σημερινή αποκάλυψη του «πατέρα» της λίστας Λαγκάρντ, Ερβέ Φαλτσιανί, ότι η έρευνα για τη λίστα προχώρησε μόνο μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
«Θα τολμούσαν να ερευνήσουν τη λίστα Λαγκάρντ εκείνοι που κινδύνευαν να βρουν μέσα τους εαυτούς τους;», πρόσθεσε εν είδη ρητορικού ερωτήματος, για να καταλήξει: «πώς θα διαπραγματευτούν όταν η άλλη πλευρά τους κρατάει από το σβέρκο; Με την κατάθεση Χριστοφοράκου στη γερμανική Δικαιοσύνη, που παραμείνει για όλους εμάς επτασφράγιστο μυστικό, ακριβώς επειδή είναι κλειστό διαπραγματευτικό χαρτί της πλευράς των δανειστών απέναντι στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ;»…
Ο κ.Τσίπρας ανέδειξε και το δίλημμα «ποιος θα διαπραγματευτεί» καυτά, κοινωνικά, θέματα, όπως οι εργασιακές σχέσεις και οι (μη) απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:
«Πιστεύετε στ΄αλήθεια ότι η ΝΔ θα διαπραγματευτεί για τους εκπαιδευτικούς, τους σχολικούς φύλακες, τις καθαρίστριες, τους υπαλλήλους των πανεπιστημίων, τους αστυνομικούς, όταν ο κύριος Μεϊμαράκης τους αποκαλεί όλους άχρηστους;», ήταν ένα ερώτημα.
Ενώ συνέδεσε την «εργασιακή ζούγκλα» με «το κόμμα του κυρίου Σαμαρά» που κατήργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις «και που εμείς τώρα διαπραγματευόμαστε να επαναφέρουμε».
«Κάθε ψήφος που χάνεται για τον ΣΥΡΙΖΑ, την κερδίζει η ΝΔ. Κάθε ψήφος που δεν δίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη διαπλοκή και τη διαφθορά».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρας «ακόμα κι ο ίδιος ο Φαλτσιανί, που αποκάλυψε τη λίστα Λαγκάρντ, δηλώνει σήμερα ότι η έρευνα για τη λίστα ουσιαστικά προχώρησε μόνον μετά τις 25 Γενάρη. Μα, είναι σχεδόν αυτονόητο, θα έλεγα. Θα τολμούσαν να ερευνήσουν τη λίστα Λαγκάρντ εκείνοι που κινδύνευαν να βρουν μέσα, τους εαυτούς τους;
Πιστεύετε στ’ αλήθεια, πολίτες της Πάτρας, ότι η ΝΔ θα διαπραγματευτεί για τους εκπαιδευτικούς, τους σχολικούς φύλακες, τις καθαρίστριες, τους υπαλλήλους των πανεπιστημίων, τους αστυνομικούς, όταν ο κος Μειμαράκης τους αποκαλεί όλους άχρηστους;
Ο κος Μειμαράκης ζητάει τη ψήφο του λαού, κατεβαίνοντας στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο, το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις του κου Σαμαρά.
Και όλοι γνωρίζουμε τις δεσμεύσεις και τα πεπραγμένα του.
Ας το σκεφτούν αυτό όσοι πολίτες ταλαντεύονται αναποφάσιστοι ή όσοι φλερτάρουν με την αποχή».
Ο κ, Τσίπρας τόνισε πως «από τις 21 Σεπτέμβρη Συσπειρωνόμαστε και αγωνιζόμαστε:
• Για να εγγυηθούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και την πώληση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες στα ξένα αρπακτικά κεφάλαια.
Μόνο εμείς το αποτρέψαμε στη διαπραγμάτευση.
Μόνο εμείς μπορούμε να το εγγυηθούμε για το μέλλον.
• Για να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση, τον αγώνα για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
• Για να δώσουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης, ώστε να βελτιώσουμε τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου στην πράξη.
• Για να βάλουμε τέλος στο κομματικό κράτος της κλεπτοκρατίας, του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας και να εμπεδώσουμε το κράτος δικαίου και αξιοκρατίας. Να εμπεδώσουμε τις ίσες δυνατότητες και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, ανεξάρτητα από το που ζουν και ποιες οικονομικές δυνατότητες έχουν.